Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Balsis no aizsaules?

Teātra vidē tapis balsu klausīšanās seanss Raudives radio

Režisore Daiga Kažociņa pieļauj, ja Konstantīns Raudive dzīvotu šodien, tad viņa pētījumam būtu citas iespējas tehnoloģiju ziņā. Taču katrs ir savā vietā un laikā. Konstantīnu Raudivi daudzi zina kā rakstnieces un filozofes Zentas Mauriņas dzīvesbiedru. Taču filozofs un parapsihologs Konstantīns Raudive pagājušajā gadsimtā bija viens no pasaulē zināmākajiem latviešiem. Plašu ievērību viņš guva ar savu unikālo pieeju pēcnāves dzīves pētīšanai, veicot mirušo balsu ierakstīšanu magnētiskajās lentēs ar mikrofonu no radio.

K. Raudives ierakstītās balsis, skaņas un viņa viņpasaules pētījumi guvuši ļoti plašu atsaucību Rietumu avangarda mākslinieku, komponistu un literātu vidū. Kopā sanākot un radoši sadarbojoties filozofam Aināram Kamoliņam un māksliniekiem Gintam Gabrānam un Kasparam Groševam, režisorei Daigai Kažociņai Dirty Deal Teatro (DDT) tapis balsu klausīšanās seanss Raudives radio. Izrāde ir viena no Latvijas valsts simtgades programmas norisēm. Tā tapusi Dirty Deal Teatro projekta Latvijai no 1 līdz 100 ietvaros, lai ar šodienas acīm palūkotos uz pagātni, kas neizbēgami ir konstruējusi mūsu tagadni. Projekta mērķis ir veicināt Latvijas jaunākās oriģināldramaturģijas attīstību un rosināt sabiedrības iesaisti kultūras procesos.

"Tas ir neparasts un interesants materiāls. Kā tas izskanēs izrādē? Jānāk un jāskatās, un jāklausās," teic Daiga Kažociņa un turpina: "Dramaturģiskajā materiālā ir ietverts arī biogrāfisko faktu stāsts. Skatītājiem jābūt gataviem klausīties un pieņem vai nepieņemt Raudives pētījumu. Katra paša brīva izvēle un atbildība to visu uztvert kā pētījumu, fenomenu vai arī apšaubīt to. Taču Raudives ideja, kāpēc viņš veica šādu pētījumu, var būt kā impulss pārskatīt to – kas ir vai nav zinātnisks. Taču vai parapsiholoģija var kļūt par zinātni, vai balsis nav tikai māņi Raudives galvā?"

Bet D. Kažociņa pievērš uzmanību vēl citai paralēlai tēmai – kā pārvarēt neizbēgamo nāvi? K. Raudive mēģināja ar zinātnisku pieeju pētīt saziņu ar viņpasauli, tvert garu balsis, fiksēt pierādījumus. Bija laiks, kad cilvēki cerēja caur radio frekvencēm sazināties ar saviem aizgājējiem. "Manuprāt, tāds mēģinājums var palīdzēt cilvēkam tikt galā ar sērām. Tāda sazināšanās iespējamība nav slikta ideja. Nāves nav, ir tikai transformācija. Varam ticēt vai neticēt, varam meklēt zinātniskus pierādījumus, bet varam pret šo fenomenu izturēties skeptiski. Es kā režisore ļauju skatītājam izvēlēties – kam piekrist un ko noraidīt."

Pirmizrāde notiks šodien, 16. martā, nākamās izrādes plānotas 18. martā, kā arī 4., 5., 6. un 7. aprīlī. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja