Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

KDi iesaka: Turandota svin jubileju

Kultūras Diena un Izklaide iesaka nedēļas spilgtākos notikumus

Opera. Džakomo Pučīni Turandotas inscenējums Latvijas Nacionālajā operā (LNO) svin 50 gadu jubileju. Maestro Riharda Glāzupa, režisora Jāņa Zariņa, scenogrāfa un kostīmu mākslinieka  Edgara Vārdauņa iestudējuma pirmizrāde notika 1973. gada 29. decembrī ar Žermēnu Heini-Vāgneri titullomā un Kārli Zariņu Kalafa lomā. Turandotas izrāde 5. janvārī būs veltīta šai jubilejai. Stundu pirms izrādes Beletāžas zālē apmeklētāji ir aicināti tikties ar trim solistēm, kuras uz LNO skatuves ir atveidojušas titullomu Pučīni meistardarbā, – Solveigu Raju, Ievu Kepi un Jūliju Vasiļjevu (viņa dziedās Turandotu 5. janvārī). Kalafa lomā Latvijas publika pirmo reizi dzirdēs franču un tunisiešu tenoru Amadi Lagu. Pie diriģenta pults – Mārtiņš Ozoliņš.

Turandota
LNO 5.I plkst. 19 
Biļetes Opera.lv EUR 11–50

***

Skats no klasiski greznā Nabuko iestudējuma Ņujorkas Metropoles operā. Foto – Mārtija Sola

Opera. Sestdien, 6. janvārī, Rīgas kinoteātrī Forum Cinemas tiešraidē no Ņujorkas Metropoles operas tiks demonstrēts Džuzepes Verdi Nabuko iestudējums. Režisora Elaidžas Mošinska klasiski grezno izrādi diriģēs maestro Daniēle Kallegāri. Lomās: baritons Georgijs Gagnidze (Nabuko), soprāns Ludmila Monastirska (Abigaila; attēlā), mecosoprāns Marija Barakova (Fenēna), tenors Seokdžongs Beks (Ismails) un bass Dmitrijs Beloseļskis (Zakarijs). 

Nabuko
Kinoteātrī Forum Cinemas 6.I plkst. 19.55
Biļetes forumcinemas.lv EUR 26

***

Māksla. Galerijā Daugava ir aplūkojama izstāde, kurā ir iekļauti Anitas Arbidānes, Ievas Iltneres, Andra Eglīša, Frančeskas Kirkes, Ģirta Muižnieka, Daces Lielās un Maijas Tabakas glezniecības darbi no privātkolekcijām.

Izstāde 
Galerijā Daugava līdz 20.I

***

Diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā skanēs gruzīnu garīgo dziedājumu programma. Foto – Aivars Liepiņš

Koncerts. Svētdien, 7. janvārī, Dzintaru koncertzāles Ziemassvētku festivāla noslēgumā Latvijas Radio koris diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā atskaņos gruzīnu garīgo mūziku. Koncertā skanēs senās gruzīnu himnas komponista Andreja Selicka sakārtojumā, Bizantijas Ziemassvētku dziedājumi, kā arī dziedājumi no gruzīnu akadēmiskās mūzikas pamatlicēja Zaharija Paliašvili Jāņa Zeltamutes liturģijas

Latvijas Radio koris
Dzintaru koncertzālē 7.I plkst. 17
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 15

***

Izrādi Daliņš iedvesmojis Valmierā dzimušais soļotājs Jānis Daliņš (1904–1978). Publicitātes foto

Pirmizrāde. Režisors Toms Treinis Valmieras teātrī ir iestudējis izrādi Daliņš, kuru iedvesmojis izcilais latviešu vieglatlēts – Valmierā dzimušais soļotājs Jānis Daliņš (1904–1978). Viņš ieguva sudraba medaļu 1932. gada olimpiskajās spēlēs Losandželosā un kļuva par pirmo Eiropas čempionu soļošanā 1934. gadā Turīnā. "Valmierā ir stadions, kas nosaukts viņa vārdā, ir piemineklis, sienas gleznojums un Jāņa Daliņa iela. Aiz šī cilvēka ir interesants stāsts, kā viņš no zemnieka kļuva par vienu no izcilākajiem sportistiem Latvijas vēsturē," saka Toms Treinis. Izrādes scenārija autors ir Mārtiņš Meiers.

Daliņš
Valmieras Kurtuvē 5.I plkst. 18.30, 6.I plkst. 13, 16., 17., 30.I plkst. 18.30
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 22

***

Aktrise Fanija Ardāna režisora Romāna Polaņska komēdijā Pils. Publicitātes foto 

Komēdija. Jaunā gada sākuma atmosfērai, kad vēl nav izgaisusi pēcsvētku eiforija un viegla reibuma sajūta, atbilst klasiķa Romāna Polaņska filma Pils. Tās darbība risinās 1999. gada 31. decembrī Šveices luksusa viesnīcā: Jaungada ballītē ierodas ekscentriski personāži un afēristi, kuri sevi uzskata par ļoti ietekmīgiem. Groteska, vodeviļa, gaumes robežu pārkāpšana, pornogrāfijas elementi – laipni lūgti Pilī!

Pils
The Palace. 2023
Režisors Romāns Polaņskis
Latvijas kinoteātru repertuārā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja