Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

JRT pirmizrādi piedzīvos Kalpa zēna vasara. Sākums Alvja Hermaņa režijā

Jaunajā Rīgas teārī (JRT),17. novembrī Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros pirmizrādi piedzīvos Alvja Hermaņa izrāde, kas balstīta uz Jāņa Akuratera stāstu Kalpa zēna vasara, informēja teātra pārstāve Inga Liepiņa.

I. Liepiņa norādīja, ka izrādē pirmo reizi uz skatuves būs iespēja redzēt JRT studijas jaunos studentus.

Latviešu dzejnieks, rakstnieks un politiķis Jānis Akuraters (1987 – 1937) ir bijis viens no neatkarīgās Latvijas dibināšanas iniciatoriem un saņēmis pirmo Tēvzemes balvu literatūrā (1937). Padomju laikā lielākā daļa Jāņa Akuratera darbu tika iekļauta aizliegto grāmatu sarakstos. Atmiņu stāsts Kalpa zēna vasara, ierindots reālistiskās literatūras paraugos, piederēja nedaudzajiem izņēmumiem. 

Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs un izrādes režisors Alvis Hermanis par topošo izrādi un Jāņa Akuratera stāstu: "Šī ir mana tēva mīļākā grāmata. Mans tēvs ir cēlies no Zemgales zemniekiem. Tātad - no laukiem. Tāpat kā mēs visi. Jānis Akuraters to sarakstīja, dzīvodams tālu prom no Latvijas. Kaut kādā ziņā mēs visi šodien esam "tālu prom no Latvijas. Šī grāmata palīdz to atcerēties - no kurienes mēs nākam. Un kur tas viss sākās. Latviešu literatūras skolotāji mums šo Akuratera stāstu pasniedza kā ainiņas no latviešu zemnieku sadzīves. Kopā ar sarkanās ideoloģijas patosu, jo darbība notiek vidēji turīga latviešu saimnieka mājā, kurš atļaujas turēt dažus kalpus un visticamāk pelnīti tiks aizsūtīts uz Sibīriju 50 gadus vēlāk. Patiesībā šis Akuratera darbs ir saprotams pavisam cita estētiskā koncepta ietvaros. Un tas ir Simbolisms. Ārkārtīgi rafinēts un juteklisks mākslas koncepts, kurš tolaik pretojās reālismam. Šis Akuratera stāsts ir saprotams tikai šajā kontekstā. Kur priekšā jau ir Fricis Bārda un Marsels Prusts, Klods Debisī un Rihards Štrauss, Alfons Muha un Gustavs Klimts. Tā ir cita realitāte, kurā robeža starp sapni un nomodu ir izplūdusi, kur subjektīvais nomaina objektīvo, kur eksaltētas sajūtas un izjūtas ir vienlaicīgi arī dekoratīvas. Kur māksla bēg no realitātes. Tieši tur ir apslēpta šī latviešu literatūras pērle un mēs ar JRT studiju ļoti uzmanīgi mēģināsim to gliemežvāku pavērt.”

Šī gada septembrī Latvijas Kultūras Akadēmijā tika uzņemti 18 jaunieši Jaunā Rīgas teātra Dramatiskā teātra aktieru kursā. Izrādē Kalpa zēna vasara. Sākums piedalīsies 12 studenti no jaunā kursa. Izrādē skanēs latviešu komponista Pētera Vaska mūzika.

Biļetes uz izrādi Kalpa zēna vasara. Sākums novembrī jau izpārdotas. Tuvākās pieejamās izrādes notiks 5., 20, un 21. februārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja