Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā būs apskatāma izstāde par Lielbritānijas atbalstu Latvijai 1918.–1920. gadā

16. oktobrī plkst. 16 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ātrijā (1. stāvā) tiks atklāta izstāde Nosargāt brīvību. Lielbritānijas militārais un diplomātiskais atbalsts Latvijai 1918.–1920. gadā. Tā tapusi sadarbībā ar vēsturniekiem un atmiņas institūcijām Latvijā un Lielbritānijā, un sniegs bagātīgu ieskatu agrāk neredzētos foto materiālos par diplomātijas un militāro vēsturi, Latvijas Neatkarības karu, kā arī britu un latviešu karavīru ikdienas gaitām, ziņoja LNB sabiedrisko attiecību vadītājs Augusts Zilberts.

Latvijas Neatkarības karš, kas ilga no 1918. gada novembra līdz 1920. gada augustam, bija militāra un politiska cīņa par Latvijas valsts pastāvēšanu. Tas bija sarežģīts laiks, jo jaunā valsts un tās cilvēki cīnījās pret ārējiem un iekšējiem ienaidniekiem. Iegūtā brīvība bija jānosargā.

Latvijas neatkarības izcīnīšana nebūtu bijusi pilnvērtīgi iespējama bez Rietumu sabiedroto – Lielbritānijas, Francijas, ASV – atbalsta. Lielbritānija, kuras karakuģi Latvijas piekrasti sasniedza 1918. gada decembrī, Latvijas Neatkarības kara norisēs iesaistījās pirmā.

Izstāde Nosargāt brīvību. Lielbritānijas militārais un diplomātiskais atbalsts Latvijai 1918.–1920. gadā ļauj ieskatīties no Lielbritānijas Nacionālajiem arhīviem atvestajā Viņa Majestātes kuģa Dragon žurnāla oriģinālā. Unikālais eksemplārs glabā ierakstus no 1919. gada 17. oktobra varonīgajiem un traģiskajiem notikumiem, kad, atbalstot Latvijas armiju cīņā pret Bermonta karaspēku, dzīvību zaudēja deviņi britu jūrnieki.

Izstāde būs skatāma līdz 20. novembrim.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja