Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Filmas Argo recenzija. Falšie zaķīši

Rūgtas ironijas pilns vēstījums, ka pasaule jau sen darbojas pēc Holivudas likumiem – viss ir tikai bizness

Vērtējums ****

Tie esam mēs visi, taču nesatraucieties – aktieris un nu jau trešās  spēlfilmas  režisors (un aktieris tajā) Bens Afleks nav sajucis prātā, uzņemdams pagaidām gada labāko politisko filmu ar latviski svešādo nosaukumu Argo, kurā elementāri, turklāt absolūti eleganti uz vienas rokas pirkstiem pierāda klasisko tēzi, ka vēsture atkārtojas divreiz: pirmoreiz kā drāma (vai pat traģēdija), otro – kā farss. Plus katram skatītājam liek nepārprotami un ar skumjām saprast, ka tā dēvētā lielā politika nav nekas cits kā nekaunīga manipulēšana ar lētun labticīgajiem pilsoņiem, lai kādā valstī mēs dzīvotu.

Filma Argo (kāpēc tad ne Operācija Argo – pēc analoģijas ar latvju muļķīšiem paskaidroto Operāciju Skyfall?) stāsta par reālu notikumu no ASV un Irānas attiecību vēstures. 1979. gadā kārtējā islāma revolūcijā tika gāzts šahs Pehlevī, kuru ASV specdienesti slepeni izveda uz Ameriku (neaizmirsīsim, ka Amerikai Irāna vienmēr būs svarīgs naftas biznesa partneris – tas arī daudz ko izskaidro), kur tirāns glaunā klīnikā klusi mira no vēža. Tikmēr irāņu tautas patiesais naids pret Pehlevī un atriebes alkas, ko uzkurināja ājatollas Homeinī jaunā valdība, "izlija" ASV vēstniecības šturmēšanā un 50 ķīlnieku sagrābšanā. Sešiem brīnumainā kārtā izdevās pa vēstniecības sētas durvīm izsprukt un paslēpties Kanādas sūtņa mājā. Taču skaidrs, ka irāņu slepenie dienesti amerikāņu pazušanu drīz pamanīs un sāks tādu "šmonu", ka par maz neliksies – visā pilsētā uz elektrības vadiem kā cepti āboli karājas vecā režīma atbalstītāji – Homeinī ienaidnieki.

Un tad specoperācijā iesaistās CIP ķīlnieku glābšanas speciālists Tonijs Mendess (pats Afleks ar smuku bārdu), un kopā ar diviem kolēģiem – maskētiem kā kanādiešu filmēšanas grupas darbiniekiem (aktierspēles izcilnieki Džons Gudmens izliekas par grimētāju, Alans Ārkins – par producentu) piedāvā… Teherānā kā ideālākajā filmēšanas laukumā uzņemt kanādiešu un irāņu kopprodukciju – filmu Zvaigžņu kari. Tā kā ir astoņdesmito sākums, saprotams, pat muslimu Irānā visi ir starā par zinātniskās fantastikas grāvēju Star Wars. Un Holivuda Teherānā var sākties! Saprotams, ķīlniekus kā Kanādas filmdarus izdodas aizvest uz mājām.

Bila Klintona prezidentūras laikā 1997. gadā CIP darbinieks Tonijs Mendess beidzot saņēma rokās jau 1980. gadā piešķirto ASV valdības augstāko apbalvojumu CIP darbā Intelligence Star, un viņa vadītā izcilā operācija Argo tika atslepenota. Par to tika sarakstītas grāmatas, luga, uzņemta TV filma.

Bens Afleks, bez šaubām, izmanto aktuālo momentu (islāma revolūcijas/pavasari tak modē!), lai izstāstītu savu stāstu, pilnu melanholiskas smeldzes. Un tieši tas ir viņa režijas sasniegums – šī nav plika politiskā filma, kas rāda, kādi malači strādā ASV specdienestos un rūpējas par saviem pilsoņiem. Tas ir rūgtas ironijas pilns vēstījums, ka pasaule ar dižo Ameriku priekšgalā jau sen darbojas pēc Holivudas likumiem – viss ir just business (tikai bizness!), un cilvēki joprojām tic lielajai ilūzijai, kā senlaikos dēvēja kinematogrāfu, tikai šoreiz lielā ilūzija nav filma (iecerētā kanādiešu filma atgādina lētu trešu), bet gan uzskats, ka no mazā cilvēka kaut kas ir atkarīgs. Nē, pat viņa dzīvība nav. Turklāt filma uzrāda spēcīgu profesionālo ķērienu dialogos, operatora darbā un fīlinga (70. gadu austrumu retro bazāra jezgas efekts ir vienkārši perfekts) veidošanā.

Kam domāta? Gudru spiegu filmu cienītājiem.

Vēsturiska drāma, trilleris. ASV. 2012.

Režisors Bens Afleks. Lomās Bens Afleks, Braiens Krenstons, Džons Gudmens, Alans Ārkins u. c.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijas dievnami plaši atver durvis Baznīcu naktī

Sestdien, 1. jūnijā, jau 11. reizi visā Latvijā norisināsies garīgās kultūras notikums Baznīcu nakts, kurā šogad piedalīsies ap 160 dažādu tradicionālo kristīgo konfesiju dievnamu. Tomēr viss sāksi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja