Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Velna duča priekšvakarā

Gada veiksminiekiPar gada lielāko veiksminieci ir jāuzskata dziedātāja Lana del Reja – un ne tikai tāpēc, ka ar viņas fotogrāfijām šoruden bija izlīmētas visas Rīgas ielas. Ar savu albumu Born to Die viņa ir kļuvusi par interneta izraisītās vientulības nomāktās paaudzes ikonu un sāpi reizē, jo viņas dzīvesstāsts sākas nevis ar rindām "sāku spēlēt klavieres četru gadu vecumā un rakstīt savas dziesmas, kad palika divpadsmit", bet gan "četrpadsmit gadu vecumā satiku savu pirmo mīlestību – alkoholu, nu to esmu pazaudējusi un rakstu dziesmas par šī zaudējuma sāpēm".

Kaut arī dzīvā izpildījuma video ir redzams, ka dziedāt viņa nespēj vispār, šodien būtu grūti atrast meiteni, kuru viņas dziesmas neuzrunā. Pamatīgu akmeņu krusu savā virzienā un tātad nenoliedzami arī uzmanību un popularitāti ir izpelnījies Dienvidkorejas mūziķis Sajs (Psy), kura singla Gangnam Style video kļuva par visvairāk skatīto YouTube kanālā – tā vien šķiet, ka tā fināls nozagts Laura Reinika dziesmai Es skrienu.Neiespējamā atgriešanās

Slavenām grupām izjūkot un paziņojot, ka tas nu gan uz visiem laikiem, fani jau sāk slēgt derības, kad tās atkal sanāks kopā un atjaunosies. Tepat mājās "vienīgo" koncertu jau nospēlējis Jauns Mēness, pasaulē aizgājušā gada festivālu turneju ir pieveikuši The Stone Roses – daļa fanu domā, ka to darīt nevajadzēja, jo jūtas vīlušies. Tikai sajūsmas pilnas atsauksmes dzirdētas par The Rolling Stones 50 gadu jubilejas apvienošanās koncertiem, izņemot pārmetumus par pārāk dārgajām koncertu biļetēm (Ls 100–400), kuru autori ir… nupat Rīgā pabijušie Muse dalībnieki, kuri paši, par spīti superzvaigzņu statusam, deva iespēju sevi redzēt par Ls 25. Šogad latviešu valodā iznākušās Kurta Kobeina biogrāfiskās grāmatas lasītājiem bija iespēja uzzināt, cik viņš bijis neciešams cilvēks, bet tas, protams, neizslēdz muzikālo talantu, tāpēc bez viņa Nirvana nekad nebūs Nirvana. Joprojām dzīvo Kobeina grupas biedru kopā sanākšanu un uzstāšanos ar bītlu veterānu saistīt ar nosaukumu Nirvana ir vairāk nekā perversi – Kobeinam un seram Polam Makartnijam kopīgs tikai tas, ka abi ir kreiļi.

Dīdžej, uzliec šito

Aizvien pieaugošais cilvēku paradums pieprasīt, lai viņu pleijeru austiņās nemitīgi skanošā mūzika piepilda arī telpu, kad viņi savas austiņas noņem, vienmēr tracinājis dīdžejus, kad viņiem prasa uzlikt "kaut ko foršu, dejojamu vai normālu". Latvijā tā ir katra kluba un kroga apmeklētāja individuālā problēma, bet "augšgalā" jeb ASV klubos sāk parādīties tendence pat pasaulslavenus dīdžejus un publikas gaumes noteicējus padarīt par hitu atskaņošanas mašīnām arī no to puses, kuri paši viņus aicinājuši un maksājuši nebūt ne mazus honorārus, tātad pēc loģikas būtu arī jārēķinās, ar ko darīšana. Slavenais DJ Shadow tika patriekts no dīdžeja pults Maiami naktsklubā, jo esot spēlējis mūziku, kas pūlim nav bijusi saprotama. Pirms tam līdzīgs liktenis turpat Maiami jau piemeklējis citu slavenību – soulful house veterānu Denisu Ferreru, kura spēlētā mūzika nav bijusi gana komerciāla.

Pa skuju taku

Laiks un liktenis ir nepielūdzami – arī šis gads no mums aiznesis vairākus mūziķus, kuru atstātos darbus jau klausāmies un vēl klausīsimies gadu desmitiem. Pašā gada sākumā 73 gadu vecumā no dzīves aizgāja blūza un džeza dziedātāja Eta Džeimsa – viena no Amerikas retajām baltajām šo žanru klasiķēm. Arī hiphops ir melnādaino stihija, bet trīs baltie puiši no Beastie Boys, nereti niknajai nopietnībai pretī liekot veselīgu ironiju, ir kļuvuši par spilgtiem stila paraugiem. Viens no viņiem bija Ādams Jaučs (1964–2012). Popmūzikas pasauli asaru jūrā pārvērta Vitnijas Hjūstones, Donnas Sameres un trio Bee Gees dalībnieka Robina Giba nāve. The Beatles dalībnieka Džordža Harisona savulaik par world music krusttēvu nodēvētais indiešu mūziķis, sitāras meistars un, mūsdienu popmūzikas valodā runājot, Noras Džonsas tēvs Ravi Šankars pameta šo pasauli 92 gadu vecumā. Latvija zaudēja, iespējams, vislatviskāko no komponistiem un dziesminiekiem – Uldi Stabulnieku. Aizgājis arī underground aprindās pazīstamais Andris Černovs, kurš savulaik sarīkoja pirmo rokfestivālu Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja