Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kritiķi iestājas par Serebreņņikovu

Solidaritāti Latvijā labi pazīstamajam krievu režisoram, Maskavas Gogoļa centra vadītājam Kirilam Serebreņņikovam par viņa brutālo arestu 22. augustā, kā iemeslu minot apzinātu noziedzīgu naudas izkrāpšanas shēmas organizēšanu, jau izteikuši daudzi kultūras darbinieki, tostarp Eiropas Kinoakadēmija, mūsu Nacionālais teātris un pasaulslavenais vijolnieks Gidons Krēmers.

Pēc izmeklētāju versijas, Serebreņņikovs organizējis vismaz 68 miljonu rubļu piesavināšanos, kas 2011.–2014. gadā tika piešķirti projekta Platforma realizēšanai. "Mani ļoti satrauc situācija, kas novedusi līdz oriģinālā un īpašā krievu mākslinieka Kirila Serebreņņikova arestam. Ārkārtīgi nomācošs bija veids, kā tas notika – ar nakts braucienu busiņā, policistiem maskās utt. (..) Ir diezgan acīmredzams, ka cilvēku loks, kam uzticēta taisnīguma nodrošināšana, pilnībā aizmirst par cilvēcisku normu jēdzienu. (..) Ir absolūti redzams, ka elementāru cilvēktiesību ignorēšana arvien ir daļa no Krievijas sabiedrības tradīcijām. Izrādās, ka no cieņas līdz mežonībai (būrī iesprostots nevis notiesātais, bet liecinieks krimināllietā!) ir viens solis," mūziķis rakstīja publiskā vēstulē.

Bažas Starptautiskajai Teātra kritiķu asociācijai (IATC) publiskā vēstījumā izteikusi arī Krievijas Kritiķu nacionālā nodaļa. Tajā atgādināts, ka režisors naktī ar varu deportēts no topošās filmas par Viktoru Coju Ļeto/Vasara uzņemšanas laukuma Sanktpēterburgā uz Maskavu, kur nākamajā dienā nodots Basmanas rajona tiesas nama arestā. Kritiķi iezīmē notikuma eskalāciju: "Situācija ap Serebreņņikovu sabiezinājās nesen – 2017. gada jūlijā –, kad viņa iestudētais balets Nurijevs (Maskavas Lielajā teātrī – red.) tika atcelts un pasludināts par kontroversālu."

Oficiālā versija – izrāde nav gatava, neoficiālā – homoseksuālisma propaganda.

"Tagad viņš ir apsūdzēts par kultūras projektam Platforma 2013.–2014. gadā domāto līdzekļu iztrūkumu. Viens no izmeklētāju argumentiem skan, ka izrāde Sapnis vasaras naktī nav iestudēta vispār. Tā nav taisnība. Kamēr izmeklētāji izrādi uzskata par neeksistējošu, tā ir neskaitāmas reizes parādīta skatītājiem un to spēlē joprojām, medijos tā ir saņēmusi pretrunīgas recenzijas, bet nominēta nacionālajai teātra balvai Zelta maska," kritiķi izgaismo situācijas absurdumu.

"Kirils Serebreņņikovs nekad nav iestudējis atklātas politiskas izrādes. Neraugoties uz to, viņa stils un darbos skartās tēmas vienmēr ir svaigas, nekonvencionālas un patiesi jaunradošas. Kirils personīgi ir iestājies par liberālām vērtībām, pret Pussy Riot tiesāšanu, pret homofobisku likumdošanu un baznīcas tumsonību, viņš ir atbalstījis sociālo kustību, kas iestājas par caurspīdīgām prezidenta vēlēšanām."

Režisoram līdz 19. oktobrim ir piespriests mājas arests.

Top komentāri

Runājot
R
par baletu "Nurijevs". Vispār jau amizanti, ka baletu Lielajā teātrī iestudē nevis horeogrāfs, bet gan dramatiskā teātra režisors. Varbūt turpmāk balerīnas piedalīsies svarcelšanas sacensībās? Un rādīt pa visu skatuvi milzīgu Nurijeva daikta nedabiski palielinātu foto (neproporcionāli kājām) - nedomāju, ka tā ir māksla un ka klasiskās mākslas akadēmiskajā teātrī kaut kas tāds būtu jārāda. Tas ir prasts huligānisms. Un vēl - izmeklētājiem ir arī citi argumenti, bet tos "visuzinošie" kritķi nezin kādēļ neapstrīd:))))
skumīgais
s
Mūsu kritiķi nevar zināt, ko izdarīja vai neizdarīja Serebreņņiovs, tāpēc klaigāt nevajadzētu. To var noskaidrot izmeklēšana, bet spriest tiesa. Nedomāju, ka Latvija ir pozitīvs piemērs, ja ar digitālgeitu saistīts cilvēks tiek iecelts par Nacionālā teātra direktoru. Nerunājot nemaz par citiem, kuriem vajag tik zagt vēl un vēl, bet mēdiji un politiķi tiem klanās?
lustīgais nerris uz tirgus plača
l
Ir tāds teiciens - "tikai tāpēc, ka man piemīt paranoja, nenozīmē, ka mani kāds nevajā (pa īstam)!..." To var attiecināt uz Serebreņņikova gadījumu: "tikai tāpēc, ka cilvēks arestēts Krievijā, nenozīmē, ka viņš ir balts, pūkains un nevainīgs." Kļūst jau tā kā neērti, īpaši Gidona Krēmera vietā. To, ka NT direktoram liekas, ka ar Serebreņņikovu notiekot izrēķināšanās, to var saprast. Viņš izlavījies nesodīts gan diģitālās TV lietā, gan pēc mēģinājuma apzagt paša vadītās iestādes kasi, protams, uzskata, ka ar Serebreņņikovu notiek "izrēķināšanās." Bitītematos! Kurp eji, Latvija?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja