Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Dailes teātrī notiks Japānas tradicionālā komēdijas teātra Kjogen viesizrāde

4. septembrī plkst. 18:30 Dailes teātra Mazajā zālē notiks Japānas tradicionālā komēdijas teātra – Kjogen izrāde un lekcija - meistarklase, informēja Japānas vēstniecības Latvijā pārstāve Elīze Spridzāne.

Latvijā viesosies Čūdzaburo Šigejamas ģimenes Kjogen trupas aktieri, kuri plaši uzstājas gan Japānā, gan ārvalstīs. Vakara programmā paredzēta lekcija par kjogen teātri, kjogen meistarklase un kjogen teātra izrāde Klēpja dziesma (Neon gyoku).

Kjogen ir aptuveni 650 gadu sena vēsture un publika to reizēm atzīst par grūti saprotamu. Taču kjogen lugas pieder komēdijas žanram un ir viegli skatāmas un uztveramas. Lugu centrā ir parasto cilvēku dzīves, un ir ietvertas arī atsauces uz dabu. Kjogen teātra izrādēm parasti nav raksturīgas apjomīgas dekorācijas un citi palīglīdzekļi. Aktieri izmanto tikai dažus priekšmetus, tādus kā salokāmo vēdekli un kazuraoke – trauku ar vāku. Kjogen ir vienkārša mākslas forma, kas nav atkarīga no izsmalcinātiem rekvizītiem un scenogrāfijas, bet gan paļaujas uz aktieru mākslinieciskās izteiksmes niansēm, teksta stāstījumu un skatītāju iztēli. Publika ir aicināta priecāties un brīvi smieties jebkurā laikā.

Jošinobu Šigejama (Yoshinobu Shigeyama) Okuras skolas kjogen aktieris. Viņš ir kjogen aktiera ceturtajā paaudzē Čūdzaburo Šigejamas vecākais dēls. Kjogen apguvis pie sava tēva, Čūdzaburo Šigejamas. Aktieris veltījis daudz spēku tradicionālās kultūras apmaiņas popularizēšanai ārvalstīs, kā arī plaši uzstājies Amerikā, Eiropā un citās pasaules valstīs. Pēdējos gados lielu popularitāti iemantojušas kjogen meistarklases un nodarbības mākslinieka vadībā. 2009. gadā iecelts par Japānas valdības Kultūras aģentūras kultūras apmaiņas vēstnieku. 2013. – saņēmis Kultūras aģentūras Mākslas festivālu balvas Gada jaunpienācēja godalgu.

Kento Ņiidžima (Kento Niijima) Okuras skolas kjogen aktieris. 2008. gadā sācis apgūt kjogen pie Čūdzaburo Šigejamas un Jošinobu Šigejamas.

Kreigs Kingslijs (Craig Kingsley), aktieris ir aktīvs Sarugaku Kai teātra kompānijas dalībnieks, un ir viens no nedaudziem atzītajiem nejapāņu izcelsmes kjogen mācekļiem jeb deshi visā pasaulē. Kreigs Kingslijs ir uzstājies uz tradicionālā No teātra skatuvēm visā Japānā, tai skaitā uz vēsturiskās skatuves Icukušimas svētnīcā Mijadžimas salā, kas ir UNESCO pasaules mantojuma sarakstā.

Ieejas kartes (bezmaksas) uz pasākumu pieejamas Japānas vēstniecībā. Vietu skaits ir ierobežots. Vienam apmeklētājam piedāvājam līdz 2 ieejas kartēm.

Plašāka informācija vēstniecības mājaslapā: www.lv.emb-japan.go.jp

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja