Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Apsver iespēju teātrim un topošajam aktierim studiju laikā slēgt līgumattiecības

Otrdien Latvijas Teātra padomes sēdē apsvērta iespēja teātrim un topošajam aktierim studiju procesa laikā slēgt līgumattiecības, paredzot finansiālu ieguldījumu no teātra puses un saistības no aktiera puses pēc studiju beigām, informēja Kultūras ministrijas (KM) sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule.

Latvijas Teātra padomes sēde tika sasaukta, jo Jaunā Rīgas teātra (JRT) mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis sociālajos medijos pauda, ka viņam zināmi 12 aktieri, kurus mēģinot pārvilināt Dailes teātra vadība. Turklāt saskaņā ar vairāku teātra vadītāju teikto no aktieru "pārpirkšanas" ciešot ne tikai JRT, bet arī Valmieras Drāmas teātris un Liepājas teātris.

Teātra nozares pārstāvji otrdien tikās Latvijas Teātra padomes sēdē, lai izdiskutētu aktuālos jautājumus un iezīmētu iespējamos risinājumus. Sēdē tika pārrunāta situācija aktieru darba tirgū, Latvijas Kultūras akadēmijas un teātru sadarbība, kā arī ar aktieru sagatavošanu saistītā problemātika.

Jautājumā par topošo aktieru darba vietu nodrošināšanu konkrētos teātros Teātra padome un uzaicinātie teātra nozares pārstāvji vienojās, ka ir apsverama tāda risinājuma izstrāde, kas dotu iespēju teātrim un topošajam aktierim studiju procesa laikā slēgt līgumattiecības, paredzot finansiālu ieguldījumu no teātra puses un saistības no aktiera puses pēc studiju beigām.

Latvijas Teātra padome ir KM konsultatīvā institūcija, tajā ir pārstāvēti eksperti un nevalstisko organizāciju pārstāvji. Padome KM sniedz viedokli ar teātru attīstību saistītajos jautājumos, padomes lēmumiem ir ieteikuma raksturs.

Kā vēstīts, arī Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam Panorāma pauda, ka pēdējo 15 gadu laikā šis ir pirmais gadījums, kad galvaspilsētas teātris atņem Liepājas teātra Liepājas pašvaldības sagatavotus aktierus. Šāda Dailes teātra rīcība Laukšteina ieskatā grauj Latvijas teātra nozares sistēmu un rada arī finansiālus zaudējumus.

Tikmēr Hermanis norādīja, ka ir gatavs tiesāties par kompensācijām, kas segtu "pārvilinātajos" aktieros ieguldīto laiku un darbu. Viņš informēja, ka lēmumi ir pieņemti, taču pagaidām, kamēr sezona nav beigusies, tos neatklāja.

Tikmēr Dailes teātris izplatītā vēstulē Hermaņa rakstīto dēvēja par nepatiesību un aicināja to atsaukt, tajā pašā laikā mudinot citus teātrus un KM uz diskusiju par profesionālo teātru lomu aktieru izglītībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja