Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Jauniestudējumā atdzims Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes rokopera Sfinksa

No jauna tiek iestudēta Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes rokopera Sfinksa – muzikāls stāsts par slavenā pareģa Eižena Finka suģestējošo likteni, informēja iestudējuma veidotāji.

Rokoperas pirmizrāde paredzēta 22.februārī VEF kultūras pilī. Jauniestudējuma režisore Rēzija Kalniņa sapulcējusi izcilu radošo komandu, izrādē piedalās arī pats komponists ar pavadošo grupu.

Rokoperas Sfinksa ideja par citādo indivīdu un sabiedrības pretestību šodienas skatījumā ir kļuvusi vēl aktuālāka nekā tolaik, kad tika radīta. Būtiski ir arī tas, ka atkal stāvam laikmetu griežos, kad pasaules kārtība šķiet teju mainīsies un tik ļoti noderētu kāda vieda cilvēka padoms.

"Ir izredzētie, kuru liktenis vai karma ir spēt izdzīvot Dualitātē starp realitāti un esamību. Mūsu Finks - Izstumtais. Redzīgais. Spēlmanis. Pret sabiedrību - sociumu, kas sevī ietver izdzīvošanu, nodevību, liekulību, mantkāri, manipulāciju. Tikai jautājums - kurš ar kuru manipulē? Un kas vai kurš kā diriģents vada šo cirka izrādi, kas saucas - dzīve? Finks - vizulis uz sociuma makšķeres? Vai zivs, kura noķerta laikmeta tīklos? Atbilde katram laikmetam vai gadsimtam sava. Mums ir sava laikmeta atbilde. Jaunajā iestudējumā meklēsim atbildi un uzdosim jautājumus kopā. Eižens Finks palīdzēs. Jo Viņam ir ko teikt. Vēl joprojām," uzsver režisore Rēzija Kalniņa.

Finks bija viena no neparastākajām un noslēpumainākajām personībām 20.gadsimta Latvijā. Librets veidots, balstoties uz patiesiem notikumiem, arī darbojošās personas ir reāli eksistējuši cilvēki – Finka sieva Anna, viņa īslaicīgā aizraušanās Alise, laupītāja un slepkavas Anša Kaupēna līgava Vallija, Latvijas preses karaliene Emīlija Benjamiņa un daudzi citi. Finku sauc arī par Latvijas Nostradamu - viņš paredzējis Latvijas pirmā prezidenta Jāņa Čakstes nāvi, Benjamiņas traģisko likteni, kā arī precīzi pareģojis savu miršanas gadu, mēnesi, dienu un stundu. 

Rokoperas jauniestudējumā Eižena Finka lomā iejutīsies aktieris Maksims Busels, kura kontā jau ir vairākas izcili nospēlētas galvenās lomas M.Čehova Rīgas Krievu teātrī (Hamlets, Grāfs Monte Kristo u.c.), daudzi Maksimu atceras arī kā šova Dejo ar zvaigzni pēdējās sezonas uzvarētāju. Otrs Eižena Finka lomas atveidotājs būs aktieris un dziedātājs Emīls Kivlenieks. Viņa sievas Annas lomā dziedātāja Beāte Zviedre, Finka mīļoto Alisi, Otto Švarca firmas mantinieci atveidos Anmary, Latvijas preses karalienes Emīlijas Benjamiņas lomā aktrise Dana Bjorka, Kaupēna mīļotās meitenes Vallijas lomā aktrise Elīna Bojarkina, Pratinātājs ar četrām sejām – Latvijas drošības policists, vācu virsnieks, krievu čekists un pēckara LPSR milicis būs Atis Zviedris vai Edvards Grieze. 

Pie taustiņiem Jānis Lūsēns, ģitāra – Aivars Gudrais, sitaminstrumenti – Harijs Gūtmanis, basa ģitāra – Jānis Lūsēns jun. Scenogrāfs – Normunds Bērziņš (MAD), kostīmu māksliniece – Beāte Gleima (BeaA), horeogrāfe – Katrīna Liseka (Cat), vokālā pedagoģe – Ilze Dzenīte, producents - Aigars Dinsbergs.

Rokoperas Sfinksa izrādes notiks: 22. februārī un 1. martā Rīgā, VEF Kultūras pilī, 24. februārī Vidzemes koncertzālē Cēsis, 2. martā Liepājā, koncertzālē Lielais dzintars, 9. martā Jelgavas kultūras namā, 15. martā Valmieras kultūras centrā, 16. martā kultūras centrā Siguldas devons, 17. martā Ventspilī, teātra namā Jūras vārti, 23. martā Latgales vēstniecībā Gors un 5.aprīlī Ogres kultūras centrā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja