Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Opener festivāls Polijā. Bez latviešiem nekur.

Ikgadējais Opener festivāls Polijas pilsētā Gdiņā joprojām ir ģeogrāfiski vistuvākais Latvijas mūzikas cienītajiem, kurā iespējams redzēt tik lielu aktuālu un plaši pazīstamu mūziķu klāstu. Turklāt tas izmaksu ziņā ir krietni draudzīgāks par festivāliem Skandināvijā, Vācijā vai ar lidmašīnu viegli sasniedzamajā Lielbritānijā.

Tāpēc arī šogad daudzi cilvēki no Latvijas turp devušies, lai četras dienas no 2.līdz 5.jūlijam redzētu Interpol, The Black Keys, MGMT, Pearl Jam, Džeku Vaitu, Faith No More, Phoenix un daudzus citus māksliniekus, to vidū arī mūsu pašu Positivus festivālā Salacgrīvā jau šomēnes gaidāmos The Horrors, Bastille, Daughter un Carnival Youth. Tā nav nosaukumu sakritība – šogad latvieši Opener festivāla būs ne vien skatītāju, bet arī uz mūziķu rindās – piektdienas, 4.jūlija vakarā plkst. 17 viena no labākajām mūsu jaunajām grupām uzstāsies uz Here & Now skatuves. Šī gan nebūs pirmā reize, kad Opener uzstājas latvieši - pirms diviem gadiem tur jau uzstājušies arī Instrumenti.

Pat lietainos laika apstākļos, kādus daba festivāla pirmajā diena piedāvāja arī šogad, Opener izpaliek citviet festivālos tik raksturīgie dubļi, jo visu milzīgo teritoriju, kurai līdzas atrodas lidlauks, klāj lekns, pat vairāku desmitu tūkstošu kāju neizmīdāms zālājs. Taču, kad tas slapjš, gumijas zābaki būs tikpat labi draugi kā dubļu bridējiem, kuru karaliste ir Readingas festivāls Anglijā – tur ar kedām vai ādas zābakiem ne soli. Interesanti, ka, atšķirībā no citiem festivāliem, pie poļiem nav pieņemts ēst vai dzert un klausīties mūziku vienlaikus – pārtiku un dzērienus tirgo norobežotās vietās un ar tiem tuvoties skatuvēm nav atļauts. Norēķināšanās notiek ar vietējām kartēm vai kuponiem līdzīgi kā Beļģijas Pukkelpop un par skaidru naudu festivālā nevar dabūt neko.

Vieni no pirmās dienas gaidītākajiem māksliniekiem arī festivālā klātesošajiem latviešiem bija Interpol, kuru koncerts gan vēl pulcēja pārsteidzoši mazu klausītāju skaitu. Pirms viņiem patīkamu pārsteigumu sagādāja vietējā grupa Wild Books, kurus var salīdzināt ar The Black Keys viņu darbības pirmajos gados, kad šie uzstājas divatā – tikai ar bungām un ģitāru. Nu jau The Black Keys ir superzvaigznes ar vairākiem hitiem, kurus zina un dungo līdzi pat tie, kuriem nav ne jausmas, ka šīs grupas mūzikas pamatā ir blūzroks. Priekšplānā joprojām ir grupas sākotnējie dalībnieki – Dans Auerhabs un Patriks Kārnijs, jo viņi joprojām tiek uzskatīti par duetu, bet, pateicoties operatoriem, mēs redzam, ka aiz bungu paaugstinājuma noslēpušies vēl divi – basists un taustiņinstrumentālists/ģitārists, kurs nenoliedzami savu darbu padara perfekti, bet tomēr viņam nav pa spēkam Auerbaha ģitārpartijas izspēlēt tik izjusti, lai skudriņas skrien. 

Par pirmās dienas lielāko pārsteigumu un favorītu reizē kļuva grupa Haim – grupa no Losandželosas, kurā muzicē trīs apburošas māsas, kuru uzvārds ir arī grupas nosaukums. Tāds enerģijas un seksapīla pārpilns meiteņu rokenrols nav redzēts, šķiet, kopš Girlschool un Bangles jaunības dienām, kaut salīdzinātas viņas tiek arī ar Fleetwood Mac un pašas esot TLC un Destiny's Child cienītajās. Meitenes pašas apgalvo, ka tik atsaucīgu pūli kā Polijā vēl nekad nav sastapušas un nobeidz koncertu ar tik satriecošu četru bungu saspēli, kuru atzinīgi novērtētu pat mūsu Auļu dalībnieki. 

Jau iestājoties naktij, pēc muzikāli aizraujoša Foster The People popmūzikas priekšnesuma uz galvenās skatuves dīdžeja setu deju teltī, tajā gaumīgi sapludinot septiņdesmitos gadu disko ar mūsdienu elektronisko mūziku, spēlēja pagājušā gada Positivus festivāla viesis Jamie XX – grupas The XX trešais dalībnieks, kurš parasti darbojas skatuves dibenplānā. Viņš spēlē ļoti inteliģenti, nepārspīlējot ar dīdžeju tehnikas piedāvāto efektu iespējām un necenšanos minūtes laikā atskaņot pēc iespējas vairāk skaņdarbu fragmentu, kas šķiet obligāti nepieciešams daudziem dīdžejiem Latvijā, lai attaisnotu savu eksistenci un tādejādi kompensētu vājās zināšanas mūzikas vēsturē. Ir, ko pamācīties.

Ceturtdienas lielākie vaļi – pēdējo gadu superzvaigznes MGMT un grunge ēras dinozauri Pearl Jam. Polijas publika prot novērtēt labu mūziku un arī mākslinieku atdeve ir lielāka nekā festivālos izlepušajās valstīs, kur kādu ar kaut ko pārsteigt jau ir pagrūti. Tas vēl daudzus gadus būs mūsu – Austrumeiropas zemju - lielais pluss. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja