Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Režisors Gerds Lapoška JRT iestudē franču "jaunā viļņa" iedvesmoto izrādi

8. septembrī Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) Miera ielas Mazajā zālē notiks 2023./2024. gada sezonas pirmais jauniestudējums – režisors un aktieris Gerds Lapoška piedāvās savu izrādi Pelēka vasara, saulaina ziema

Iedvesmojoties no franču "jaunā viļņa" autorkino, galvenokārt no Fransuā Trifo un Žana Lika Godāra filmām, kā arī Johana Volfganga fon Gētes, Ernesta Hemingveja un Džeroma Deivida Selindžera darbiem, jaunie autori Gerds Lapoška un Matīss Ozols ir radījuši savu stāstu par jaunu cilvēku sajutām šajā pasaulē. Tāpat kā franču "jaunā viļņa" kino ir piedzīvojums, kas jauc realitātes un rotaļājas ar tām, arī izrādes varoņi grasās doties piedzīvojumā, kas būs gan drāma, gan komēdija, gan traģēdija, gan gangsterfilma, gan spriedzes filma, gan strīdi un sarunas. 

Jauns rakstnieks, vārdā Klements, gaida no dzīves "sižeta pagriezienu" un mēģina uzrakstīt savu pirmo romānu. Viņa draugi Žaks un Gregorijs turpina rakstīt slejas avīzei un fotografēt reklāmas, viņa māte turpina dejot baletu, Bella turpina diriģēt zēnu kori, taču Klements izdomā savu un visu apkārtējo dzīves pārvērst piedzīvojumā.

Fragments no lugas Pelēka vasara, saulaina ziema:

"Viņš izgāja cauri vēl vienam parkam un nonāca pie kafejnīcas, kurā pasūtīja svaigi spiestu apelsīnu sulu ar espresso, nesatraukdamies, ka ilgtermiņā tas var izraisīt kuņģa čūlu.

Viņš apsēdās pie galda un vēroja apkārtni… un viņš ieraudzīja… viņu. 

/pienāk klāt/

K: Atvainojiet, jums nebūtu kāds rakstāmais? 

B: Jā, kaut kur bija… nē, tomēr nav. Tikai acu zīmulis, piedodiet.

K: /izrauj acu zīmuli no rokām/ Paldies, tas derēs.

/Klements pieraksta domu. Saburza salveti, raksta atkal uz citas, un tā vairākas reizes/"

Lugas līdzautors un izrādes režisors Gerds Lapoška par ieceri stāsta: "Luga tika uzrakstīta 2021. gada beigās, domājot par pasauli, cilvēkiem un mīlestību, nemaz nedomājot un nezinot, vai tā tiks kādreiz iestudēta, nedomājot par aktieru sadalījumu utt. Teksts tapa, rakņājoties savās atmiņās, pierakstos, citātos, filmu ainās, atsaucoties uz konkrētiem literāriem darbiem un varoņiem, iedvesmojoties no franču "jaunā viļņa" kino, no XX gadsimta literatūras, draugiem un vēl daudz kā cita, ko nav iespējams vairs uzskaitīt. Viss uzskaitāmais un vairs neuzskaitāmais ir saticies šajā lugā, transformējoties savā stāstā kā mozaīkā par dzīvi. 2023. gadā sākoties mēģinājumu posmam, luga, satiekoties ar aktieriem, turpināja veidoties, mēģinot radīt "piedzīvojumu". "Piedzīvojumu" par jaunību, piedzīvošanu, draudzību, mīlestību, nemīlestību, pasauli, ideāliem un, protams, kļūdām, kas ir viena no būtiskākajām "piedzīvojumu" komponentēm. Piedzīvot! Piedzīvot! Piedzīvot! Lai cik bezcerīgi un banāli tas bieži vien nešķistu.”

Izrādes radošajā grupā ir scenogrāfe, kostīmu un video māksliniece Dace Ignatova, gaismu mākslinieks Lauris Johansons. Izrādes skaņas dizainu un mūzika veidojusi grupa Alejas.

Lomās – Matīss Ozols, Agate Krista, Guna Zariņa, Dāvids Pētersons, Jānis Grūtups.

Biļetes uz izrādēm septembrī ir pārdotas. Nākamās izrādes notiks 21., 22., 24., 29. un 30. oktobrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja