Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Laikmetīgās dejas izrādē pētīs Aisedoras un Raimonda Dunkanu personības

Trešdien, 14. augustā, plkst. 19 Rakstniecības un mūzikas muzejā notiks laikmetīgās dejas izrāde Dunkani – dīvaiņi vai pravieši?, pavēstīja muzeja pārstāve Maija Treile.

Projekta Dejas anatomija horeogrāfes sadarbībā ar dejas dramaturģi Intu Balodi tajā pētīs dejas reformatoru Aisedoras un Raimonda Dunkanu personības, biogrāfijas un ietekmi mākslas pasaulē.

Amerikāņu izcelsmes dejas mākslinieki, brālis un māsa Raimonds un Aisedora Dunkani 19. un 20. gadsimtu mijā aktīvi darbojās Rietumeiropā, pārsteidzot un aizraujot skatītājus ar Senās Grieķijas inspirētu, no klasiskā baleta stingrajām formām atbrīvotu deju, tērpiem, mākslas darbiem un dzīves filozofiju. 1926. gadā mākslinieki viesojās Latvijas Nacionālajā teātri, izveidojot draudzīgas saites ar vairākiem Latvijas kultūras pārstāvjiem, tostarp aktrisi Antu Klinti, kas pēcāk saņēma dāvanu – Raimonda Dunkana veidoto batiku ar grieķu mīta par Ledu un gulbi motīvu. Laika gaitā sairušā zīda lakata fragments tagad glabājas RMM krājumā un būs aplūkojams pasākumā.

Izrāde Dunkani – dīvaiņi vai pravieši? ir ieskats Aisedoras un Raimonda Dunkanu personības, mākslas un dejas filozofijas formēšanās procesos. Izrādes veidotājas ielūkosies Dunkanu uzskatos un aktivitātēs, nevairoties arī no privātās dzīves detaļām. Izrādes veidotājas atzīst: "Process izvērties visai interesants, jo, darbojoties ar informāciju, kuras autentiskumu gandrīz neviens vairs nevar apstiprināt, rodas daudz jautājumu. Izrāde ir mēģinājums pēc 100 gadiem paskatīties uz laiku, kad modernā deja un māksla tikai veidojās. Vai esam daudz mainījušies? Interesējāmies arī par to, kā jaunās tendences mākslā un dzīvē vērtēja Dunkanu laikabiedri Latvijā. Izrādās latviešiem un latviskumam ir gana liela loma Dunkanu ģimenē."

Atbildes uz to, cik lielā mērā Aisedoras Dunkanes ietekme ir jūtama laikmetīgajā dejā, dejotājas izrādē meklē, gan visai precīzi izdejojot Dunkanes mantojumu, gan sekojot vispārīgiem viņas kustības un idejiskajiem principiem.

Piedalās: Inta Balode, Elīna Breice, Monta Vandere un Agnese Bordjukova.

Ieejas maksa – Ls 1,50


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja