Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Skaņu mežs. Apkārt pasaulei

Nepieradinātās mūzikas festivālā Skaņu mežs šodien, 10. oktobrī, uzstāsies lielisko norvēģu eksperimentatoru apvienība Jaga Jazzist

Festivāls Skaņu mežs neliks vilties arī šogad, tajā skanēs dark ambient, sintpops, džezs un eksperimentālā mūzika. Ģitārists Edgars Rubenis uzstāsies kopā ar amerikāņu frīdžeza bundzinieku Viljamu Hukeru un lietuviešu saksofonistu Ļudu Mockūnu. ASV dziedātāja Džūlija Holtere spēlēs drūmas elektroniskas balādes. Amerikāņu apvienības Wolf Eye dalībnieks Neits Jangs atsaucies festivāla organizētāju lūgumam un radījis skaņu celiņu filmai Nāves ēnā – viņš izpildīs savu mūziku, filmas fragmentiem slīdot uz ekrāna.

Iespaidīgs solās būt britu dark ambient pārstāvja Lustmord koncerts. Šis mākslinieks ir spēlējis sātanistu baznīcas 40 gadu ballītē un ierakstījis mūziku lopkautuvēs, kapenēs un citās ne pārāk priecīgās vietās. Daudziem Latvijas klausītājiem par prieku viens no galvenajiem Skaņu meža notikumiem būs norvēģu grupas Jaga Jazzist koncerts šovakar, 10. oktobrī, kinoteātrī Splendid Palace.

Pastāvīgā slīdēšana

Ansambli Jaga Jazzist komponists Larss Hūrntvets radīja 1994. gadā, kad viņam bija četrpadsmit. Visus instrumentus (saksofons, klarnete, klavieres, ģitāra) Larss ir apguvis pašmācības ceļā. Kopā ar viņu grupā spēlē brālis Martins Hūrntvets (bungas, perkusijas) un māsa Līna (perkusijas, flauta, vokāls). Kopš 1996. gadā izdotā debijas ieraksta Jævla Jazzist Grete Stitz ansambļa sastāvā ir pabijuši ap 20 mūziķu. Jaga Jazzist mūzikā ir krietni daudz no džeza, repa un elektronikas.

Larss Hūrntvets stāsta, ka jaunībā ir ietekmējies no prominentās mūzikas ierakstu kompānijas ECM Records izdotajiem albumiem. ECM Records kopš 1969. gada izdevusi kolorītu žanru miksli – sākot ar džezroku un skandināvu 70. gadu džezu un beidzot ar Arvo Perta, Stīva Reiha un citu mūsdienu klasiķu darbiem. Firmas direktors Manfreds Eihers ir liels kinomāns, tādēļ ECM Records izdevusi arī mūziku filmām, piemēram, Teo Angelopula Ulisa skatiens un Žana Lika Godāra projektam Histoire(s) du cinéma/Kino vēsture (stāsti). Diezgan ticami, ka šādu slīdēšanu no žanra žanrā, tiešās atsauces uz kinomūziku ir pieņēmis arī Larss Hūrntvets ar saviem domubiedriem.

Jaga Jazzist patiks visiem. Tie, kuri klausās postroku un ģitārīgus roka gabalus, priecāsies par 2005. gada albumu What We Must. Ja gribas kaut ko no džezveida trokšņu mūzikas vai tuvāku Kraftwerk repertuāram – lūdzu, 2010. gada One-Armed Bandit. Norvēģu grupas jaunākais albums Live with Britten Sinfonia tapis šāgada pavasarī kopā ar Kembridžas kamerorķestri Britten Sinfonia – attieksmē jauneklīgu kolektīvu, kas izpilda mūsdienu akadēmisko mūziku. Grupa Jaga Jazzist jau sen vēlējusies strādāt kopā ar "akadēmiķiem". Šajā reizē Jaga Jazzist parādīja, ka spēj izpausties dažādos žanros, nemaz neuztraucoties, ko padomās kritiķi un klausītāji.

Mazliet traumatiskas lietas

"Savā muzikālajā darbībā es neesmu romantiķis. Man visu laiku patīk īstenot dažādus projektus. Mani iedvesmo tas, ka katrs nākamais ir pretējs tam, kas darīts iepriekš. Man vajag darīt mazliet traumatiskas lietas. Spēlēt instrumentu, ko tu ienīsti, trenēties, kamēr tas kļūst par tavējo," intervijā portālam The Quietus saka Larss Hūrntvets.

2008. gadā viņš kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri ierakstīja savu soloalbumu Kaleidoscopic – 37 minūšu skaņdarbu, kurā iespēlējis klavieres, klarneti un taures. Šis ieraksts vēsi iederētos kādas ziemeļnieciskas filmas skaņu celiņā. "Tas bija forši, ka es varēju iziet ārpus Jaga Jazzist pasaules, kurā mēs bieži ievērojam principu "ievads–piedziedājums–bridžs". Šim orķestra skaņdarbam nebija formas kā tādas. Es gribētu tā strādāt vēl kādreiz," piebilst Larss.

Soloprojekti ir katram Jaga Jazzist dalībniekam. Tas palīdz tikt galā ar ego, dažreiz nerēķināties ar citu dalībnieku idejām. Jaga Jazzist mūziķi ir ļoti atbrīvoti un netiecas novilkt robežas starp jēdzienu "mēs uz skatuves" un "klausītājs zālē". Grupas feisbuka kontā redzamas fotogrāfijas no koncertiem Japānā, ASV, Kanādā un Eiropā. Kādā foto Jaga Jazzist dalībnieki sastājušies Maskavas Sarkanajā laukumā pie Vasilija Svētlaimīgā katedrāles kā tādi dārza rūķi no filmas Amēlija (sk. foto). Citās fotogrāfijās mūziķi iemūžināti atpūtas brīžos smaidīgi sēžam saulainā Gorkija parkā, ķeksējam labākos suši gabalus Tokijas tirgū un spēlējam trompetes pie festivāla tualetēm.

Jaga Jazzist ir pasaules apceļotāji, kuri pieņem tehniska rakstura izaicinājumus (neskaitāmo instrumentu transportēšana, aviobiļešu cenas, nakšņošana), lai spēlētu kaut vai dažiem desmitiem cilvēku. Viņi atļaujas būt nišas mūziķi. Larss Hūrntvets uzsver, ka Norvēģijā grupām nav jācenšas iekļūt meinstrīma plūsmā, viņi var eksperimentēt ar skaņām, ritmiem un žanriem. "Jebkurā valstī mums atradīsies klausītājs," ir pārliecināts Jaga Jazzist līderis.

Skaņu mežs

Dažādās norises vietās Rīgā 10.–12.X, 26.–27.X

Biļetes Biļešu servisa tīklā Ls 4–17, ar Dienas drauga karti – lētāk

Festivāla programma www.skanumezs.lv


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja