Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Liepājas teātrī atgriežas Gaļina Poļiščuka, debitē – Viesturs Meikšāns

Cilpa savelkas, pagājušā nedēļā Liepājas vēstniecībā Rīgā jaunajai sezonai veltītajā preses konferencē Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins nezīmēja rožainu ainu.

Iepriekšējā 108. sezona direktora pašvērtējumā ir noslēgta "tīri sakarīgi", ja par atskaites punktu ņem "nacionālās prēmijas", tas ir, Teātra balvas nominācijas. Aizvadītajā sezonā Liepājas teātrim ir 16 nomināciju. No skatītāju pozīcijām jauki sākusies arī šī sezona. Teātris atkal piedalījies Cēsu mākslu festivālā, pabijis Lietuvā, kur aktieri, "kā romānā raksta, sagaidīti pat pie dienesta ieejas", stāsta direktors. Augustā Liepājas Karostas manēžā nospēlēts mūzikls Pūt, vējiņi!. Ar stāvovācijām Rīgā pilnā Dailes teātra zālē parādīta sarežģītā, aktieriski meistarīgā kustību izrāde Indulis un Ārija. Daudziem teātra cienītājiem Liepājas teātris ir kļuvis par vienu no interesantākajiem Latvijas teātriem. Izvēle 2011. gadā teātrī uzņemt veselu Klaipēdā skolotu kursu - ar spilgtām, īpatnējām aktieru personībām, kurus raksturo milzīgas darbaspējas un sava teātra patriotisms, - ir attaisnojusies, un vēl vairāk.

Demogrāfija un finanses

Tomēr ir vairāki objektīvi apstākļi, kas uz jauno sezonu direktoram liek skatīties "ar diezgan lielām bažām un pat satraukumu". Pirmais iemesls ir cilvēcīgi jauks, bet teātra direktoram tomēr sarežģīti risināms. "Aiz muguras ir ļoti smaga sezona. Vesels bars, astoņas jaunas aktrises ir vienā vecumā, un viņas gandrīz vienlaicīgi sāk pildīt dabas doto uzdevumu - dzemdēt bērnus -, līdz ar to notiek pārmaiņas repertuārā un lomās utt., utt.," stāsta Herberts Laukšteins. Tā kā aktrises neesot spēlējušas dežūrlomās, pārplānošana prasot "gan nervus, gan laiku, gan naudu". Tomēr smagākais bažu iemesls direktoram ir nauda. Kaut arī pagājušajā sezonā teātris, nospēlējot 198 izrādes, nopelnījis 634 573 eiro, kas ir par 457 27 eiro vairāk nekā 107. teātra sezonā, šogad finansējums no pašvaldības teātrim esot samazināts par 50 000 eiro. Ņemot vērā minimālo algu paaugstināšanos, zaudējums, ko piedzīvo teātra jauniestudējumi, ir ap 85 000 eiro. Tā kā finansējums teātrim tiek plānots uz gadu, nevis sezonu, arī tas traucē teātra sezonu īstenot, ļaujot realizēt māksliniecisko brīvību.

Šajā sezonā teātrī sāks strādāt jauna aktrise Samira Adgezalova, savukārt trupu atstās Marģers Eglinskis un Madara Melne-Tomsone. Plānots, ka Rasa Bugavičute kļūs par Liepājas teātra dramaturģi.

Bogomolova izrādi pārceļ

Liepājas teātra 109. sezonu režisora Konstantīna Bogomolova iestudējuma Mēnesis uz laukiem vietā 11. septembrī atklās Sebastjēna Tjerī situāciju komēdija Divi kaili vīrieši. Mēneša laikā to apņēmies iestudēt Dž. Dž. Džilindžers, jo K. Bogomolovs savu izrādi nevarot pagūt iestudēt iecerētajā kvalitātē. "Ņemot vērā, ka esam tendēti uz izcilību, kā arī teātra finansiālo situāciju, es piekritu," saka H. Laukšteins. Arī abi preses konferencē klātesošie aktieri Inese Kučinska un Gatis Maliks apliecināja, ka K. Bogomolovs ar līdzšinējo sadarbību ir nopelnījis aktieru uzticību. Dusmoties par viņa lēmumu nevienam neesot bijis ne prātā. "Izrāde ir asprātīga, ar vieglu homoerotisku piesitienu. Tā ir diezgan pikanta, bet nav jēla," sezonas pirmiestudējumu raksturo aktieris. Dž. Dž. Džilindžers 21. aprīlī savukārt piedāvās Žoela Pomrā Mīlestības neprāta skatuves versiju.

K. Bogomolova izrāde Mēnesis uz laukiem pirmizrādi piedzīvos 27. maijā. G. Maliks stāsta, ka režisors darbību pārnesis uz skolas vidi un slēdzis komiskā atslēgā - par cilvēkiem, kuri "paši kaut ko par sevi izdomā un cieš".

30. septembrī pirmizrādi piedzīvos Bugavičutes un režisora Dž. Dž. Džilindžera, un Kārļa Lāča kopdarbs - mūzikls bērniem Sniegbaltīte un septiņi rūķīši. 27. novembrī Liepājas teātrī būs Viestura Meikšāna debija. Aleksandra Ostrovska darbā Vilki un avis režisors akcentē "milzīgo mīlestības straumi pret katru aprakstīto tēlu". Režisors nemēģinās izgudrot no jauna divriteni un arī visu uzmanību veltīt katram varonim. Izrāde konceptuāli pārdēvēta Portreti. Vilki un avis, jo iecerēta kā atsevišķu portretu - stāstiņu virkne.

Laura Groza-Ķibere turpinās dziļurbumus smagsvara repertuārā, šoreiz iestudējot Bernarda Pomeransa Ziloņcilvēku (26. februārī).

Pēc vairāk nekā desmit gadu pārtraukuma (Romeo un Džuljeta. Mīts, 2003) Liepājas teātrī atgriežas Gaļina Poļiščuka, kura iestudēs Torntona Vaildera darbu Mūsu pilsētiņa (29. janvārī), lokalizējot Liepājas vidē. Un 2016. gada martā koncertzāles Lielais dzintars Mazajā zālē notiks G. Poļiščukas Bengta Ahlforsa Cilvēks, kas vairās no lifta iestudējums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja