Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izdevniecībā Liels un mazs top interaktīvu uzdevumu grāmatu sērija Kā Lupatiņi mācījās

Novembra beigās izdevniecībā Liels un mazs tiks izdota jauna interaktīvu uzdevumu grāmatu sērija pirmsskolas vecuma bērniem Kā Lupatiņi mācījās. Novembrī tirdzniecībā būs pieejamas pirmās divas no piecām sērijas grāmatām: Lupatiņi pie galda un Lupatiņu pilsēta. Tās varēs iepazīt kopā ar īpašu palīgu – runājošo pildspalvu jeb digitālu ierīci, ar kuras palīdzību grāmatas ir ne tikai lasāmas, šķirstāmas un pētāmas, bet kļūst arī klausāmas, informēja izdevniecības pārstāve Alīse Nīgale.

Tā tapusi sadarbībā ar Latvijas Universitāti, Tartu Universitāti un Igaunijas uzņēmumu Digital Learning Systems.

 

“Lupatiņi ir vieni no Liels un mazs draugu visiemīļotākajiem varoņiem. Tāpēc līdzās grāmatām un animācijas filmām meklējam aizvien jaunus veidus, kā Lupatiņi varētu satikt savus lasītājus,” stāsta Liels un mazs direktore Alīse Nīgale. “Interaktīvā uzdevumu grāmatu sērija ir jauks veids, kā bērniem ar mūsdienu tehnoloģiju palīdzību sadraudzēties ar grāmatām. Šajās grāmatās ko aizraujošu atradīs gan tie, kuri vēl neprot lasīt, gan tie, kuri jau mācās rakstīt, lasīt un rēķināt. Grāmatas ir piemērotas arī bērniem ar attīstības traucējumiem vai mācīšanās grūtībām un tiem bērniem un pat pieaugušajiem, kuriem latviešu valoda nav dzimtā valoda, bet kuri to mācās.”

Jaunajās grāmatās Ineses Zanderes, Edmunda Jansona un Reiņa Pētersona radītie un bērnu iemīļotie Lupatiņi kopā ar gudro Kaķi aizraujošā, izzinošā veidā palīdzēs 2–7 gadus veciem bērniem apgūt lasītprasmi, sociālās prasmes, veicinās iztēli un izpratni par matemātiku un dabas zinībām. Grāmatu uzdevumu saturu pēc Latvijas un Igaunijas universitāšu profesoru rekomendācijām izstrādājusi rakstniece Maira Dobele. Tā tapusi sadarbībā ar Latvijas Universitāti, Tartu Universitāti un Igaunijas uzņēmumu Digital Learning Systems.

Katrā grāmatas atvērumā attēlos ir paslēpti aktīvi punkti. Pieskaroties tiem ar runājošo pildspalvu, atskan Kaķa, Zeķītes vai Cimdiņa balss. Runājošā pildspalva stāsta stāstus, dzied Jēkaba Nīmaņa dziesmas, skaita Ineses Zanderes dzejoļus un uzdod lasītājam vairākus simtus jautājumu un uzdevumu. Tas iespējams, pateicoties optiskās identifikācijas tehnoloģijai: grāmatas krāsaino attēlu un teksta virspusē iestrādāts īpašs caurspīdīgs slānis, kurā paslēpti skaņu ieraksti. Savukārt digitālajā pildspalvā ir iebūvēts optiskais sensors, atmiņa un skaļrunis, kas ļauj pildspalvai nolasīt un atskaņot paslēpto tekstu, ko ierunājuši Kaspars Znotiņš (Kaķis), Nora Džumā (Zeķīte), Dāvis Ozols (Cimdiņš) un Frederiks Apinis (Lakatiņš) skaņu režisora Ģirta Biša vadībā.

Kā uzsver tehnoloģijas izstrādātāju, Igaunijas uzņēmuma Digital Learning Systems, pārstāve Laura Peita (Laura Päit), digitālajai pildspalvai piemīt milzīgs potenciāls modernu mācību materiālu izveidošanā. Igaunijā ir izdotas jau vairākas šādas interaktīvās grāmatas – palīglīdzeklis pirmsskolas izglītības iestādēm vai lielisks veids, kā kvalitatīvi pavadīt brīvo laiku.

Grāmatas veidotāju pieredze rāda, ka Lupatiņu piedzīvojumi runājošās pildspalvas sabiedrībā šķiet vienlīdz aizraujoši gan 2–3, gan 4–7 gadus veciem bērniem. Dažādos vecumos bērniem ir atšķirīgas spējas un uztvere, un katrā vecumā jāattīsta dažādas prasmes. Grāmatu atvērumos atrodami gan vienkāršāki, gan grūtāki uzdevumi, tāpēc grāmatas ir piemērotas dažāda vecuma bērniem.

"Manuprāt, vislielākais ieguvums ir tas, ka šīs grāmatas un pildspalva ļauj bērnam pašam būt zināšanu meklētājam, aktīvi darboties un atklāt, ko Lupatiņi vai Kaķis viņam vēlas pastāstīt," saka Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes profesore Linda Daniela, kura kopā ar Tartu kolēģiem piedalījusies grāmatas metodikas izstrādē. "Bērns var mācīties savā tempā un, ja vēlas, atkārtot vienu un to pašu uzdevumu vai dziesmiņu vairākas reizes. Tas var būt atbalstoši īpaši tiem bērniem, kuriem ir mācīšanās grūtības."

Piemēram, ja bērnam grūtības sagādā lasīšana, pildspalva palīdz labāk saklausīt tekstu. Savukārt, ja bērnam gribas vairākas reizes pēc kārtas dzirdēt kādu frāzi, ko saka Kaķis, bērns to var noklausīties arī bez pieaugušā, kuram citādi šo tekstu nāktos lasīt atkārtoti. Grāmatu var sekmīgi izmantot, darbojoties arī ar bērniem, kuriem latviešu valoda nav dzimtā valoda, un pat pieaugušajiem, kuri mācās latviešu valodu.

26. oktobrī pulksten 11 visi interesanti aicināti doties uz Latvijas Nacionālo bibliotēku, kur Rīgas grāmatu svētku ietvaros 1. izstāžu zālē notiks pasākums Kā Lupatiņi mācījās - iepazīšanās ar runājošo pildspalvu. Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja tikties ar radošo komandu, dzirdēt, kā tapa sērijas grāmatas, un izmēģināt darbošanos ar runājošo pildspalvu klātienē.

Interaktīvās uzdevumu grāmatas Lupatiņi pie galda un Lupatiņu pilsēta kopā ar runājošo pildspalvu būs pieejamas novembra beigās Liels un mazs birojveikalā un lielākajās Latvijas grāmatnīcās. Pārējās grāmatas sērijā Kā Lupatiņi mācījās, kā arī īpašā Lupatiņu kāršu spēle lasītāju rokās nonāks 2020. gadā.

2020. gada sākumā būs arī pieejams palīgmateriāls pedagogiem ar padomiem, kā interaktīvās grāmatas un runājošo pildspalvu iekļaut mācību procesā. Turklāt drīzumā pie mazajiem Lupatiņu mīļotājiem nonāks arī trīs jaunākās studijas Atom Art animācijas filmu cikla sērijas par Lupatiņu piedzīvojumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja