Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Valmieras teātra 94. sezona. Atkalredzēšanās un debijas

Valmieras teātra 94. sezona ar sapurinātājiem un jauneklīgiem akcentiem

"Mēs esam priecīgi, ka pie mums ir atgriezusies Māra Ķimele," saka Valmieras teātra direktore Evita Sniedze. Viņa iestudēs izrādi Emmiņas laime pēc izcilā vācu režisora Rainera Vernera Fasbindera filmas Bailes saēd dvēseli (Ali: Fear Eats the Soul, 1974) motīviem ar savu skolnieci Inesi Ramuti galvenajā lomā. Tas ir stāsts par sešdesmit gadu vecas vācu sievietes un aptuveni divdesmit piecus gadus jaunāka marokiešu viesstrādnieka attiecībām. Pirmizrāde – 2. decembrī.

"Māra Ķimele ir ļoti gaidīta režisore aktieru vidū, jo spēj atraisīt viņos daudz vairāk, nekā viņi paši par sevi zina," stāsta Evita Sniedze. Šādu "purinātāju" vidū ir arī Indra Roga, kura šogad iestudēs izrādi Muiža kaņepēs (30.IX) pēc Aleksandra Ostrovska komēdijas Mežs. Ar savu skatījumu no malas Valmieras teātrī ienāks arī Regnārs Vaivars, kurš veidos iestudējumu Klusa nakts, dzēra nakts (12.V) pēc Ivana Viripajeva lugas Apskurbušie motīviem par aizkustinošiem tipiem mūsdienu Krievijā.

Jāpiebilst, ka Indras Rogas Meistars un Margarita pēc Mihaila Bulgakova slavenā romāna un Vara Braslas Rudenīgais blūzs pēc Aivona Menčela traģikomēdijas bijušas 2015./2016. gada sezonas visvairāk spēlētās izrādes Valmieras teātrī, kas uzstādījis skatītāju apmeklējuma rekordu – teātra iestudējumus noskatījušies vairāk nekā 60 000 cilvēku; tas ir par 7000 vairāk nekā iepriekšējā sezonā (tikai trīsdesmit procentu no skatītājiem ir bijuši vietējie iedzīvotāji).

Sirdis un maki

Pagājušās nedēļas nogalē tika aizvadīts pirmais Valmieras Vasaras teātra festivāls, kurā notika četras pirmizrādes. Šie skatuves mākslas svētki tiek plānoti kā tradīcija, kas norisināsies ik pēc diviem gadiem. Festivāla pamatā – jaunrades programma, kas veidota pilsētvidē, iesaistot Valmieras teātra māksliniecisko personālu un nacionālajā un starptautiskajā mērogā pazīstamus profesionāļus; to būtu ļoti grūti izdarīt sezonas laikā, jo viņi ir nodarbināti citos projektos.

"Cīnīties par viņu sirdi un maku ziemā ir ļoti grūti, bet viņu ieguldījums vasarā atbalsosies vēlāk," uzskata festivāla direktors, režisors un scenogrāfs Reinis Suhanovs. "Mums bija ļoti veselīgi iziet ārpusē, satikt citus cilvēkus un saprast, ka tas, kur tu vāries ikdienā, nav viss," piekrīt Valmieras teātra aktrise Inese Pudža. Viņa piedalījās Mārtiņa Eihes un grupas Iļģi uzvedumā Spēlēju, dancoju, kura komandā darbojās Krišjānis Sants, Ēriks Ēriksons un citi.

Evita Sniedze akcentē, ka aktieriem ir ļoti svarīgi šie impulsi no malas, kurus var gūt sadarbībā ar viesmāksliniekiem vai apmeklējot dažādus teātra notikumus pasaulē. Vai esat gatavi atvērt savu sirdi un maku viņiem arī repertuāra kontekstā? "Patlaban Valmieras teātris nevar atļauties ārzemju režisoru, ja vien neizdodas atrast sponsoru, jo samaksa par darbu ārvalstniekam ir desmitkārt lielāka nekā vietējam profesionālim," sarunā ar laikrakstu Diena atzīst teātra direktore.

Apkārt zemeslodei

Īpašs akcents 2016./2017. gada sezonā tiks likts uz izrādēm bērniem un pusaudžiem, meklējot jaunus uzrunāšanas veidus. Iestudējumu vidū būs Viestura Roziņa 80 dienās apkārt zemeslodei (12.I) pēc Žila Verna romāna motīviem un Jāņa Znotiņa Staburaga bērni (24.II) pēc Valda darba motīviem. "Līdzīgi, kā to dara Dirty Deal Teatro un Ģertrūdes ielas teātris," norāda Evita Sniedze, kura pie šādām izrādēm pieskaita arī Rūdolfa Blaumaņa Pazudušo dēlu (3.III) Reiņa Suhanova režijā.

Šajā sezonā viņš iestudēs arī Šarlotes Brontē Džeinu Eiru (15.XII) sadarbībā ar pazīstamajiem kostīmu māksliniekiem Mareunrol’s. "Tieši pirms Ziemassvētkiem," uzsver Evita Sniedze. Tāpat kā Viesturs Roziņš, savu debiju Valmieras teātrī kā režisore piedzīvos arī Inese Pudža, kura ir izvēlējusies Augusta Strindberga kamerspēli Pelikāns (10.II) par mātes un bērnu sarežģītajām attiecībām. Savus darbus iestudēs arī abi Valmieras teātra vecmeistari – Felikss Deičs un Varis Brasla.

Jau nākamajā nedēļā, no 17. līdz 21. augustam, Rīgā notiks Valmieras teātra viesizrādes. Teātris piedāvā noskatīties Vara Braslas Rudenīgo blūzu, Dāvja Auškāpa Celtnieku Sūlnesu, Mārtiņa Eihes Smaržo sēnes un Elmāra Seņkova Nāves deju, kuru režisors ir pārveidojis. "Ārprāts, pilnīga kļūda! Pirmā daļa ir jātaisa absolūti citādi," savu kolēģi citē Reinis Suhanovs, kurš pieredzējis Elmāra Seņkova apskaidrības mirkli pēc pēdējās Nāves dejas Valmieras teātrī. Visas biļetes ir pārdotas!

Vairāk informācijas par Valmieras teātra aktualitātēm var lasīt interneta vietnē www.vdt.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja