Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Zudušā laika prelūdijas

Koncertē Gidons Krēmers, Georgijs Osokins un Kremerata Baltica solisti

Atkalsatikšanās ar Gidona Krēmera jaunākajiem iestudējumiem Latvijā gaidāma jau nākamajā nedēļā, turklāt divos programmas ziņā atšķirīgos koncertos un koncertu vietās.

Gidons Krēmers pirmoreiz Latvijā izrādīs savu ievērojamo soloprojektu Zudušā laika prelūdijas ar lietuviešu fotoklasiķa Antana Sutkus darbu videoprojekciju. Tas būs skatāms un klausāms Rēzeknē Latgales vēstniecībā Gors 8. martā. Pirmo reizi Gidons Krēmers muzicēs arī duetā ar starptautiski atzīto, jauno Latvijas pianisma zvaigzni Georgiju Osokinu. Šo notikumu varēs piedzīvot Rīgā Melngalvju namā 10. martā.

"Gan Latgales, gan Rīgas klausītājiem būs iespēja laisties romantiskā piedzīvojumā ar Šopēna un Mendelszona mūziku," stāsta kamerorķestra Kremerata Baltica direktore mūzikas zinātniece Ingrīda Zemzare. Orķestris Kremerata Baltica nule kā atgriezies no koncertturnejas pa Ķīnu un Japānu, kur ievadīta Baltijas valstu simtgades atzīmēšana un nosvinēta orķestra 21. gadskārta. Tagad tiek radītas vairākas jaunas programmas, kurām astoņi Kremerata Baltica solisti gatavo klasikas pērli – Fēliksa Mendelszona oktetu.

Gidons Krēmers Latvijā sniegs savus pirmos koncertus pēc 71. dzimšanas dienas, un arī viņš līdzās starptautiski jau apliecinātajam, kritikas izcili novērtētajam Zudušā laika prelūdiju projektam piedāvā jauniestudējumus, kas pirmo reizi pie klausītājiem nonāks Latvijā. Daudzi jaunie mūziķi ir sadraudzējušies ar Kremerata Baltica ikgadējos orķestra festivālos. Jau divus gadus Georgijs Osokins ir Kremerata Baltica festivāla iemīļots solists, taču kopā ar pašu šī orķestra izveidotāju vijolnieku Gidonu Krēmeru viņš līdz šim vēl nav uzstājies. Koncertos martā dzirdēsim viņu spēlējam gan solo, gan duetā ar Gidonu Krēmeru, gan trio, kur viņiem abiem pievienosies čelliste Giedre Dirvanauskaite. Solopriekšnesumam Georgijs Osokins izvēlējies Friderika Šopēna Noktirni op. 62. nr.1 Simažorā.

Jau ilgāku laiku Gidons Krēmers ir pievērsies nepelnītā aizmirstībā bijušā XX gadsimta komponista Mečislava Veinberga mūzikai, ar savām interpretācijām nodrošinot tai renesansi visā pasaulē. Kremerata Baltica ierakstītie albumi ar M. Veinberga mūziku saņēmuši Grammy balvas nominācijas. Jaunākais kamersimfoniju ieraksts iekļauts starp trim starptautiskās klasiskās mūzikas balvas ICMA Gada ieraksts 2018 finālistiem. "Var teikt, ka Gidons Krēmers ir ierindojis Veinbergu pazīstamāko XX gadsimta otrās puses klasiķu vidū, un to apstiprinās arī abi koncerti martā," uzsver Ingrīda Zemzare. M. Veinberga daiļradi koncertā Rēzeknē pārstāvēs viņa 24 prelūdijas čellam solo, kuras pats Gidons Krēmers pārlicis solo vijolei, savukārt Rīgā skanēs sonāte vijolei un klavierēm. Pēc uzstāšanās Latvijā G. Krēmers un Kremerata Baltica dosies uz Milānu, pēc tam uz Jekaterinburgu un Novosibirsku Krievijā, bet aprīlī uzstāsies Francijā (Orsē muzejā Parīzē), Vācijā un Ungārijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja