Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Teātra festivāls Nomadi. Ar telti plecos prom no mājas

Tās ir ļoti intīmas izrādes, kas domātas nelielai auditorijai, jo mēs vēlamies uzsvērt, ka teātris ir ļoti personisks līdzi radīšanas process, kurā vienlīdz liela nozīme ir gan režisoram un aktieriem, gan skatītājam, - par trešā starptautiskā teātra festivāla jauniem cilvēkiem Nomadi repertuāra akcentiem saka tā mākslinieciskā direktore Krista Burāne.

Festivāls šogad norisināsies no 7. līdz 10. augustam Valmierā un no 13. līdz 16. augustam Rīgā. Tā programmā iekļautas izrādes ģimenēm ar dažāda vecuma bērniem - mazuļiem, pusaudžiem un jauniešiem. "Arī tādas, uz kurām pieaugušie var paņemt pie rokas un atvest savus vecākus, lai pēc tam pārrunātu redzēto," par piedāvāto izrāžu skatītāju vecuma plašo amplitūdu piebilst Krista Burāne.

Ceļošanas augstā cena

"Jau no pirmā festivāla mēs mēģinām radināt Latvijas skatītājus pie domas, ka teātris nav māja," par izrāžu iziešanu ārpus telpām norāda Nomadi mākslinieciskā direktore - lielākā daļa festivālā iekļauto izrāžu notiks Valmieras Dīvaliņa pļavās celtās teltīs. Arī nosaukumā ietvertais vārds "nomadi" aicina uz ceļošanu. "Mēs mēģinām ceļot starp dažādām mākslas formām," prioritātes akcentē Krista Burāne. Savukārt šī vārda sadalīšana trīs angļu vārdos "no", "mad" un "i" ļauj ar teātri ieņemt ne tikai pļavas, bet arī bibliotēkas un citas vietas - teātris var notikt jebkur!

Pirmais teātra festivāls bērniem un jauniešiem Nomadi norisinājās 2010. gadā Liepājā. "Mēs ļoti gribējām rādīt izrādes ārpus parastās teātra telpas, un cilvēki to nesaprata," atceras festivāla mākslinieciskā direktore. Tās izrādes, kas rādītas teātrī, bijušas ļoti labi apmeklētas, bet ar ārzemju izrādēm, kas tika rādītas ārpus tā telpām, "iedzīvojāmies diezgan pamatīgos mīnusos", tādēļ pēc diviem gadiem otrais ceļojošais teātra festivāls Nomadi noticis samazinātā formā, bet šogad ar Kultūras ministrijas un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu viņi atkal saņēmušies ārzemju programmai.

Pasakas ar rozīnēm

Šī gada festivālu atklās režisores Ingas Tropas izrāde Kā saule gadījās, kas tikusi izdomāta, kopā ar dēlu darbojoties virtuvē. "Nāciet un skatieties - latviešu teikas un pasakas te tiks jauktas un mīcītas kopā ar miltiem, riekstiem un rozīnēm!» tiek aicināti skatītāji. Šī izrāde ir iespēja izzināt pasauli un pašiem to veidot. Pavisam maziem skatītājiem ir paredzēta arī igauņu kustību izrāde Zuga zuug zuh-zuh-zuh, kas aicina skatītājus izzināt pašiem sevi. Tā ir domāta bērniem vecumā no diviem līdz pieciem gadiem, kad viņi ir ļoti kustīgi un atklāj sev pasauli darbībā. "Viņi mēģina saprast, kā viņu ķermenis sadarbojas ar domām un emocijām," par izrādē apspēlēto tēmu saka Krista Burāne.

Savukārt režisora Mārtiņa Eihes izrāde Ziemas māja stāstīs bērniem par to, kāda bijusi pasaule, kad viņš vēl pats bijis maziņš, un ar ko tā atšķiras no tagadējās. Vai maz atšķiras? "Četrgadīgie un piecgadīgie ļoti brīnās par to, ka pieaugušie reiz bijuši maziņi, viņi mēģina saprast laiku, cilvēka rašanās un aiziešanas nebūtībā noslēpumus," piebilst Krista Burāne. Ziemas mājas ir turpinājums izrādei Vasaras sala, kas tika radīta pirmajam festivālam Nomadi un izpelnījās lielu skatītāju atzinību.

Ar zosādu uz ādas

Lielākiem bērniem ir adresēta režisora Leona Leščinska veidotā izrāde Tikai nesaki nevienam, kas stāsta par saprašanās mākslu. Par to, ko nozīmē būt uzmanīgam vienam pret otru un pasauli, vēsta arī pasaulē slavenie jaunā cirka mākslinieki Patriks Elmnerts un Vess Pedens no Zviedrijas teātra - žonglēšanas un dejas izrādē Vidū dzimušais. "Tas ir brīnišķīgs apliecinājums tam, ka stāstu stāstīšana ar vārdu palīdzību nav vienīgais ceļš, lai runātu par cilvēkam būtiskām tēmām," uzsver Nomadi mākslinieciskā direktore, un viņi to dara emocionāli, izteiksmīgi, aizraujoši un smieklīgi. Festivālā būs iespēja noskatīties arī ironisko Jāņa Baloža un Valtera Sīļa monoizrādi Nacionālās attīstības plāns.

Latvijas skatītājam neparasts piedzīvojums būs Anta Hemptona un Tima Etčela izrāde Klusais sējums. "Tā mani ļoti dziļi aizkustināja - es vēl vairākas stundas pēc šīs izrādes noskatīšanās staigāju ar zosādu uz ādas," iespaidos dalās Krista Burāne. Šī ir izrāde, kas ļauj ieraudzīt sevi kā bezgalīgi plašu telpu, kurā viss ir iespējams. "Mēs mēģinām rādīt, ka teātra pastāvēšanas formas ir ļoti dažādas: tam nav obligāti jābūt repertuāra teātrim, tas var būt arī projekts, kas sanācis kopā uz vienu izrādi - arī tas ir teātra procesa kopainas līdzvērtīgs spēlētājs," rezumē festivāla Nomadi mākslinieciskā direktore.

Aktuālais jautājums

"Situācija vēl joprojām ir nemainīga - izrādes bērniem un jauniešiem iestudē maz," kopainu raksturo Krista Burāne. Ar festivālu Nomadi tā radošā komanda vēlas aktualizēt šo sāpīgo jautājumu un aicināt vairāk domāt par to, ka izrādes bērniem un jauniešiem ir nepieciešamas, jo bez šiem jaunajiem skatītājiem, kuri mācās skatīties teātri, nav iespējama teātra nākotne. Krista Burāne norāda, ka nevalstiskajos teātros izrāžu bērniem un jauniešiem proporcionāli ir vairāk. "Tie iet grūtāko ceļu un rāda labu piemēru valsts un pašvaldību dotētajiem teātriem," vērš uzmanību festivāla Nomadi mākslinieciskā direktore. Vēl viens smags jautājums ir izrāžu kvalitāte.

Tomēr pagājušajā sezonā ir bijuši vairāki iepriecinoši izņēmumi Latvijas Leļļu teātrī - Ģirta Šoļa Divas Lotiņas un Valtera Sīļa Sarkangalvīte. "Tās redz bērnā dzīvu cilvēku, nevis būtni, kura ir jāpamāca, kurai jānorāda pareizais ceļš, pa kuru iet, vai kura truli jāizklaidē," piebilst Krista Burāne. Attiecībā uz lielajiem teātriem - tajos joprojām izrādes iestudē lielajās zālēs, kas prasa citu tehniku un citu attieksmi pret bērniem. Taču visi šie jautājumi ir aktuāli ne tikai Latvijā, bet arī citur. "Labu izrāžu bērniem un jauniešiem ir maz, labu izrāžu vispār ir ļoti maz," uzskata Nomadi mākslinieciskā direktore.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja