Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Spēlmaņu naktī triumfē Ingas Tropas izrāde Dvēseļu utenis

Spēlmaņu nakts galveno balvu saņēmusi režisores Ingas Tropas izrāde Dvēseļu utenis teātrī Dirty Deal Teatro, par gada aktrisi atzīta Guna Zariņa, par gada aktieri - Vilis Daudziņš, bet gada režisora gods ticis Viesturam Kairišam par izrādēm Salome un Baladīna, aģentūru LETA informēja Latvijas Teātra darbinieku savienības pārstāve Undīne Preisa.

Tāpat Dvēseļu utenim piešķirts Gada mazās izrādes tituls un starptautiskās žūrijas simpātiju balva. Par gada lielās formas izrādi atzīta Vladislava Nastavševa Cerību ezers aizsalis Jaunajā Rīgas teātrī (JRT), bet balvu par gada izrādi bērniem vai pusaudžiem saņēma režisores Lauras Čaupales Naksitrallīši Latvijas Leļļu teātrī.

Nominācijā Gada sasniegums oriģināldramaturģijā uzvaru izcīnījis Artūrs Dīcis par darbu Latvijas Nacionālā teātra izrādē Arī vaļiem ir bail.

Zariņa saņēmusi gada labākās aktrises titulu par Ņurbuļa atveidošanu izrādē Dieviņš pillā, bet Daudziņš - par Ļeņina lomu izrādē Pēdējā Ļeņina eglīte un Omes lomu izrādē Cerību ezers aizsalis. Visas trīs izrādes iepriekšējā sezonā bija skatāmas uz JRT skatuves, un abi mākslinieki saņēma arī skatītāju simpātijas balvas.

Nominācijā Gada aktrise otrā plāna lomā uzvarējusi Inga Misāne-Grasberga par vairāku lomu atveidošanu Nacionālā teātra uzvedumā Mežainis, savukārt par gada labāko aktieri otrā plāna lomā atzīts Aleksandrs Jonovs, kurš atveidoja Melno princi Leļļu teātra izrādē Zelta zirgs un Piķamici izrādē Krokodils Gena un Pekausis.

Gada jauno skatuves mākslinieku tituls piešķirts Jānim Kronim un Igoram Šelegovskim. Kronis iejutās vairākās lomās izrādē Mežainis, kā arī bija redzams uz skatuves Dirty Deal Teatro izrādē Lidojošais šķīvītis, savukārt Šelegovskis atveidoja Jezupu Sebaldu izrādē Klūgu mūks, Pēteri Bērziņu izrādē Arī vaļiem ir bail Nacionālajā teātrī, kā arī Vitāliju iestudējumā Dvēseļu utenis.

Reinis Suhanovs ieguvis atzinību kā gada scenogrāfs par dalību izrādē Arī vaļiem ir bail un Persiešu valodas stundām Žaņa Lipkes memoriālā, bet kostīmu mākslinieku kategorijā uzvarējusi Keita, kuras veidotie tērpi tika izmantoti Nacionālā teātra uzvedumā Man 30 gadu.

Gada gaismu un video mākslinieka titulu saņēma Oskars Pauliņš par darbu Nacionālajā teātrī un Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, bet par gada video mākslinieku atzīts Austra Hauks par darbu Dvēseļu utenī un Leļļu teātra iestudējumā Romeo un Džuljeta.

Balvu kā gada kustību mākslinieki saņēma Agnese Vanaga un Leonards par darbu izrādē Man 30 gadu, savukārt Jēkabs Nīmanis atzīts par gada muzikālās partitūras autoru par paveikto uzvedumos Dvēseļu utenis, Persiešu valodas stundās un Leļļu teātra izrādē Kaiju karalienes noslēpums.

Žūrijas specbalva tika piešķirta Nacionālā teātra izpilddirektoram Ojāram Rubenim par laikmetīga Nacionālā teātra vīziju un tās īstenošanu, bet balvas par mūža ieguldījumu teātra tika piešķirtas Nacionālā teātra aktrisei Mārai Zemdegai un Dailes teātra aktierim Gunāram Placēnam.

Bērnu žūrijas specbalvas saņēma režisora Kārļa Auškāpa iestudējums Niķa un Riķa stiķi Dailes teātrī un Suhanova Labie bērni Valmieras drāmas teātrī. Savukārt skatītāju simpātijas balva par Gada izrādi tika piešķirta režisora Elmāra Seņkova iestudējumam Arī vaļiem ir bail.

Gada balvu teātrī Spēlmaņu nakts organizē LTDS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja