Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Nokrakšķēja un radīja aizdomas. Režisora Valtera Sīļa klausāmizrāde liek pacelt klausuli

"Ir 1987. gada 31. decembris. Tu dzīvo Latvijas Padomju Sociālistiskajā Republikā. (..) Pienācis izsaukums no biedra Jansona. Laiks doties uz darbavietu V. Ļeņina un F. Engelsa ielas krustojumā. Uzkāp uz savu kabinetu otrajā stāvā, apsēdies pie darba stacijas un gaidi," – interneta vietnē www.noklausies.lv klausītājiem ir iespēja iejusties Valsts drošības komitejas darbinieka ādā un noklausīties sarunas starp cilvēkiem, kuri tiek turēti aizdomās par pretvalstiskām darbībām. Sarunas ierunājuši aktieri Inga Tropa-Fišere, Daiga Gaismiņa, Ivars Krasts, Inta Tirole, Jānis Āmanis un citi.

"Šīs idejas pirmsākumi ir meklējumi Covid-19 pandēmijas pirmā viļņa laikā, kad mēs sākām domāt par to, kā strādāt tālāk, un nonācām līdz radio teātra formātam un telefonsarunām," stāsta klausāmizrādes Noklausies režisors Valters Sīlis, kurš tās scenāriju ir radījis kopā ar aktieri Jānis Kroni. Savu ideju viņi ir pārcēluši uz laiku, kurā telefonsarunas bija ērtākais veids attālinātai komunikācijai un kurā cilvēki bieži vien ticēja, ka tās tiek noklausītas. "Protams, Valsts drošības komiteja veica izvēles, ko noklausīties, bet tā bija radījusi sajūtu, ka tā noklausās pilnīgi visu. Es atceros sarunu no savas bērnības, kad telefona klausulē kaut kas nokrakšķēja un radīja aizdomas. Tā bija ikdiena," atzīmē režisors, kurš šo personisko stāstu ir izvēlējies kā klausāmizrādes sākumpunktu.

Jau pēc tam klausītājs var pārslēgties uz citām sarunām, vadoties pēc saviem ieskatiem (mainoties esošajai situācijai, Noklausies radošā komanda ir domājusi pat par klātienes versiju, bet galu galā ir nonākusi pie video spēļu interaktivitātes izmantošanas, ko palīdzējis ieviest dzīvē programmētājs un grafiskais dizainers Uvis Zviedris). Astoņdesmito gadu nogales stāstus viņi ir radījuši, iedvesmojoties no savu ģimeņu pieredzes, dažādām intervijām un kinodarbiem. "Tas bija ļoti interesants laiks, ko skaidri uzrāda Jura Podnieka dokumentālās filmas, – tas ir brīdis pirms atmodas, kad valda liela neizpratne par tālāko," norāda Valters Sīlis un piebilst, ka bijis ļoti aizraujoši veidot šos stāstus, kuros, kā jau tālaika telefonsarunās, kaut kas tiek atklāts, bet kaut kas paliek nepateikts un apslēpts.

Šīs klausāmizrādes veidošanas procesā ir nācies ļoti daudz aizdomāties ne tikai par to laiku, bet arī par ielaušanos citu privātajā dzīvē. "Kāpēc cilvēkiem patīk lasīt rakstnieku vēstules? Vai tās bija paredzētas publiskai lietošanai? Diez vai, bet mēs pētām, piemēram, Kafkas rakstīto savai mīļotajai un analizējam viņa psiholoģisko stāvokli," paskaidro režisors.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja