Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Mūsdienu skatījums uz Hanzas vērtībām izstādē Hanzas jaunais zelts

19. augustā Rīgā tika atklāta projekta HANSEartWORKS vizuālās mākslas izstāde Hanzas jaunais zelts. Šī starptautiskā izstāde, kas tiek īstenota jau piecpadsmito reizi, līdz 19. septembrim būs skatāma Rīgas mākslas telpā un Rīgas Sv. Pētera baznīcas Gaiļa zālē

Uz izstādes Hanzas jaunais zelts atklāšanu bija ieradušies vienpadsmit mākslinieku no Latvijas, Nīderlandes, Polijas, Vācijas un Zviedrijas. Pasākumu apmeklēja Hanzas savienības The Hansa priekšsēdētājs Hanzas pilsētas Lībekas mērs Jans Lindenavs, kurš savu uzrunu sāka ar vārdiem: "Esmu gandarīts, ka mums ir iespēja atklāt izstādi Rīgā, jo daudzās Hanzas pilsētās saskaramies ar problēmu, ka muzejos nav iespējas īstenot izstādes Covid-19 ierobežojumu dēļ. Šī izstāde lieliski parāda, cik krāsainas un dažādas ir Hanzas pilsētas, tāpēc novēlu projektam daudz apmeklētāju."

Tēma Hanzas jaunais zelts atspoguļo Hanzas aktualitāti mūsdienās, un šī tēma sabalsojas ar HANSEartWORKS grāmatas Vērtību savienošana/Connecting Values projektu, kurā katru gadu cits mākslinieks ierakstīs un iezīmēs savu ideju. Grāmata tika prezentēta izstādes atklāšanā, un māksliniece Ilze Laizāne pirmā tajā ierakstījusi un iezīmējusi veltījumu nākamajām Hanzas dienu rīkotājpilsētām.

Līdzīgi kā viduslaikos, augšvācu valodā vārda "Hanse" nozīmes bija vairākas un tulkojamas kā "grupa", "svīta", "bars" un "karadraudze". Tā varētu raksturot arī izstādes Hanzas jaunais zelts mākslinieku pieeju – katram ir individuāls rokraksts, visi kopā viņi veido unikālu mākslinieku apvienību.

Izstādē piedalās Als Paldroks, Taje Paldroka no Igaunijas, Agņeška Lakoma no Polijas un Oļegs Vasiļjevs no Krievijas. Latviju pārstāv Annemarija Gulbe, Ilze Vanaga, Ieva Vītola-Lindkvista, Ole Lindkvists, Elīna Māliņa un Ilze Laizāne. 

Ekspozīcijas scenogrāfi Kristians Brekte un Artūrs Virtmanis aicināja katru mākslinieku atvest uz Rīgu arī kādu nozīmīgu artefaktu, kas atspoguļo viņu pārstāvēto Hanzas pilsētu. 

Informācija: makslastelpa.riga.lv, facebook.com/makslastelpa, www.rigahanza.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja