Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Varaskāre, asinis un jestra ālēšanās. Liepājas teātrī tapis melnā humora pilns trilleris Šekspīrs

Kas sanāk, kad uz vienas skatuves, turklāt stilizētā mūsdienu vidē, telšu pilsētiņā satiekas un varas spēlēm ļaujas virkne Viljama Šekspīra lugu varoņu, kuru ceļi iepriekš nav krustojušies? Sanāk kārtīgs trilleris, kur ir daudz līķu, asiņu un arī daudz melnā humora. Vismaz tā tas ir Liepājas teātrī tapušajā iestudējumā Šekspīrs, kas pirmizrādi piedzīvos sestdien, 16. novembrī.

"Mani interesē tās lugas, kurās tiek atspoguļots lielais varas mehānisms. Kā tas darbojas? Kā cilvēki manipulē cits ar citu, kā viltus informācija izmaina situāciju, un kā cilvēks nodod cilvēku. Šīs tēmas joprojām ir aktuālas. Tāpēc es vēlos stāstīt par vairākām Šekspīra lugām," saka izrādes režisors Elmārs Seņkovs. Iestudējuma pamatā ir četri Šekspīra darbi – Ričards III, Otello, Makbets, Romeo un Džuljeta. Tos sakompilējusi un mūsdienu cilvēka domāšanas ātrumam un pasaules uztverei pietuvinājusi dramaturģe Rasa Bugavičute-Pēce"

"Šajā izrādē ir daudz ko darīt, jāiegulda liels aktierdarbs," raksturo Liepājas teātra aktieris Rolands Beķeris. Viņš stāsta, ka izaicinoša ir gan Šekspīra laika tekstu iedzīvināšana mūsdienu vidē, gan arī tikšana galā ar uzticētajiem tēliem. Ričardu III izrādē atveido Inese Kučinska, bet R. Beķerim tikušas visas sieviešu lomas – Džuljeta, Dezdemona, kā arī Anna no Ričarda III. "Tā ir pirmā reize, kad spēlēju sievieti," viņš atklāj un teic, ka grūtākais ir uztaustīt savu tēlu domāšanas veidu un rīcības pamatojumu. Vienlaikus R. Beķeris uzsver, ka ar režisoru Elmāru Seņkovu, kam šis ir debijas iestudējums Liepājas teātrī, trupa ātri atradusi kopīgu valodu un aizrautību. "Mēs jau viņam teicām – kur viņš bija agrāk?! Prieks, ka ir tādi režisori, kas aktieriem var iedot tik daudz." Šekspīra tēlos iejutušies arī Egons Dombrovskis, Kaspars Gods, Edgars Pujāts, Kaspars Kārkliņš, Edgars Ozoliņš, Gatis Maliks, Pēteris Lapiņš. 

Šekspīrs ir mūsdienīgs autors, spriež R. Beķeris, kurš hrestomātiskā angļu dramaturga rokrakstā sev atklājis arī ko jaunu. "Viņa laikā uz Globusa teātri pārsvarā nāca vīrieši, nereti iereibuši un nāca pēc izklaides, tāpēc viņa lugās ir daudz slāņu – gan tas nopietnais, uz ko parasti vairāk fokusējamies šodien, gan izklaidējošais, smieklīgais. Man šī daudzslāņainība bija pārsteigums," saka aktieris un piebilst, ka jaunā izrāde būs interesanta arī jauniešiem, kam Šekspīrs jālasa skolā. "Humora būs daudz, tiesa – asiņains un melns. Tāda riktīga ālēšanās. Mums iet jestri." 

Šekspīrisko plašumu ar ironijas un cinisma nokrāsu iestudējumā radīs arī mūzika – skanēs pārveidoti rekviēmi un komponista Edgara Mākena interpretācijas par baroka ērģeļu mūziku. Skatuves vizuālo noformējumu un kostīmus veido Reinis Suhanovs, gaismu partitūru – Mārtiņš Feldmanis.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja