Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Žurnāla Gramophone galvenā balva piešķirta lietuviešu diriģentei Mirgai Gražinītei-Tīlai

Britu žurnāls Gramophone virtuālajā ceremonijā ir paziņojis savu ikgadējo mūzikas balvu laureātus. Godalgas tiek piešķirtas par gada labākajiem ierakstiem, uzvarētājus nosaka žurnāla kritiķi

Prestižākajā nominācijā Gada albums ir uzvarējis lietuviešu diriģentes Mirgas Gražinītes-Tīlas, viņas vadītā Birmingemas simfoniskā orķestra, vijolnieka Gidona Krēmera un kamerorķestra Kremerata Baltica kopīgi veiktais poļu komponista Mečislava Veinberga Otrās un Divdesmit pirmās simfonijas ieraksts, ko laidusi klajā kompānija Deutsche Grammophon. Šis ieraksts ir apsteidzis konkurentus arī labākā simfoniskās mūzikas albuma kategorijā. 

Par gada mūziķi žurnāls Gramophone ir pasludinājis krievu izcelsmes vācu pianistu Igoru Levitu. Viņa iemūžinātais Ludviga van Bēthovena trīsdesmit divu klaviersonāšu cikls, ko izdevusi kompānija Sony Classical, ir atzīts par labāko instrumentālās mūzikas albumu. Gada mūziķa titulu Igoram Levitam ir nodrošinājis ne tikai šis fenomenālais ieraksts, bet arī mākslinieka aktīvā pilsoniskā pozīcija, ticība humānisma ideāliem un cīņa pret jebkāda veida diskrimināciju un netaisnīgumu.

Par labāko operas ierakstu ir izraudzīta Georga Frīdriha Hendeļa Agripīna ar brīnišķīgo amerikāņu mecosoprānu Džoisu Didonato titullomā (pie orķestra Il Pomo d’Oro diriģenta pults – Maksims Jemeļjaničevs; albumu izdevusi Erato/Warner Classics). 

Par labāko laikmetīgās mūzikas ierakstu ir kļuvis britu komponista Tomasa Adesa albums, kurā ir iemūžināts viņa jaunais klavierkoncerts (solists Kirils Geršteins) un opuss Totentanz. Ieraksts veikts kopā ar Bostonas simfonisko orķestri, pie diriģenta pults ir pats autors (albumu izdevusi Deutsche Grammophon).      

Gada jaunās mākslinieces gods ir ticis velsiešu soprānam Natālijai Romanivai. Gada labākā orķestra balva piešķirta Filadelfijas orķestrim un tā galvenajam diriģentam Janikam Nezē-Segēnam (šī ir vienīgā kategorija, kurā uzvarētāju nosaka publikas balsojums).

Gada ierakstu kompānijas titulu ir izcīnījusi Francijas un Beļģijas firma Alpha Classics, kura pārsteidz ar oriģinalitāti, drosmi un daudzveidību. Par īpašiem sasniegumiem ierakstu industrijā apbalvots Zviedrijas kompānijas BIS dibinātājs Roberts fon Bārs. Goda balvu par mūža ieguldījumu ir saņēmis izraēliešu un amerikāņu vijolnieks Ichāks Perlmans.

Pilns laureātu saraksts un balvu pasniegšanas ceremonijas ieraksts: www.gramophone.co.uk

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja