Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

JRT pavasarī gaidāmi divi Alvja Hermaņa jauniestudējumi

Jaunais Rīgas teātris pavasarī saviem skatītājiem piedāvās divus Alvja Hermaņa jauniestudējumus, informēja teātra pārstave Inga Liepiņa.

1. martā Jaunā Rīgas teātra (JRT) Mazajā zālē notiks pirmizrāde Alvja Hermaņa izrādei Atnāc mani vēl satikt.

Lugu sarakstījis pats režisors kopā ar dramaturģēm Madaru Rutkēviču un Agnesi Rutkēviču. Tas ir teātra detektīvs, kura darbības vieta ir Latvijas literatūras vēsture, un sižeta pamatā ir mūsdienu Latvijā pirms dažiem gadiem noticis mistisks gadījums par vairākām savstarpēji neatkarīgām pašnāvniecēm, pie kurām tiek atrasts viens un tas pats nezināma autora dzejolis.

Izrāde veltīta 20. gadsimta latviešu dzejniecēm – sievietēm. Austra Skujiņa, Mirdza Ķempe, Ārija Elksne, Velga Krile, Vizma Belševica, Kornēlija Apškrūma un citas. Mazzināmi biogrāfiski fakti, mistiski noslēpumi un latviešu maģiskais reālisms. Un pāri visam – dzeja. 

Izrādes scenogrāfiju veido Alvis Hermanis, kostīmu māksliniece - Kristīne Jurjāne. Lomās - Madara Rutkēviča un Agnese Rutkēviča.

Tuvākās izrādes, uz kurām biļetes vēl pieejamas – 21. un 22. martā, 2., 3., 14., 16., 27. un 28. aprīlī.

Savukārt 2. aprīlī JRT Lielajā zālē pirmizrāde paredzēta šīs sezonas septītajam jauniestudējumam - Vēstures izpētes komisija. Izrādes autori ir režisors kopā ar izrādē iesaistītiem aktieriem.

Alvis Hermanis par topošo izrādi: “Taisīt izrādi par čekas maisu lietu ir diezgan neiespējami, jo tur katra cilvēka gadījums ir pārāk atšķirīgs, un līdz ar to vispārinājumus veikt ir bezjēdzīgi. Par katru no viņiem tad būtu jātaisa atsevišķa izrāde. Mēs nekad neuzzināsim daudzu čekas maisos atrasto stāstus. Vai nu tāpēc, ka viņi ir miruši, vai tāpēc, ka daudzos gadījumos tie ir pārāk intīmi un personiski, lai ar tiem dalītos publiski. Gluži tāpat, dažādu iemeslu dēļ, mēs vairs neuzzināsim daudzu čekas ziņotāju upuru stāstus.

Publicētajos sarakstos es atradu daudzus desmitus cilvēku, kurus pazinu personīgi. Un par daudzu no viņiem privāto dzīvi es zinu pietiekami, lai iztēlotos, uz kāda pamata viņi tur nokļuvuši vai tikuši šantažēti. Samest viņus visus vienā kaudzē ir diezgan sātanisks plāns un ar šo izrādi mēs negribētu tajā piedalīties. Tāpēc šī izrāde nebūs par Andri Slapiņu, kura vārds ir čekas maisos un kurš, atšķirībā no mums visiem, ir atdevis dzīvību par Latvijas brīvību. Jo novienkāršota vēstures leğenda par tumšajiem un gaišajiem spēkiem būtu gan nepatiesa, gan negodīga. Šī izrāde būs par to, kā iespējams manipulēt ar cilvēkiem un kā iespējams manipulēt ar vēsturi. Gan toreiz, gan tagad.”

Izrādē piedalās: Kaspars Znotiņš, Andris Keišs, Vilis Daudziņš, Guna Zariņa, Jevgeņijs Isajevs, Inga Tropa. Izrādes telpu veidos Alvis Hermanis, kostīmu māksliniece - Kristīne Jurjāne.

Biļetes uz izrādi Vēstures izpētes komisija pārdošanā no 4. februāra plkst.10. Biļetes varēs iegādāties www.biletes.jrt.lv. Biļešu kase Miera ielā 58a sāks darbu plkst. 11.

Pēc pirmizrādes ir ieplānotas astoņas izrādes aprīlī  – 3., 4., 6., 7., 9., 10., 27. un 28. aprīlī

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja