Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ventspilī koncertēs kameransamblis Synaesthesis

Svētdien, 18. septembrī, Ventspilī, koncertzālē Latvija jaunās sezonas ieskaņas koncertā Rudens darbi ar Baltijas kamermūzikas programmu viesosies pazīstamais ansamblis Synaesthesis no Viļņas.

Kopš 2019. gada marta, velkot robežas laikā un, iespējams, pat laikmetā, jau notikuši gan Vasaras, gan Rudens darbi. Ar pirmajiem pēc vairāk nekā trīs mēnešus ieilguša šoka – distancētības, aizslēgtības un norobežotības no mūzikas – koncertzāle Latvija 2020. gada 20. jūnijā atkal uzņēma klausītājus koncertā Vasaras darbi ar Reini Zariņu, Vestardu Šimku un trio Endless Roar. Pagājušā gada 18. septembrī koncerts Rudens darbi iezīmēja gaidāmās tādas kā sezonas tādu kā ieskaņu, kad divkāršā klaviermūzikas koncertā muzicēja pianisti Reinis Zariņš un Vikija Čova (Vicky Chow) no ASV. Arī šogad septembra vidū koncertzāle Latvija uzsāk rudens cēlienu ar darbiem – Baltijas komponistu kamermūzikas opusiem spilgtā kameransambļa Synaesthesis sniegumā.

Divdaļīgajā koncertā, kuru tiklab varētu apzīmēt arī kā Baltijas skaņu, diriģenta Karoļa Variakoja (Karolis Variakojis) vadītais ansamblis Synaesthesis atskaņos gan Arvo Perta (Arvo Pärt) Fratres klavierēm un altam un Pētera Vaska Kontrabasa ceļojumu, gan spilgtu starptautisku karjeru strauji veidojošās lietuviešu komponistes Žibokles Martinaitītes (Žibuoklė Martinaitytė) darbu Solastalgia klarnetei, klavierēm, vijolei, altam un čellam. Jo īpašs audiovizuāls piedzīvojums būs koncerta otrā daļa, kad pirmatskaņojumu Latvijā piedzīvos komponista Dominika Digima (Dominykas Digimas) un režisora Kristijoņa Diršes (Kristijonas Dirsė) radītais darbs Why Does This Appear? jeb Kāpēc tas parādās?

Audiovizuālais darbs Why Does This Appear? ir muzikāla mēmā filma, kurā saplūst inscenējums un dokumentalitāte, performance un stāstniecība, muzikālie un kinematogrāfam raksturīgie izteiksmes līdzekļi. Radot šo starpžanru darbu, autoru vēlme un galvenais uzdevums bijis atrast zelta griezumu starp medijiem – mūziku, attēlu un stāstu, kura pamatā ir deviņas visspilgtākās filmas septiņu varoņu atmiņas. Tiesa, darba stāstījums veidots bez runātiem vārdiem, izmantojot vienīgi kino un mūzikai piemītošo valodu. Stāstot un pārstāstot šīs atmiņas, katrreiz kā būtisko izceļot ko citu, cilvēkiem piemītošās atminēšanās īpatnības izgaismojas pašas no sevis. Zinām taču, ka ar laiku viena un tā paša gadījuma atcerēšanās mums katram kļūs citāda. Izpušķojas, būtisko izlaiž, vēlamo uzdod par patiešām notikušo, un otrādi. Darbā Why Does This Appear? robeža starp siluetiem sirreālajā un dokumentētajā pasaulē zūd, un galvenie varoņi jaunradītajā ilūzijā ir Viļņas kameransambļa mūziķi.

Kameransamblis Synaesthesis ir salīdzinoši jauns gados jaunu mākslinieku kolektīvs, kas jau paspējis iekarot gan klausītāju cieņu, gan profesionāļu atzinību, kļūstot par spilgtāko pēdējo gadu muzikālo parādību Lietuvā. Ansamblī, kurš īpaši interesējas par jauno mūziku, bet ne tikai, pulcējušies ambiciozi, talantīgi un drosmīgi mūziķi, kuri absolvējuši vai šobrīd vēl turpina studijas labākajās Eiropas skolās. Viņus visus vieno vīzija par skaņas saplūsmi ar citiem raksturlielumiem, piemēram, telpu, gaismu, kustību, stāstījumu, tādējādi profesionāli augstvērtīgi radītai un izpildītai mūzikai kļūstot par daļu kā lielāka, plašāka, par daļu spilgta starpžanru piedzīvojuma kā publikai, tā arī pašiem māksliniekiem. To apliecina pastāvīgā sadarbība ar dažādu mākslas nozaru profesionāļiem un tīklošanās ar izcilākajiem domubiedriem mūzikā – ansambļiem Ictus, Klangforum Wien, Quator Tana un citiem. Regulāri koncertējot Eiropā, ansamblis Synaesthesis pēdējo gadu laikā izpelnījies arī nacionāli nozīmīgu, praktisku novērtējumu. Tas ticis Lietuvas Republikas Kultūras ministrijas un Lietuvas Komponistu savienības godalgots, kļuvis par Viļņas pilsētas māksliniecisko kolektīvu un 2020. gadā saņēmis Ernsta fon Sīmensa Ansambļu balvu (Ernst von Siemens Ensemble Prize).

Biļetes uz kameransambļa Synaesthesis koncertu Rudens darbi nopērkamas Biļešu paradīzes tirdzniecības tīklā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja