Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Mītā balstīts satikšanās brīnums

Valmieras teātris ar iestudējumu Eiridīke uzrunās jauniešus

20. oktobrī Valmieras teātra Lielajā zālē notiks pirmizrāde spilgtā franču dramaturga Žana Anuija lugai Eiridīke Māras Ķimeles režijā. Tas ir sengrieķu mītā balstīts stāsts par neticamo divu mīlētāju satikšanās brīnumu un uzticēšanos. Mītā Orfejs, lai atgūtu mirušo mīļoto Eiridīki, dodas uz aizsauli, bet ir nosacījums – vedot Eiridīki virszemē, viņš nekādā gadījumā nedrīkst uz viņu paskatīties, citādi viņa lemta nāvei. Orfejs neiztur pārbaudījumu, un beigas ir traģiskas. Valmierā Anuija lugas darbība pārcelta mūsdienīgā vidē, un teātris ar šo emocionāli piesātināto izrādi cer īpaši uzrunāt jauniešu auditoriju. Eiridīkes lomā iejutusies Inese Pudža, Orfejs – Aigars Apinis.

"Izrāde, manuprāt, patiesībā ir stāsts par Orfeju. Par to, kam viņš savā dzīvē iet cauri pēc tam, kad kādā tās nogrieznī ir saticis Eiridīki, un kādas izvēles viņš izdara. Zinot šo mītu, it kā viss ir skaidrs, tomēr sekot iekšējiem līkločiem, kuri notiek varoņu dzīvē, ceru, būs saistoši. Pats mīts vienkārši papildina jauniešu zināšanu lauku, bet mīlestības stāsts starp diviem jauniem cilvēkiem, kuri Anuija lugā piedzīvo ļoti sakāpinātu jūtu amplitūdu viens pret otru un pasauli kopumā, iespējams, ļaus jauniešiem labāk no malas ieraudzīt kādus saskarsmes punktus ar viņiem pašiem, jo cilvēka vecums un pieredze tomēr daļēji diktē viņu uzvedību un izpausmes pret līdzcilvēkiem un dzīvi kopumā," stāsta aktrise Inese Pudža, pieminot, ka pat "dažus metrus līdz pirmizrādei" arvien dzimst un formējas jaunas idejas un lomas izjūta.

Iestudējuma scenogrāfiju veido Austra Hauks un Jānis Sniķers, kurš ir arī izrādes gaismu mākslinieks, kostīmus – Anna Heinrihsone, oriģinālmūziku rada komponists Jēkabs Nīmanis, par kustībām atbild horeogrāfe Agate Bankava. "Mēģinājumu process ir bijis ļoti aktīvs un blīvs, jo lugas materiāls nav viegls. Laiks pirms pirmizrādes vismaz man vienmēr ir ļoti nogurdinošs, no vienas puses, jo gaidi jau, kad tas viss reiz notiks un beigsies, bet, no otras puses, varbūt ir iespējams atrast vēl kādu niansi vai detaļu, kas vēl precīzāk un konkrētāk raksturotu tēla dzīvi. Radošā komanda strādā, sejas un garastāvokļi – dažādi, rudens vīrusi un aukstums arī mūs jau apciemojuši, bet atrodam arī, par ko pasmieties. Man īpaši patīk mūsu jauno kolēģu Klintas, Oskara, Paula un Emīla enerģija un joku spektrs, un tajā pašā laikā viņi labi dara savu darbu un ciena profesiju. Tas ir ļoti daudz," atzīst I. Pudža. Bez viņas un Aigara Apiņa iestudējumā piedalās arī aktieri Inga Apine, Pauls Iklāvs, Tālivaldis Lasmanis, Juris Laviņš, Klinta Leja, Ivo Martinsons, Agris Māsēns, Ilze Pukinska, Inese Ramute, Uldis Sniķers, Imants Strads, Aigars Vilims u. c.

Nākamās izrādes – 21. un 22. oktobrī, 3., 4., 11. un 12. novembrī.

Top komentāri

Skatītāja
S
Vāja aktierspēle, tālab nez vai izdosies uzrunāt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja