Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Spēlēju, sapņoju. Skaņrades pasaule

Komponistes Ilonas Breģes autorkoncertā būs arī nezināmais.

Zīmīgs nosaukums – Spēlēju, sapņoju... – ir komponistes Ilonas Breģes autorkoncertam, kas notiks Rīgas Latviešu biedrības nama Zelta zālē trešdien, 27. novembrī, plkst. 19.00. Būtībā tas ir komponistes 60. jubilejas koncerts, lai gan pati dzimšanas diena jau sen pagājusi līdz ar šā gada pavasara pirmajām siltajām dienām. Koncertā piedalīsies kamerorķestris Sinfonia Concertante diriģenta Andra Vecumnieka vadībā un vairāki solisti.

"Gadu gaitā atskaņoti daudzi mani darbi, bet pēdējais autorkoncerts bijis ļoti sen – 1994. gada 11. novembrī. Atceros: tas bija Vāgnera zālē, un filharmonijas kamerorķestri diriģēja Dzintars Josts. Man šie būs svētki. Šoreiz es jūtos privileģēta un priecājos, ka visas organizatoriskās rūpes ir uzņēmusies Komponistu savienība," saka Ilona Breģe, kurai ikdienā, orķestra Rīga direktores darbā nākas organizatoriskās rūpes nest uz saviem pleciem.

Koncertā, kuru caurvīs kamerorķestrim rakstītais cikls Vienkāršie gadalaiki, iekļauti skaņdarbi no dažādiem komponistes daiļrades posmiem. Pirmais klavierkoncerts (1985), ko autore savulaik pati atskaņojusi ar daudziem stīgu orķestriem, tajā skaitā arī Gņesinu Mūzikas pedagoģijas institūta orķestri Maskavā, šoreiz izskanēs pianistes Elīnas Bērtiņas sniegumā. Šajā mūzikā jaunības romantisms savijas ar barokāliem elementiem, jo autore, tolaik būdama koncertējoša pianiste, Latvijas filharmonijas soliste, īpaši iedziļinājās Johana Sebastiana Baha daiļradē. Andris Vecumnieks saka: "Šis – viens no pirmajiem I. Breģes skaņdarbiem, manuprāt, ir spilgtākais un zīmīgākais viņas darbs vispār. Astoņu pakāpju skaņkārtas konstrukcija (kompozicionāli tehnoloģiskais meklējums) ir tik organiska un dabiska barokālās stilizācijas kontekstā, ka klausītājs visu laiku jūtas kā apburts no neparastās, nenoteiktās, tajā pašā laikā provocējoši vedinošās muzikālās domas, kas neatslābst ne mirkli un saglabā dramaturģisko intrigu līdz pat pēdējai izdziestošajai skaņai."

Otro Rīgas koncertu vijolei, altam, stīgu orķestrim un perkusijām, kas tapis 2008. gadā pēc kamerorķestra Sinfonia Concertante pasūtījuma, dzirdēsim pirmatskaņotāju sastāvā ar Darjas Smirnovas un Arigo Štrāla solo. Ieva Parša un Aldis Liepiņš interpretēs I. Breģes agrā jaunībā, 18 gadu vecumā, radīto vokālo ciklu Pēdējā vakara dziesmas ar Austras Skujiņas dzeju.

Priecādamās, ka pašai nebūs jārunā, Ilona Breģe atklāj, ka koncertā atmiņās dalīsies īpašie viesi – viņas dzīvē nozīmīgi cilvēki, sākot ar skolotāju Dzintru Amatu, kura Jāzepa Mediņa bērnu mūzikas skolā mazajai Ilonai mācīja mūzikas literatūru, un beidzot ar zinātnieku Arnoldu Klotiņu, ar kuru kopā, strādājot Latvijas Zinātņu akadēmijā, rīkoti Rīgas vācu teātra laiku festivāli Muse fest.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja