Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Katrā dzimšanas dienā pa kūkai. JRT jaunā izrāde – par dzīvi kā brīnišķīgu ceļojumu

No bērnu dienu tortītēm ar svecītēm dzimšanas diena kādā dzīves posmā var kļūt arī par bezpersonisku nedēļas dienu, no intīma notikuma tā mēdz pārvērsties publiskā pasākumā, no trakas ballītes – apcerīgās vakariņās ģimenes lokā.

Lugas Dzimšanas dienas sveces (Birthday Candles), kas Jaunā Rīgas teātra versijā skatāma ar nosaukumu Dzimšanas dienas kūka, autors Noa Haidls ir amerikāņu dramaturgs un kinoscenāriju autors. Šī ir jaunākā Haidla luga, pirmizrādīta šīgada aprīlī, un autors to veltījis savai sievai, domājot par mīlestības spēku, kas spēj savienot pagātni, tagadni un nākotni. Dzīve no plānotā atšķiras, taču viena stabila tradīcija iet cauri visam mūžam – katru dzimšanas dienu tiek cepta kūka.

"Stāsts ir par cilvēka dzīvi," tā pavisam vienkārši saka Ernestīnes lomas tēlotāja Agate Krista, paskaidrojot, ka lugas moto ir ietverts atziņā – ja gribat uztaisīt ābolu pīrāgu no jauna, tad jāizgudro Visums. "Tas raksturo šo lugu, jo mūsu dzīves ir līdzīgas cita citai. Un katram cilvēkam, kurš skatīsies izrādi, šī tēma ir tuva un personīga. Tieši tāpat kā mums, aktieriem," teic A. Krista. Viņas uzdevums uz skatuves nav viegls, bet bezgala interesants. Galvenā varone Ernestīne izdzīvo savas dzimšanas dienas no septiņpadsmitās līdz simtajai. "Katra aina ir dzimšanas diena. Gadi no jaunības līdz sirmam vecumam rit strauji uz priekšu," stāsta aktrise, kura no skatuves nenoiet visu izrādes laiku. "Lielākais uzsvars jau nav uz grimu un tērpiem, bet uz to, ka cilvēks noveco savās domās. Mana Ernestīne ir ģimenes centrs, kas satur savējos. Viņa ir svarīga, viņa rūpējas, lai ģimene sanāk kopā, un man tieši šo svarīgumu ir grūtāk spēlēt nekā vecumu." Veidojot izrādi, aktieri daudz ņēmuši no savas pieredzes. A. Krista atklāj: "Lugas varoņi visi ir mani radinieki, bet viņos es redzu tikai vienu vienīgu savējo. Visa luga man ir par godu vienam cilvēkam, ar kuru tad risinu savas attiecības."

Izrādes režisors un scenogrāfs Alvis Hermanis par jauniestudējumu saka: "Kad pasaule ļogās un grīļojas, tad jo labāk saprotam, ka svarīgākais dzīvē ir cilvēki, kuri mums ir vistuvākie – ģimene. Salīdzinot viss pārējais ir mirāža un nieki. Dažreiz gribas uztaisīt izrādi bez ironijas un snobiska cinisma. Šis ir tas gadījums. Un vispār – jebkura cilvēka dzīve ir varens ceļojums laikā, telpā un sazin vēl kādās dimensijās."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja