Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Latvijas svētkos pirmizrāde Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes mūziklam Meierovics

Mūzikla Meierovics pirmizrāde notiks Latvijas proklamēšanas 95. gadadienā - 18. novembrī Latvijas Nacionālajā operā.

Jaundarbs radīts par ievērojamu personu Latvijas vēsturē - Zigfrīdu Annu Meierovicu (1887-1925) - Latvijas Republikas pirmo Ārlietu ministru un vairākkārtēju Ministru prezidentu. Kopumā darbs veidots kā dinamisks muzikāls, stāsts par cilvēka dzīvi, likteni, realizēšanos un, protams, mīlestību, kas arī ir mūzikla virzošais spēks.

Māra Zālīte par darbu Meierovics saka: "Zigfrīds Anna Meierovics ir spoža zvaigzne pie Latvijas debesīm. Šī zvaigzne mirdzējusi īsu brīdi, bet gaisma, ko tā atstājusi, joprojām ir spilgta un pievilcīga. Gluži teiksmaina bijusi Zigfrīda Annas Meierovica dzīve no šūpuļa līdz kapam. Pilna notikumiem, par kādiem ļaudis mēdz teikt domīgi un skopi – Liktenis.
Par dzīvi līdz laikam, kad Meierovics sāk valkāt diplomāta elegantos smokingus un frakas, zināms maz, tomēr tieši šis laiks liek pamatus nākamās zvaigznes ģenēzei. Neparastas vecāku laulības. Mātes Annas Filholdes nāve dzemdībās, tēva Hermaņa Meierovica liktenis. Dīvainās kristības. Kosmiskie putekļi, zemes smilts un Sfinksas cienīgas mīklas.
Dzīve kā teiksma. To attēlojot, liekas, ka jālieto teiksmaini izteiksmes līdzekļi. Teiksmaini jāattēlo patiesi notikumi."

Komponists Jānis Lūsēns stāsta: "Pēc ilgāka laika man šī tēma un darbs kopā ar Māru Zālīti un Gati Šmitu bija liels izaicinājums. Meierovica dzīves stāsts likās īpaši muzikāls. Tajā savijas ebreju un latviešu mūzikas elementi, kas atspoguļojas sižetā, Meierovica attiecībās ar sievietēm, kā arī paveicot tajā laikā un situācijā šķietami neiespējamo -  pateicoties savai harizmai, zināšanām un intuīcijai panākot Latvijas valsts atzīšanu."

Jauniestudējuma režisors ir Gatis Šmits, scenogrāfs Rudolfs Bekičs, kostīmu māksliniece Ieva Veita, horeogrāfs - Iļja Vlasenko, gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis. Par iestudējuma muzikālajiem procesiem rūpējas Andris Veismanis, iestudējuma producente - Anda Zadovska. Galvenie lomu atveidotāji mūziklā būs Gundars Grasbergs, Kristīne Zadovska, Aija Vītoliņa, Ingus Pētersons, Uģis Roze un Ģirts Liuziniks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja