Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā 0 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Uvertīra trupas simtgadei

Latvijas Nacionālajā operā šosezon lieli vārdi un latviski akcenti

Sezona būs ļoti piesātināta un blīva. Ar to ceram labi ieskandināt mūsu Operas trupas simtgadi, kas tiks svinēta 2018./2019. gada sezonā – Latvijas Nacionālās operas un baleta direktors Zigmars Liepiņš stāsta par teātra šīssezonas piedāvājumu. Tas sola piecus jauniestudējumus – Zigmara Liepiņa operu Turaidas Roze, baletu Dons Žuans ar Volfganga Amadeja Mocarta un Friderika Šopēna mūziku, Igora Stravinska operu Izvirtības hronika, Jura Karlsona baletu Antonija Silmači un Gaetāno Doniceti komisko operu Dons Paskvāle. Taps arī Rīgā kopš pagājušā gadsimta trīsdesmitajiem gadiem neredzētās Džuzepes Verdi operas Ernani koncertuzvedums, atjaunos Džakomo Pučīni operas Turandota vēsturisko iestudējumu. Sezonas gaitā varēs baudīt izcilu viesmākslinieku sniegumu. Viņu vidū būs diriģents Daniels Orens, operzvaigznes Dināra Alijeva, Inga Kalna, Aleksandrs Antoņenko, Ludmila Monastirska, Luks Roberts, Franko Vasallo, Andreass Bauers un citi.

 

Atklāšana – ieskats sezonā

Sezonu atklās 7. septembrī ar svinīgu galā koncertu, kas sniegs iespēju atskatīties uz iepriekšējo sezonu izcilākajām virsotnēm, kā arī gūt ieskatu gaidāmajos jauniestudējumos. "Pirmā daļa būs veltīta baletam, otrajā ieskicēta operas sezona. Blakus jau pazīstamiem dziedātājiem būs dzirdamas arī jaunas balsis," stāsta LNOB galvenais diriģents Mārtiņš Ozoliņš, kura muzikālajā vadībā jau top sezonas pirmais iestudējums, Zigmara Liepiņa opera Turaidas Roze. Savukārt Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis uzsver, ka sezonas atklāšanas koncerts sniegs iespēju vērot jaunos konkursu laureātus – Jūliju Braueri, kura šovasar izcīnīja medaļu konkursā Seulā, un Kārli Cīruli, kurš kļuva par Maskavas starptautiskā baleta konkursa laureātu. Uzstāsies arī Avetiks Karapetjans, kurš bijis Stokholmas, Vīnes operas un Bostonas baleta vadošais solists, bet pašlaik dejo Latvijas Nacionālajā baletā. Viņa krājumā ir Varnas konkursa zelta medaļa, uzvaras prestižajos konkursos Džeksonā un Helsinkos. Dona Žuana jauniestudējumā viņš atveidos Mazeto lomu, bet sezonas atklāšanas koncertā viņu redzēsim kopā ar Laini Paiķi Pas de deux no baleta Diāna un Akteons. Šajā vakarā būs skatāmi arī jauno horeogrāfu Milenas Komarovas un Elzas Leimanes darbi.

 

Intriģējošas pārtapšanas

Zigmara Liepiņa opera Turaidas Roze, kuras pirmizrāde notiks jau 28. septembrī, ir jauna, muzikāli un dramaturģiski pārveidota redakcija savulaik uz šīs skatuve rādītajai viņa operai No rozes un asinīm ar Kaspara Dimitera libretu. Vēstījums par mīlu, kas stiprāka par nāvi, rosinājis diriģentu Mārtiņu Ozoliņu un režisori Ināru Slucku parādīt melodisko drāmu kā dzīvu leģendu par Maijas mīlestību un uzticību. Iestudējuma komandā strādā scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Jolanta Rimkute, gaismu mākslinieks Damirs Ismagilovs, videomākslinieks -8, horeogrāfe Elita Bukovska un dramaturgs Mikus Čeže. Maijas lomu gatavo Laura Teivāne, Marlēna Keine un Jūlija Vasiļjeva, Ādamu Jakubovski atveidos Jānis Apeinis, Rihards Mačanovskis vai Juris Ādamsons. Efektīgajā Burves lomā redzēsim Danu Bramani vai Sonoru Vaici. Jaunā dārznieka, mīlētāja Viktora Heila tēlā iejūtas Raimonds Bramanis un Juris Jope.      

Īpaši pārsteigumi gaidāmi arī Zigmara Liepiņa jubilejas autorkoncertā 11. oktobrī, kura otrajā daļā slaveno Kvazimodo dziedājumu pirmoreiz interpretēs mūsu starptautiski slavenais tenors Aleksandrs Antoņenko. Fragmentus no operas Parīzes Dievmātes katedrāle dziedās arī Inga Šļubovska-Kancēviča, Kristīne Zadovska, Krišjānis Norvelis un Rihards Millers. Aleksandrs Antoņenko un Inga Kalna būs solisti, atskaņojot Transcendentālo oratoriju, kura tapa pēc 2011. gadā notikušās zemestrīces Japānā. Piedalīsies gan Latvijas Nacionālās operas koris, gan Valsts akadēmiskais koris Latvija.

 

Dons Žuans dejā

Pirmizrādē 10. novembrī skanēs pazīstamās Mocarta operas Dons Žuans mūzika, bet dziedātāju uz skatuves nebūs. Operas personāžus baletā jau pārceļ horeogrāfs Hulio Arosarena ar savu komandu, kurā ir diriģents Mārtiņš Ozoliņš, scenogrāfs Marko Japels un kostīmu mākslinieks Alans Hraniteļs, kurš bieži veido tērpus pasaulslavenajam Saules cirkam. Jauniestudējuma dramaturģe ir Valentīna Turku, kura Latvijas skatītājiem pazīstama kā baleta Romeo un Džuljeta horeogrāfe.

Vēl šajā gadā 19. novembrī būs Aleksandra Viļumaņa 75. jubilejas koncerts, kura pirmajā daļā skanēs latviešu mūzika, bet otrā būs rezumējums ilgu gadu sadarbībai ar basbaritonu Egīlu Siliņu. 1. decembrī atjaunojuma pirmizrādi piedzīvos Džakomo Pučīni operas Turandota uzvedums krāšņajā, vēsturiskajā Edgara Vārdauņa vizuālajā ietērpā. Atjaunojumu veidos diriģents Ģintars Rinkēvičs un režisors Guntis Gailītis.

 

 

 

Top komentāri

goo
g
Izklausās švaki.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja