Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ko noklusē parka taciņa, koks un celms. Rīgas parkos – ar audiogidu

"Audiogids ir fantastisks medijs. Pašai žēl, ka agrāk nezināju, kas tas tāds. Lai izstaigātu dažādu valstu tūrisma objektus, ielas, pilis, parkus, vajag tik "glaudāmo" telefonu un lejupielādēt bezmaksas aplikāciju izi.Travel," stāsta Rīgas mežu projektu vadītāja Anitra Tooma, kura nu pati veidojusi tekstus, lai ar audiogida palīdzību šajā lietotnē ikviens interesents varētu iepazīt arī Rīgas dārzus un parkus.

Viesturdārzs ir pirmais pilsētas dārzu un parku sarakstā, par kuriem iecerēts veidot šādus bezmaksas audiogidus. Pirmais tāpēc, ka tieši pirms 300 gadiem – 1721. gada aprīlī un maijā – cars Pēteris I norīkoja karavīrus šī parka stādīšanā. Protams, pats arī piedalījās. Viņš pārņēma kāda holandieša veidotu dārza plānu un ar lineālu un cirkuli zīmēja Ķeizardārzu. A. Toomai, veidojot audiogidu, bijis interesanti meklēt informāciju par Pētera I stādīto gobu, kuras vietā šobrīd iestādīts pret gobu slimībām rezistents kociņš.

Ķeizardārza vēsturē nozīmīgs ir arī 1873. gads, kad tur notika pirmie Latviešu dziedāšanas svētki. "Tas bija laiks, kad jaunlatvieši teica kaismīgas runas, un var teikt, ka Ķeizardārzā dzima latviešu pašapziņa," teic A. Tooma.

Nākamais stāsts – par Rīgas pirmo dārznieku Georgu Kufaltu, kurš ir teju visu galvaspilsētas parku pamatlicējs un plānojumu autors. Stāsts gan ir smeldzīgs. 1880. gadā viņu no Vācijas izsauca, lai Rīgā ierīkotu skaistus apstādījumus. 35 gadus viņš dzīvoja pie Ķeizardārza, un tas bija pirmais parks, ko viņš rekonstruēja un modernizēja. Bet Pirmā pasaules kara laikā vācieti Kufaltu Krievijas impērija apvainoja spiegošanā. "Pie vainas bija binoklis, ko pie viņa atrada. Ar to viņš droši vien vēroja parkā putnus," komentē A. Tooma.

Par Viesturdārza vēsturi kopumā tapuši 18 stāsti, bet sagataves ir arī vēl citiem stāstiem par kokiem. Audiogids jau nav tikai gadu un vietu, sugu uzskaitījums. Stāstos ir dramaturģija – joki un traģika, vizualizācija. Lietotnē ievietotas arī vēsturiskas parka fotogrāfijas, plāni. Stundu garā pastaiga sākas Hanzas un Rūpniecības ielas krustojumā, tad ved pa parka perimetru pie Pētera Pirmā piemiņas akmens, Parka namiņa, Triumfa arkas, Pirmo Latviešu dziedāšanas svētku piemiņas vietas, kā arī skulptūrām Mala un Leopardi.

Audiogidu iecerēts tulkot un ierunāt arī citās valodās. Tagad uzsākts darbs pie tāda paša projekta par Vērmanes dārzu, tālāk sekos stāsti par Arkādijas parku un plašajiem kanālmalas apstādījumiem. Katrā ziņā interesenti šo jaunumu jau pamanījuši un novērtējuši, jo pirmajā nedēļas nogalē pirms maija svētkiem, kad projekts tika palaists, audiogids izmantots gandrīz 250 reižu. Kāds varbūt šo pastaigu noklausījies, būdams mājās, bet cits – klejojot pa Viesturdārza takām un celiņiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja