Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Foto: JRT ēku kompleksa rekonstrukcija tuvojas noslēgumam

Aizvien skaidrāk var redzēt, ka Jaunā Rīgas teātra (JRT) ēku kompleksa rekonstrukcija tuvojas noslēguma fāzei. Gandrīz pilnībā ir pabeigti fasāžu darbi, notiek iekšdarbi un dažādas tehniskās pārbaudes, savukārt Valsts zemes dienests ir sācis kadastrālo uzmērīšanu inventarizācijas lietai, informēja VAS Valsts nekustamie īpašumi valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

Patlaban ir paveikti aptuveni 77% būvdarbu, jūnijā ir jānoslēdzas visu inženiersistēmu tīklu izbūvei, bet pēc tam – liftu montāžai. Paralēli būvdarbiem un iekštelpu sienu krāsošanai ēku kompleksā tiek veiktas dažādas tehniskās pārbaudes, piemēram, ir veikta pirmreizējā termogrāfiskā pārbaude, ēkas blīvējuma pārbaude, notiek izolācijas pretestības mērījumi. Savukārt septembrī paredzēti pirmie ugunsdrošības testi.

"Kopumā darbi notiek atbilstoši tiem nosacījumiem, par kuriem VNĪ martā vienojās ar pilnsabiedrību SBSC (tās sastāvā ir SIA Skonto būve un SIA Skonto Construction). Atbilstoši esošajam darba grafikam plānojam, ka augustā vajadzētu būt pabeigtām abām Black-box zālēm. Savukārt jau salīdzinoši drīz varētu tikt noņemts būvžogs fasādes ēkai uz Lāčplēša ielas," stāstīja Griškevičs.

Black-box ir Latvijā līdz šim neizmantota koncepta zāles, kuru galēji vienkāršais dizains un iekārtojums neitrālos toņos ļauj brīvu vaļu režisora fantāzijai. Savukārt apmeklētājiem krāsu neesamība rada "nekurienes" sajūtu, tā radot neierastu mijiedarbību ar aktieriem. JRT pagaidām būs vienīgais teātris ar divām "Melnajām kastēm". Tām plānotas neitrālas betona pelēkas sienas, melni griesti un grīdas.

Savukārt vēsturiskajā Lielajā zālē ir saglabāta vairāk nekā gadsimtu senās teātra ēkas elpa. Ir restaurēti vairāki interjera elementi, kas saglabājušies no XX gs. 30. gadiem – zāles centrālā lampa, kvadrātveida gaismekļi, kā arī tumši sarkanbrūnie priedes saplākšņa paneļi. Saglabātais un restaurētais priedes finiera panelējums ir ļāvis saglabāt arī Lielās zāles unikālo akustisko skanējumu. Patlaban zālē notiek podestūras montāža un drīzumā sāksies krēslu montāža.

Lielajā zālē notiekošo izrāžu tehnisko nodrošināšanu ērtāku padarīs rekonstruētie šņorbēniņi, kuriem ir piebūvēts klāt jauns apjoms trīs metru augstumā. Savukārt 2. stāva līmenī ir aizmūrētas logailas, tādējādi izrādes norisi netraucēs pa Lāčplēša ielu garāmbraucošo mašīnu trokšņi. Pārbūvētā vēsturiskās ēkas fasāde Lāčplēša ielas pusē pilnā spožumā atklāsies jau aptuveni pēc mēneša, kad tiks noņemts būvžogs.

VNĪ un pilnsabiedrības SBSC martā noslēgtā vienošanās paredz Jaunā Rīgas teātra (JRT) ēku kompleksa nodošanu ekspluatācijā līdz 2023. gada nogalei. Ēku kompleksam pilnībā jābūt nodotai VNĪ nākamā gada janvārī, kas ļaus JRT jau nākamā gada sākumā uzsākt pārcelšanos uz Lāčplēša ielu 25.

JRT ēku kompleksa rekonstrukcija un pārbūve notiek atbilstoši arhitektes Zaigas Gailes iecerei un projektam. Tas ir unikāls, sarežģīts un vienlaikus arī dzīvs projekts: blīvā pilsētas apbūvē, Rīgas vēsturiskajā centrā teju divtik tiek palielināts ēkas apjoms ar sarežģītu pazemes konstrukciju izbūvi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja