Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Iesakām Ziemassvētku dāvanas. Uzdāviniet noslēpumu

Biļetes uz izrādēm, kas vēl nav iestudētas, slēpj sevī zināmu risku, taču varam cerēt uz brīnumu un uzticēties režisoru profesionalitātei.

Izvēloties dāvanai teātra biļetes, var, protams, skatīties uz pašu pārbaudītām vērtībām vai lasīt atsauksmes. Tomēr ir iespēja uzdāvināt arī biļeti uz pirmizrādi, ko vēl neviens nav redzējis. Janvārī un februārī pirmizrādes gan pieaugušajiem, gan bērniem plāno teju visi Latvijas teātri, un ir, no kā izvēlēties. Manis piedāvātais piecnieks nenozīmē, ka citas izrādes nebūtu dāvināšanas vērtas, bet tās parāda plašo tēmu spektru, kam pievēršas teātris 2018. gada sākumā.

 

Nepieķemmētiem sapņotājiem

Džezs Batervērts. Jeruzaleme. Režisore Laura Groza-Ķibere. Jauniestudējuma reklāmas fotogrāfijā ir redzams aiz zooloģiskā dārza žoga ietupināts Juris Žagars. Lauras Grozas-Ķiberes izvēlētā luga vēsta par neticamu stāstu stāstītāju Džoniju Baironu, ap kuru pulcējas "pusaudži un dzīvei nepiemērotie, kuri nevēlas vai nespēj pieaugt", vēsta izrādes anotācija. Svešā, atraidītā cilvēka tēma Laurai GrozaiĶiberei ir viens no radošajiem vadmotīviem. Vēl bez Jura Žagara lomu atveidotāju sarakstā minēti Lauris Dzelzītis, Dainis Grūbe, Lauris Subatnieks, Ērika Eglija, Anta Aizupe un citi. Uz skatuves būs redzams arī spēkavīrs Raivis Vidzis. Pirmizrāde Dailes teātrī – 26. janvārī.

 

Bērniem ar raksturu

Aleksandrs Volkovs. Smaragda pils@ta. Enter. Režisore Gaļina Poļiščuka. Liepājas teātris reizi sezonā vienu izrādi iestudē mazajiem skatītājiem. Šoreiz izvēlēts sižets, kura oriģināla autors ir Laimens Frenks Baums, proti, Oza zemes burvis. Teātris tomēr izvēlējies Aleksandra Volkova pārstāstīto versiju, kas vēlreiz pakļauta pārstrādei. Izrādes nosaukums ir Smaragda pils@ta. Enter, dramatizējuma autores ir Gaļina Poliščuka un Sandija Kalniņa. Darbība notiks virtuālajā pasaulē, kas solās būt sevišķi aizraujoša. Saskaņā ar ieceri Ella visu brīvo laiku pavada, spēlējot datorspēles, līdz kādā no tām tiek ierauta un vairs netiek prom. Galvenajā lomā – Signe Dancīte. Labs iemesls, lai bērnus atrautu no "gadžetiem" un aizvilinātu uz teātri. Pirmizrāde Liepājas teātrī – 14. janvārī.

 

Saldajiem pārīšiem

Olga Tuhaņina. Hantele killeram. Režisors Dž. Dž. Džilindžers. Džilim acīmredzot ir iepaticies strādāt Daugavpilī, un pilsētas skatītājām un skatītājiem pie sirds iet Andris Bulis. Pēc pagājušajā sezonā veiksmīgi sāktās sadarbības nākamā gada janvārī ir izsludināta Olgas Tuhaņinas komēdijas Hantele killeram pirmizrāde. Ar šīs specifiskās profesijas pārstāvjiem – maksas slepkavām – Džilindžeram bijusi darīšana dažādā nopietnības pakāpē jau vairākkārt. Daugavpilī pieteiktais sižets sola mums iepazīt vīra nolīgtu sievas slepkavu, kurš izrādās filologs un kārtīgs ģimenes cilvēks. Vai viņš līdzīgi Dailes teātra izrādes Ļaujiet izšaut galvenajam varonim dziedās par zaķiem, pašlaik nav zināms, bet, visticamāk, iestudējums varētu būt aizraujošs. Pirmizrāde Daugavpils teātrī – 25. janvārī.

 

Neparastās klasikas cienītājiem

Oskars Vailds, Rihards Štrauss. Salome. Režisors Viesturs Kairišs. Tās retās reizes, kad Latvijas profesionālajos teātros tikusi iestudēta Oskara Vailda Salome, saistās ar spilgtiem iespaidiem. Regnāra Vaivara iestudējums 90. gadu beigās Jaunajā Rīgas teātrī dažiem šķita pārlieku provocējošs, un Kultūras ministrija pat saņēma protesta vēstules. Lauras Grozas-Ķiberes versijā Dailes teātrī Salome dejoja gaļas kleitā un viņas galvas rotu veidoja Bārbiju kājas. Viesturs Kairišs ar Salomi Nacionālajā teātrī nolēmis noslēgt "pasaules līmeņa literāra teksta un mūzikas simbiozes" triloģiju, kurā jau esam redzējuši Raiņa Uguni un nakti ar Riharda Vāgnera mūziku, kā arī Henrika Ibsena un Edvarda Grīga Pēru Gintu. Salome, kā zināms, ir Riharda Štrausa opera, un tās mūzika tiks izmantota jauniestudējumā, kurā titullomā redzēsim Agnesi Cīruli. Pirmizrāde Nacionālajā teātrī – 1. februārī.

 

Operas gardēžiem

Igors Stravinskis. Izvirtības hronika. Režisore Margo Zālīte. Stravinska opera The Rake’s Progress pirmoreiz publikai tika izrādīta 1951. gadā Venēcijā. Latvijas Nacionālajā operā šis darbs nav bijis iestudēts. Mūsu operteātra sniegtā informācija vēsta, ka iedvesmu Stravinskis varētu būt guvis 1947. gadā kādā izstādē Čikāgā, kur bija skatāmi XVIII gadsimta mākslinieka Viljama Hogārta astoņi zīmējumi un gravīras ar nosaukumu Kāda dīkdieņa piedzīvojumi. Izvirtības hronika ir stāsts par Tomu Reikvelu, kurš biedrojas ar Niku Šedovu, kas izrādās pats Nelabais. Izrādi iestudē Margo Zālīte, kuras radošajā biogrāfijā mūsu opernamā ir Rigoleto un Mazā burvju flauta. Toma lomu atveidos gan viesmākslinieks Pīters Kirks, kura uzstāšanos sarakstā Operabase.com visbiežāk minēta Strasbūra, gan LNO solisti Mihails Čuļpajevs un Viesturs Jansons. Pirmizrāde Latvijas Nacionālajā operā – 16. februārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja