Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ārpus ģimenes drāmas

Andreja Jarovoja iestudējums Jūlijs Cēzars ar Ināru Slucku tilullomā

Ģertrūdes ielas teātrī režisors Andrejs Jarovojs ir iestudējis vienu no plašāk zināmām Viljama Šekspīra traģēdijām Jūlijs Cēzars, kas atklāj politisko kaislību asiņainās aizkulises. "Šī ir ļoti laba luga, kura reti tiek iestudēta, jo pārsvarā visi iestudē Hamletu vai Romeo un Džuljetu," par izvēlētā materiāla nenobružātību stāsta izrādes režisors.

Viens no retajiem un pazīstamākajiem lugas iestudējumiem Latvijas teātros ir leģendārā latviešu režisora un aktiera Eduarda Smiļģa veidotā izrāde Jūlijs Cēzars Latvijas pirmās brīvvalsts laikā (1934) ar sevi pašu titullomā, kurai ir bijis īss mūžs. "Kārlim Ulmanim laikam nepatika, jo nebija glaimojoši tā laika režīmam," bilst Andrejs Jarovojs.

Šīs traģēdijas uzmanības centrā ir stāsts par vienu no vairāk zināmiem atentātiem pasaules vēsturē – lai militārajam un politiskajam līderim Jūlijam Cēzaram neļautu kļūt par vienpersonisku Romas diktatoru, senatori noorganizē viņa nonāvēšanu. Bet tā vietā, lai saglabātu republiku, tiek izraisīts pilsoņu karš, un bojā iet arī paši Jūlija Cēzara slepkavas.

 

Tagadnes medijs

"Man šķiet, ka latviešiem vairāk patīk ģimenes drāmas un mazāk interesē, kas iziet ārpus šo attiecību robežām, taču politika ir tikpat neatņemama mūsu ikdienas sastāvdaļa un sadzīvi ietekmējoša lieta, jo ne velti ir tāds teiciens: ja tu nenodarbosies ar politiku, politika nodarbosies ar tevi," uzskata Andrejs Jarovojs, kurš nevairās par to runāt.

Sarunā ar laikrakstu Diena režisors stāsta, ka šo Viljama Šekspīra lugu varētu nosaukt par zināmu retorikas paraugstundu. "Tā ir lieta, kas pietrūkst Latvijas politikā, – kā cilvēki runā, kā viņi argumentē un pārliecina viens otru... publiski, nevis kaut kā kaut kur," norāda Andrejs Jarovojs, kurš izrādi ir veidojis kā hiperreālu dokumentālo teātri.

Viņš atklāj, ka angļu dramaturga teksts ir palicis tāds pats – nav ticis modernizēts, bet iestudējums norisinās mūsdienu vidē ar mūsdienu atribūtiem, piemēram, izrādē tiek lietoti mikrofoni. "Varbūt es nedaudz apzogu Šekspīru, bet es to padaru saprotamāku un vairāk pietuvinātu mūsdienu cilvēka pasaules redzējumam," domā režisors.

Andrejs Jarovojs atzīst, ka viņam pašam teātris vienmēr ir bijis vairāk tagadnes medijs nekā izglītojošs, pamācošs un patiesību atklājošs medijs. "Tas vairāk ir medijs, kas ir klātesošs un atgādina par eksistējošām problēmām," noraksturo režisors un piebilst, ka šī luga parāda daudzas demokrātijas problēmas, kas jāņem vērā.

 

Teātra ekoloģija

Savā iestudējumā Jūlijs Cēzars titullomu Andrejs Jarovojs ir uzticējis Nacionālā teātra aktrisei un režisorei Inārai Sluckai. Arī citas vīriešu lomas ir tikušas sievietēm – Līgai Zeļģei un Dārtai Danevičai. "Ņemot vērā mūsdienu politisko vidi, man šķita interesanti paskatīties, kā mainās attiecību dinamika, ja kāds no tēliem ir sieviete," viņš skaidro.

Gan Latvijas, gan pasaules politikā ir ienācis ļoti daudz spēcīgu politiķu – sieviešu ar Angelu Merkeli un Hilariju Klintoni priekšgalā, kuras tiek iemestas šajā vēl joprojām maskulīnajā pasaulē. "Iespējams, sievietei ir daudz grūtāk nekā vīrietim, jo viņām daudz mazāk tiek piedots," savās pārdomās dalās Andrejs Jarovojs.

Viņš vērš uzmanību uz to, ka šīs lugas iestudēšanai vajag daudz aktieru, jo tajā darbojas ievērojams skaits personāžu. "Lasot es ieraudzīju iespēju, kā to iestudēt ar mazāk cilvēkiem, – apvienot vairākus tēlus vienā," atceras režisors, kura izrādē darbojas arī Edgars Samītis, Jānis Kronis, Ivars Krasts, Emīls Krūmiņš un Romāns Bargais.

Andrejs Jarovojs piebilst, ka pret aktieriem viņš izturas nevis kā pret izpildītājiem, bet gan kā pret māksliniekiem, ar kuriem kopā rada savstarpēji aizraujošu izrādi. "Mūsu filozofija ir tāda: ja mēs rūpējamies par ekoloģiju, mums ir jārūpējas arī par teātra vides ekoloģiju," par aktieru iesaistīšanu Ģertrūdes ielas teātra izrādēs stāsta Andrejs Jarovojs.

Jau novembrī ir gaidāms horeogrāfes Agates Bankavas iestudējums ar pagaidu nosaukumu Memor, turklāt teātris ir iesaistījies starptautiskā kopprojektā – radošās apvienības Eliza Rescue Team, kurā darbojas latviešu izcelsmes teātra māksliniece Arnita Jaunsubrēna, iestudējumā Ziņojums no iekšienes (Report from the Interior), kura pirmizrāde šī gada septembrī notiks Bāzelē, oktobrī – Berlīnē, bet decembrī – Rīgā. Aktuālajai informācijai var sekot līdzi interneta vietnē www.git.lv.

 

Kas, kur, kad: iestudējuma Jūlijs Cēzars pirmizrāde Ģertrūdes ielas teātrī 18. augustā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja