Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

KDi ieska: Nevaldāmas enerģijas šaltis

Kultūras Diena un Izklaide iesaka nedēļas spilgtākos notikumus.

Nevaldāmas enerģijas šaltis

Kamerorķestris Sinfonietta Rīga un diriģents Normunds Šnē piedāvā fascinējošu programmu, kas aptver periodu no Vīnes klasikas līdz laikmetīgajai mūzikai. Amerikāņu minimālista Džona Adamsa leģendārā skaņdarba Shaker Loops tapšanā vienlīdz nozīmīga bijusi gan ideja par nebeidzamu ūdens virmošanu, gan atmiņas par šeikeriem un šīs reliģiskās kopienas piekoptajiem ekstātiskas slavināšanas rituāliem. Nevaldāmas enerģijas šaltis caurstrāvo arī pašmāju brīvdomātāja Platona Buravicka jaundarbu Demontāžas estētika. Sakrālu kontekstu varētu piedēvēt Vīnes klasiķa Jozefa Haidna simfonijai La passione un mūsdienu somu klasiķes Kaijas Sāriaho vijoļkoncertam Grāla teātris ar tajā spilgti iemiesoto pārlaicīgā un pārejošā kontrastu. Plaša emocionālā amplitūda piemīt arī vijolnieka Aleksandra Sitkovecka spēlei, kas saista ar aizkustinošu dabiskumu un stihisku muzikalitāti.

Sinfonietta Rīga

Lielajā ģildē 24.XI plkst. 19.

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 7–20

***

 

Pirmo reizi kopā 

Triju Baltijas valstu labākie simfoniskie orķestri reizi gadā rīko Baltijas simfonisko festivālu. Latvijā tas tiks atklāts 25. novembrī, kad Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) priekšā pirmoreiz stāsies Berlīnē dzīvojošā igauniete Kristīna Poska – Berlīnes Komiskās operas orķestra pirmā kapelmeistare, spirgta un dzīvīga talanta īpašniece. Skanēs Erki Svena Tīra Ceturtā simfonija Magma sitaminstrumentiem un orķestrim un Roberta Šūmaņa Ceturtā simfonija.

LNSO

Lielajā ģildē 25.XI plkst. 19

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 11–33

***

 

Trio Mūzika

Sestdien, 25. novembrī, Dzintaru koncertzālē uzstāsies džeza pianists no Hārlemas Ņujorkā Ārons Djēls ar savu trio. Kritiķi slavē rĀonu Djēlu par viņam raksturīgo melodisko precizitāti, harmonisko erudīciju un eleganto atturību. Jādzird!

Ārons Djēls

Dzintaru koncertzālē 25.XI plkst. 19

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 7–20

***

 

Pašnāvība pagaidīs

Režisors Georgijs Surkovs Nacionālajā teātrī iestudējis Terensa Retigana lugu Dziļā, skumjā jūra. Tā sākas kā tipiska melodrāma: jauna sieviete mēģina izdarīt pašnāvību, tāpēc ka viņas mīļākais piemirsis par dzimšanas dienu. Tālāk notiek iedziļināšanās sievietes un vīrieša psiholoģijā. Lomās: Ģirts Liuziniks, Ivars Puga, Ināra Slucka, Voldemārs Šoriņš un Jānis Vimba.

Dziļā, skumjā jūra

Nacionālā teātra Jaunajā zālē 27.XI, 1., 6., 16.XII plkst. 18.30

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 15

***

 

Ārpus sistēmas 

No 28. novembra līdz 3. decembrim notiks Rīgas Starptautiskais filmu festivāls 2Annas. Starptautiskā konkursa programmā tiks demonstrētas īsfilmas, kas jau paviesojušās pasaules līmeņa festivālos – Berlīnē, Kannās, Ansī un citur. Festivālā būs arī Baltijas konkursa programma, kā arī bērnu un jauniešu filmu konkurss. Tematiskās sadaļas vadlīnija šogad ir autsaideri – cilvēki, kuri izvēlējušies vai ir spiesti dzīvot atšķirīgi no lielākās daļas sabiedrības. Filmas ļaus ielūkoties alternatīvās dzīvesveida formās un stāstos par tiem, kuri dzīvo ārpus likuma un sistēmas. Festivāls aicina uz virtuālās realitātes īsfilmu programmu, lekcijām, diskusijām, ballītēm un citiem pasākumiem.

2Annas

Rīgā 28.XI–3.XII Biļetes bezrindas.lv

www.2annas.lv

***

 

Atmiņa pārpildīta

Ģertrūdes ielas teātrī notiks horeogrāfes Agates Bankavas laikmetīgās dejas izrāde Memor. Tajā tiks meklētas atbildes uz svarīgiem jautājumiem par atmiņu kā cilvēka spēju un domāšanas virzītājspēku. Atmiņa ne vien palīdz cilvēkam atcerēties, bet arī rada robežas un liek šķēršļus ceļā uz attīstību, piedošanu, transformēšanos. Vai šīs robežas ir atmiņas uzlikts šķērslis vai aizsargbarjera?

Memor

24., 25.XI, 22.XII plkst. 19

Biļetes biletes.git.lv EUR 7–11

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja