Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Meklē informāciju par Holokaustā slēptajiem ebrejiem un viņu glābējiem Liepājā un Aizputē

Liepājas muzejs, atklātais sabiedriskais fonds Liepājas ebreju mantojums un Liepājas ebreju draudzes muzejs meklē cilvēkus, kas saistīti ar Holokausta laikā (1941. – 1945.) slēptajiem Liepājas ebrejiem un viņu glābējiem, informēja Liepājas muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Anita Urkauska.

Īpaši tiek meklēti pēcnācēji un radinieki, bet lūgums atsaukties arī draugus, kaimiņus, skolas un darba biedrus un citus pazīstamos. 

Fonds Liepājas ebreju mantojums  plāno šā gada jūlijā izdot papildinātu izdevumu par Liepājas ebreju glābējiem, savukārt Liepājas muzeja filiālē Liepāja okupāciju režīmos atklās šai tēmai veltītu izstādi.

Holokausta memoriālais komplekss un izglītības centrs Jadvašem Izraēlā cilvēkiem, kas, neprasot atlīdzību, riskējuši ar savu dzīvību un glābuši ebrejus, piešķir titulu Taisnīgais starp tautām. Šis tituls piešķirts 25 Liepājas un tās apkārtnes iedzīvotājiem.

Tāpat zināmi vismaz 23 citi liepājnieki, kas palīdzējuši ebrejiem un viņu glābējiem ar pārtikas produktiem, informāciju un citiem resursiem. Kopumā no 1941. – 1945. gadam Liepājā 8 slēptuvēs Holokaustu pārdzīvoja 27 ebreji, savukārt vēl četriem tika sagādātas viltotas neebreju un pusebreju identitātes.

Diemžēl, viens no ebreju slēpšanas mēģinājumiem beidzās traģiski – slēptuve tika atklāta, un tajā mītošie cilvēki izdarīja pašnāvību, savukārt cilvēki, kas viņus slēpa, tika arestēti un nosūtīti uz Štuthofas koncentrācijas nometni.

Cilvēki, kam pieejama informācija, aicināti sazināties ar Liepājas muzeja vēsturnieci Annu Norveli ([email protected], tālrunis 63420274) vai fondu Liepājas ebreju mantojums ([email protected], tālrunis 634 28808, 29232949).

Top komentāri

Pravietisnejaukais
P
Vai kādreiz kāds mēģinās saprast īsto iemeslu, kā pēc cilvēki reāli riskēja ar savu un savu ģimeņu dzīvību, lai izglābtu no nāves dažus žīdus?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja