Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 15. jūnijs
Vilija, Vits, Žermēna, Baņuta

Sāk iestudēt muzikālo drāmu "Vadonis"

Nacionālais teātris jauno sezonu sāks ar muzikālo drāmu Vadonis, kas veltīta Kārļa Ulmaņa dzīvei

Izrāde, kas liks aizdomāties

TREŠDIEN, 12.augustā, Nacionālajā teātrī sāksies Zigmara Liepiņa un Kaspara Dimitera jaunās muzikālās drāmas Vadonis iestudēšana režisora Edmunda Freiberga vadībā. Pirmizrāde paredzēta 17.septembrī.

Izcilākais un strīdīgākais


Vadoņa mūzikas autors Z.Liepiņš teic — tā bijusi K.Dimitera ideja, kurai viņš piekritis labprāt. "Mūsu mākslas pasaulē par Kārli Ulmani — ļoti pretrunīgu personību — ir bijis nepamatoti maz darbu, ja nu vienīgi R.Staprāna luga Četras dienas jūnijā. Turklāt Ulmanis neapšaubāmi bija latviešu izcilākais un vienlaikus arī strīdīgākais valstsvīrs. Un ir jau tā, ka pašlaik latviešu politiskajā dzīvē nav neviena izteikta līdera vai vadoņa," norāda komponists. Viņš nedomā, ka šī izrāde varētu kaut ko atrisināt, taču šādas tādas lietas salikt pa plauktiņiem gan.

Vadoņa librets tapis pēc vēsturiskiem materiāliem — ticis izpētīts viss, kam vien izrādes autori varējuši tikt klāt. Viņi konsultējušies arī ar vēsturniekiem. "Manuprāt, tas ir liels gods — rakstīt un iestudēt izrādi vietā, kur dibināta Latvijas valsts. Man tas bija izaicinājums un izdevība, kādu diez vai otrreiz mūžā piedzīvošu. Domāju, ka to pašu teiktu aktieri, kuri tēlos jaunajā izrādē," uzsver Z.Liepiņš.

Par saturu komponists gan runāt negrib. Viņaprāt, šādi skatītājiem tiks uzspiests priekšstats par to, kas gaidāms. "Lai katrs pats iet uz teātri, noskatās, izbauda un izdara secinājumus! Un vajag jau, lai šī izrāde drusku "sašūmē" sabiedrību..."

Trīs dzīves posmi

Vadonī tiks atspoguļoti K.Ulmaņa dzīves trīs posmi. Tas būšot stāsts arī par to, kā Ulmanis par labu valstij atteicies no personīgās dzīves un mīlestības. "Ulmani bērnībā spēlēs Rīgas Doma kora skolas audzēknis, brieduma gados — Mārcis Maņjakovs vai Egils Melbārdis, bet dzīves norietā — Voldemārs Šoriņš vai Juris Lisners. Ulmaņa mīļotās sievietes Marijas Veinbergas jeb Vizbulītes loma uzticēta Ditai Lūriņai un Zanei Dombrovskai. Ulmaņa māti spēlēs Marija Bērziņa," atklāj Z.Liepiņš. Pirmo dziesmu no topošās izrādes Dona izpildījumā var noklausīties Radio SWH mājaslapā.

Tikt līdz tēla saknei

Aktieris Mārcis Maņjakovs neslēpj — viņa karjerā šī ir viena no stiprākajām un grūtākajām lomām. "Kārtējais pārbaudījums!" aktieris smejas. Viņš arī uzskata, ka pēc Vadoņa noskatīšanās tautai būs par ko padomāt. Lai gan Mārcis tikko sācis gatavot lomu, viņš secinājis — latvieši ir maza, bet sīksta tauta un kopā spēj paveikt lielas lietas: "Tas laikam arī ir izrādes būtiskākais vēstījums."

Aktieris saka — spēlēt tik leģendāru personību, kāds bija Kārlis Ulmanis, nav viegli; tomēr viņam šķiet, ka izrādes libretā šis tēls atainots samērā precīzi. "Man šis darbs ir ļoti interesants, kaut gan nāksies krietni parakties, kamēr tikšu līdz tēla saknei. Galu galā mums izrādes iestudēšanai ir tikai viens mēnesis, taču domāju, ka izrāde būs patiešām laba," pārliecināts M.Maņjakovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

AUDIO

Noklausies muzikālās drāmas "Vadonis" tituldziesmu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja