Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Skaņu mežs nāk

Maija sākumā Pārdaugava uz četrām dienām kļūs par eksperimentālās mūzikas “poligonu”, kad tajā ievelsies sestais Skaņu mežs — festivāls, kas propagandē mūzikas un filmu mākslas nepieradināto spektru.


Pirmajās divās festivāla dienās 3. un 7.maijā, kas notiks Vācijas kultūras mēneša ietvaros, uzstāsies vācu eksperimentālās elektronikas izcilnieki. Festivāla ieskaņā varēs klausīties apvienību alva noto, kas ir audiovizuālā minimālisma ievērojamākais eksponents. Šie skaņu pārzinātāji faksa toņus, modema skaņas un telefona klikšķus organizē precīzās ritmiskās struktūrās un skaņas defektos, un elektrību padara par mūziku. Tāpat uzstāsies Markuss Šmiklers, kas vada popgrupu Pluramon (kur soliste ir Džūlija Krūza, ar savu balsi pazīstama arī no Deivida Linča filmām) un ir laikmetīgās elektronikas viens no radikālākajiem producentiem, kā arī šobrīd aktuālais Hauška, kas attīstījis sagatavoto klavierspēli Austrumāzijas tautas mūzikas un minimālisma komponistu ietekmē. Paralēli viņiem uzstāsies latviešu mūziķi — trokšņmūzikas improvizatori, “noise'n'roll” nihilisti PuseH PuseW. Interesanta var izvērsties iepazīšanās arī ar tādiem jaunās paaudzes pārstāvjiem kā elektronikas mūziķi un komiksu autoru Kasparu Groševu un Krišu Zilgalvi, kā arī grupu Antarktīda, aiz kuras gandrīz anonīmā nosaukuma slēpjas labi pazīstamie Imants Daksis un Andris Indāns (Andžonis) jeb Gas of Latvia.


9. un 10.maiju, nedēļas nogali ar blīvāko piedāvājumu, ievadīs Rasela Hasvela un Floriana Hekera (Warp Records) UPIC sesija, kurā šie digitālās trokšņmūzikas konceptuālisti liks lietā grieķu komponista Janna Ksenaka audiovizuālo programmu UPIC, kurā iebaroti sadzīves un politikas attēli pārtop par skaņu. Tā paša vakara gaitā varēs baudīt arī tādu tehnikas neskartu fenomenu kā Marisu Nadleri un viņas tumši un liegi melanholisko balsi, viņai izpildot gotisku noskaņu pildītās amerikāņu neofolka dziesmas. Francūziete Sesila Šota jeb Colleen turpinās uz liriskākās nots, ar elektroniskiem trikiem savu akustisko uzstāšanos pārvēršot par barokāla ansambļa cienīgu sniegumu. Hildura Gudnadottira, novatoriska, tumšus un sapņainus toņus ģenerējoša čelliste, kas lauž priekšstatus par islandiešu popmūziku un darbojas ievērojamās avangarda grupās kā Throbbing Gristle un Johana Johansona ansamblī, muzicēs kopā ar ambient mūzikas autoru BJNilsenu. Serhats Koksals piedāvās turku popkultūras ekscesus ironiskā elektroniskā interpretācijā, kas reiz aizrāva leģendāro dīdžeju Džonu Pīlu, savukārt eksperimentālā tehno veterāns The Bug (Kevins Mārtins) kopā ar Warrior Queen, vienu no dubstep kopienā pieprasītākajām Jamaikas MC, aicinās klausītājus tumšā, maģiskā, dobjiem ritmiem piesātinātā vokālā elektronikā.


10.maijs būs baudījums nešpetnākas un dinamiskākas mūzikas cienītājiem — ar uzsvaru uz troksni, brīvo džezu, metālu, progresīvo roku. Varēs dzirdēt vienu no šībrīža novatoriskākajām norvēģu eksperimentālā roka/džeza grupām The Shining, pašmāju Soundarcade ar jauno programmu, Izraēlas doom-dub ekstrēmistus Lietterschpich, iepazīt eksplozīvi virtuozo brīvā džeza/hard-core grupu Ives # 1, vienu no pieprasītākajiem jaunajiem perkusionistiem Krisu Korsāno (viņš arī Bjorkas bundzinieks) duetā ar amerikāņu drone meistaru Spenseru Jē (pazīstamu arī kā Burning Star Core), kā arī beigās gūt atslodzi ausīm maģiskajā mūzikā, ko radījis psihedēliskā folkroka viens no ievērojamākajiem eksponentiem Bens Časnijs (viņš arī ezotēriskās kulta grupas Current 93 loceklis) ar savu ansambli Six Organs of Admittance.
Festivālā kā vienmēr būs skatāma filmu programma — tostarp Džeka Smita 1963.gada filma Flaming Creatures, kas tiek slavināta kā sava laika radikālākais kino eksperiments. Tāpat būs apskatāmas klasiķu Maikla Snova, Pola Šarita, Mārtina Arnolda filmas. Viens no klasiķiem, ar ko piedāvāts iepazīties, būs režisors Pēters Kubelka, kas kopš savu kinemātisko darbu pirmssākumiem pievēršas kinematogrāfijas īpatnībām un iespējām. Visradikālāk tas parādās viņa trešajā metriskajā filmā Arnulf Rainer (1960), kas veidota pēc austriešu gleznotāja ar tādu pašu vārdu pasūtījuma. Filmu veido tikai gaisma, tumsa, baltais troksnis un klusums. Filmu programma lielā mērā būs saistītas ar mūziku — piemēram, Džeka Smita filmas mūzikas komponists ir Tonijs Konrāds, savukārt citas būs biogrāfiskākas, kā Pandits Prāns Nats – starp notīm, kas atspoguļo indiešu vokālā meistara daiļradi.

Praktiskā informācija:
Norises vieta: 3.,7., 9. un 10.maijs, Grīvas mēbeles, Daugavgrīvas iela 31k-3.
Uz 3. un 7.maija koncertiem biļetes iepriekšpārdošanā Biļešu Servisā (www.bilesuserviss.lv) maksās 7 latus, uz 9. un 10.maija koncertiem – 8 latus. Pie ieejas 3. un 7.maija biļetes maksās 9 latus, 9. un 10.maija biļetes - 10 latus. Četru dienu abonements, iegādājams tikai iepriekšpārdošanā, maksās 21 latu. Info: www.skanumezs.lv






Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja