Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Ditas Rietumas kino izlase. 8.X - 15.X

Kinokritiķe Dita Rietuma vērtē kinoteātros skatāmās filmas

Pastaiga ****
Režisors Roberts Zemekis. Lomās Džozefs Gordons-Levits, Bens Kingslijs, Šarlote Lebona, Džeimss Bedžs Deils

Izcila filma par apsēstību ar risku – franču akrobāta Filipa Petī jebkurai loģikai spītējošo pārliecību, ka ir vērts riskēt un pāriet pār trosi, kas savieno Ņujorkas Dvīņu torņus. Tas ir reāls stāsts par nelegālu un ārkārtīgi bīstamu 1974. gada hepeningu, kas ne tik sen ir iemūžināts ar Oskaru apbalvotā dokumentālā filmā (Man on Wire, 2008). Pat ja faktogrāfiski Petī nervus kņudinošais izgājiens ir zināms, klasiķa režisora Roberta Zemeka (Forests Gamps) filma ar Džozefu Gordonu-Levitu galvenajā lomā darbojas kā pārliecinošs psiholoģiskais trilleris. Labākā nedēļas izvēle!

Pens. Piedzīvojumi Nekurnekadzemē ***
Režisors Džo Raits. Lomās Hjū Džekmens, Gerets Hedlunds, Rūnija Mara, Adels Ahtars

Stāsts par puiku, kurš negribēja pieaugt, kino atgriežas teju reizi desmitgadē (pēdējais bija britu Finding Neverland (2004) par Pena autoru Dž. M. Beriju). Šoreiz pie Pītera Pena tēmas ķēries labs britu režisors, niansētu drāmu veidotājs Džo Raits (Anna Kareņina, Lepnums un aizspriedumi u. c.), kurš gan, šķiet, ir apjucis Holivudas ģimenes filmas izaicinājumu priekšā. Filmai var pārmest gan pārlieku forsētus aktierdarbus (pat Hjū Džekmens nav bez vainas), gan acīmredzamas ietekmes, arī vizuālās. Sižetiski šis ir slavenā Pītera Pena stāsta prīkvekls. Kritiķi īgņojas.

Brīnišķīgā laikmeta beigas ***
Režisors Staņislavs Govoruhins. Lomās Ivans Koļesņikovs, Sergejs Garmašs, Fjodors Dobronravovs

Kaut režisors Staņislavs Govoruhins ir odioza un pretrunīga persona Krievijas kino (un politikā), viņa jaunāko melnbalto filmu nav neinteresanti skatīties. Darbība risinās 60. gados Igaunijā, un tas ir mēģinājums apkopt to tematisko un stilistisko lauciņu (padomju gadi, retro), kas Latvijas kino nevienu neinteresē. Filmas pamatā ir rakstnieka Sergeja Dovlatova stāstu krājums Kompromiss, un, par spīti dažādām "blusām" (arī pavārgajam galvenās lomas tēlotājam), tas ir simpātisks mēģinājums paskatīties uz padomju realitāti un inteliģenci ar XXI gadsimtu pieredzējušā acīm.

Zemes sāls ****
Režisori Vims Venderss, Žuliano Ribeiro Salgado

Vēl nedēļu pirms Rīgas Starptautiskā kinofestivāla sākuma (15. oktobrī) Splendid Palace joprojām skatāma Oskaram nominētā Vima Vendersa dokumentālā filma Zemes sāls. To vērts redzēt gan kā pretrunīga cilvēka, ārkārtīgi talantīga fotogrāfa Sebastjana Salgado portretējumu, gan kā meditatīvu izcila režisora un arī laba fotogrāfa vēstījumu par fotogrāfijas lomu, jēgu un estētiku, gan kā liecību par satricinošām kataklizmām un cilvēciskām traģēdijām, kuras iemūžinājis Salgado.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja