Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Boņuks godina latgaliešu kultūrai īpašus cilvēkus

Svētdien Rēzeknē tika paziņoti latgaliešu kultūras gada balvas Boņuks 2016 saņēmēji.

Par pērnā gada Gada cilvēku latgaliešu kultūrā tika atzīta viena no latgaliešu kultūrvides  šībrīža spožākajām personībām, filoloģijas profesore un daudzu latgalisku projektu iniciatore un vadītāja Ilga Šuplinska. Kā nozīmīgākais notikums latgaliskajā kultūrā 2016. gadā tika sveikta Latvijas Radio Latgales multimediju studijas atklāšana. Balvas Par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā pasniedza diriģentu un skolotāju pārim Antoņinai un Vitoldam Milaševičiem, bez kuru devuma nav iedomājama Latgales pēdējā gadsimta koru kultūras aina. 

Literatūras kategorijā balvu par labāko sniegumu literatūrā saņēma Sandra Ūdre un Juoņs Ryučāns par literātam, politiķim un kultūras darbiniekam Francim Kempam veltīto romānu Aizlauztais spaits.

Par 2016. gada labāko izdevumu/grāmatu atzīts izdevums Škilbanu sīvas, kas veltīts Ziemeļlatgales tradicionālajai dziedāšanai un Viļakas novada Šķilbēnu puses dziedātāju godināšanai. Aizvadītais gads bijis ražīgs latgaliešu mūzikā, kurā vissīvākā konkurence jau vairākus gadus ir tradicionālās mūzikas nominācijā, kurā kā pērnā gada labāko sniegumu žūrija atzina tradicionālās dziedāšanas grupas Saucējas veikumu par koncertdarbību un izdevumu Trīci, munu ustabeni!, kas veltīts Kārsavas un Ludzas apkārtnes tradicionālajai dziedāšanai. Par 2016. gada labāko sniegumu akadēmiskajā mūzikā žūrija atzina Rīgas kamerkora Muklājs veikumu albumā Ar laimeņu runojūt. Par labāko sniegumu vizuālajā mākslā novērtēts mākslinieces Dainas Salmiņas veikums 2016. gadā, strādājot gan ar latgaliešu grāmatu, gan plakātu un logotipu māksliniecisko radīšanu, bet kā labākais sniegums skatuves mākslā atzīta Rēzeknes Tautas teātra izrāde – no lietuviešu valodas latgaliski tulkotā Daivas Čepauskaites luga Pupas. Balvu nominācijā Gada sniegums audiovizuālajā mākslā saņēma Latvijas Televīzijas īsfilmu konkursa Latvijas kods dalībnieki, režisora Daiņa Kļavas un scenārija autora Gunta Bojāra dokumentālā filma par latviešu valodas dažādību – Runātāji. Balvu par latgaliešu valodas popularizēšanu saņēma portāls Latgalīšu kulturys gazeta LaKuGa.lv, kas ir vienīgais portāls pasaulē, kurš ziņas publicē pilnībā latgaliski.

Trešo gadu tika pasniegta balva nominācijā par latgaliešu kultūras popularizēšanu Latvijā un pasaulē – to saņēma režisora Jāņa Ozoliņa-Ozola un operatora Andreja Verhoustinska dokumentālā filma Likteņzeme.

Pilns laureātu saraksts: www.diena.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja