Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +25 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Maijā Latvijā viesosies mākslas aktīvisti

Par klaunu pārģērbies slepenpolicijas aģents, protestētājs sieviešu drēbēs, kas protesta laikā pazaudē augstpapēžu kurpi, šosejas vidū iestādīti koki - tās ir dažas no epizodēm Džona Džordana autobiogrāfiskajā izrādē lekcijā Mēs nekad agrāk te neesam bijuši, kurā viņš dalās 20 gadu ilgajā aktīvista pieredzē un jautā, kā iespējams saglabāt drosmi un rīcības spēju šodien.

Izrādē savijas Džordana personīgais stāsts ar mākslinieciskā aktīvisma neseno vēsturi. Tajā mijas grēksūdzei raksturīga intīma atklātība, informatīvai lekcijai tuva stilistika, maģiski triki un Skype sarunas ar ekonomikas antropologu Deividu Grēberu, Šoka doktrīnas autori, pētniecisko žurnālisti Naomi Kleinu un citiem nozīmīgiem mūsdienu domātājiem. Izrādes muzikālo partitūru ir radījis un izpilda viņa dēls Džeks Džordans, ko bērnībā paņēma līdzi uz klimata protestētāju nometni Itālijā, kur viņš piedzīvoja policijas uzbrukumu nevardarbīgiem akcijas dalībniekiem.

Beļģu ekonomists un kultūras vadības speciālists Gijs Gijpenss savā priekšlasījumā Homo Alibi: recycled programmas mākslinieciski zinātniskajā simpozijā Klimata maiņa: alternatīvi scenāriji mākslā, ekoloģijā un ekonomikā 2012. gadā Rīgā izvirzīja hipotēzi par mākslinieka un mākslas jauno lomu XXI gadsimtā: "Mākslai ir sava loma pārejā uz ilgstspējīgu eksistenci: kritiski un pretnostatoši analizējot esošo sistēmu, piedāvājot perspektīvas, kas māca tikt galā ar apmulsumu un nedrošību, iztēlojoties alternatīvus cilvēka un pasaules redzējumus."

Latvijas Jaunā teātra institūts turpina iepazīstināt ar šobrīd pasaulē populāro teātra izteiksmes formu - mazāk mākslas, vairāk satura, kam ir maz sakara ar n-to Trīs māsu vai Hamleta iestudējumu. Rīgā un Cēsīs viesosies kolektīvs Dumpīgās iztēles laboratorija (Francija/Lielbritānija), kuru identitāte veidojas "starpžanrā" starp mākslinieku un sociālu aktīvistu. Viņu galvenā ideja - māksla nav spogulis, kas atspoguļo realitāti, tā ir āmurs, kas veido šo realitāti.

Ar Dumpīgās iztēles laboratorijas darbiem un idejām varēs iepazīties Ģertrūdes ielas teātrī 5. un 6. maijā plkst. 19. Projektu rīko Latvijas Jaunā teātra institūts Eiropas projekta Imagine 2020: māksla un klimata izmaiņas programmā.

Dumpīgā iztēles laboratorija nozīmē iniciatorus britu Džonu Džordanu, francūzieti Izabellu Fremo un viņu domubiedrus visā pasaulē. Viņi rīko radikālas, mākslas un prieka cauraustas pretošanās akcijas, protestējot pret lielvaru "strausa politiku  attiecībā uz klimata izmaiņām, globālo ekonomikas kursu, sociālo nevienlīdzību, varas ideoloģiju. Džons Džordans ir viens no atraktīvo protesta kustību Atdodiet ielas un Slepenā nemierniecisko dumpinieku - klaunu armija iniciatoriem Lielbritānijā, kas izmainīja protestu kultūru un drīz vien izvērtās par globālām kustībām visā pasaulē.

Pēc Rīgas izrādēm mākslinieki Cēsīs, Ruckas muižā, radošo profesiju pārstāvjiem, vides un klimata speciālistiem vadīs četru dienu ilgu starptautisku meistardarbnīcu Māksla, aktīvisms un klimata izmaiņas.

Plašāk: www.theatre.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja