Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Veltījums dzimtajām mājām un vēsturei

Gidons Krēmers un viņa orķestris koncertā svin dubultjubileju.

Pasaulslavenajam vijolniekam Gidonam Krēmeram 27. februārī apritēja septiņdesmitā dzimšanas diena, bet viņa izveidotais orķestris atzīmē sava darba divdesmitgadi. Divkāršo jubileju sezonu ieskandināja XIII Kremerata Baltica festivāls Dzintaru mazajā koncertzālē 2016. gada septembrī. Šogad to turpina pasaules turneja pa Ameriku, Eiropu un Āziju, bet noslēgs divi koncerti Latvijā: 7. jūnijā Rīgas festivāla atklāšana ar Gidonu Krēmeru, mecosoprānu Oļesju Petrovu un Jēkaba Jančevska pirmatskaņojumu un 9. jūnijā Cēsu koncertzālē – Veltījums Orfejam Margo Zālītes režijā, kur Gidonam Krēmeram un viņa orķestrim piepulcēsies soprāns Inga Kalna, pārsteidzošais franču pianists Likā Debargs un aktrise Guna Zariņa.

Ļoti īpašs būs arī koncerts, kas Rīgā Lielajā ģildē notiks šonedēļ, 3. aprīlī, plkst. 19. "Tas būs veltījums visām mūsu Baltijas valstīm un Gidona Krēmera un Kremerata Baltica vēsturei. Skanēs Baltijas valstu komponistu jauni darbi un Arvo Perta ikoniskais, 1977. gadā radītais dubultkoncerts Tabula rasa (Balta lapa – latīņu val.) divām vijolēm, sagatavotajām klavierēm un kamerorķestrim, kas saistīts gan ar Gidona Krēmera un Tatjanas Grindenko duetu, gan ar Kremeratas pirmsākumiem – trešais solists ir igauņu pianists un klavesīnists Reinuts Teps, kurš kopā ar Kremerata Baltica ir jau divdesmit gadu," stāsta orķestra direktore Ingrīda Zemzare.

Komponists Mečislavs Veinbergs savukārt ir tas neticamais gadījums, kad Gidonam Krēmeram ar savu neatlaidību ir izdevies visu pasauli iemācīt "mīlēt Raini". Arī Latvijas klausītājiem, kuri pirms tam varbūt pazina tikai komponista mūziku multiplikācijas filmām Vinnijs Pūks, Bonifācija brīvdienas u. c. Kremerata Baltica ieskaņotie Veinberga ieraksti ieguvuši gan Grammy nominācijas, gan Echo klassik balvu, tāpēc jubilejas programmā ir viņa 2. simfonija. Gaidāms orķestra ansambļa augstākās pilotāžas sniegums bez diriģenta.

Arī Astora Pjacollas tango pasaule ienāca koncertzālēs kopā ar Gidonu Krēmeru un viņa izveidoto orķestri.

"Par savu jauno skaņdarbu es varētu teikt gluži to pašu, ko pirms dažiem gadiem teicu par kompozīciju Plaukstošs jasmīns. Ikvienam dzīvē bijis romantisku "plaukstošo ziedu" laiks. Toreiz man to simbolizēja jasmīns, taču par tādu var kļūt jebkura cita puķe," Georgs Pelēcis stāsta par savu jauno darbu Ceriņu dārzs. Pasaules pirmatskaņojuma solisti būs vijolniece Tatjana Grindenko un vibrofonists Andrejs Puškarevs. Gidons Krēmers ar kamerorķestri savukārt pirmatskaņos Quarter = 87, kura nosaukumā autors, lietuviešu komponists Andrus Žlabis norādījis arī izpildījuma tempu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja