Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Nosaukti XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku virsdiriģenti, virsvadītāji, Goda virsdiriģenti un virsvadītāji

Svētku mākslinieciskā padome ir nosaukusi visus XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku virsdiriģentus, virsvadītājus un Goda virsdiriģentus, virsvadītājus,un šajos svētkos gaidāmas arī daudzas debijas.

XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki  notiks no 2023. gada 30. jūnija līdz 9. jūlijam Rīgā, to galvenais akcents būs Dziesmusvētku tradīcijas simtpiecdesmitgade. Svētku laikā notiks vairāk nekā 60 pasākumi un koncerti daudzās vietās Rīgā - Mežaparka estrādē, Daugavas stadionā, Arēnā Rīga, Ķīpsalas hallē, Latviešu biedrības namā, Viestura un Vērmanes dārzā, Rīgas Krievu teātrī, Latvijas Nacionālajā operā, Latvijas Universitātē, Rīgas Domā, Hanzas peronā, Rīgas dievnamos. Dziesmu un Deju svētkiem gatavojas vairāk nekā 1600 kolektīvu Latvijā un vairāk nekā 100 ārvalstīs.

Svētku mākslinieciskā padome ir apstiprinājusi visu koprepertuāra nozaru virsdiriģentus, virsvadītājus un Goda virsdiriģentus un virsvadītājus. Svētku Goda virsdiriģenti ir Jānis Erenštreits, Juris Kļaviņš, Jēkabs Ozoliņš, Arvīds Platpers, Jānis Zirnis un Lilija Zobens, pūtēju orķestru Goda virsdiriģenti - Haralds Bārzdiņš, Pēteris Vilks, Artūrs Maculēvičs, Raimonds Igolnieks un Vilis Kokamegi, savukārt Svētku Goda deju virsvadītāji ir Ieva Adāviča, Marga Apsīte, Taisa Aruma, Skaidrīte Darius, Elga Drulle, Rolands Juraševskis, Ingrīda Edīte Saulīte, Rita Spalva un Uldis Šteins.

"Nākamvasar Dziesmusvētku tradīcija svinēs 150 gadus. Pusotra gadsimta laikā dziesmu un deju svētku kustības galvenā bagātība bijusi tieši personības – gan tās, kas ikdienā piedalās māksliniecisko kolektīvu darbībā, gan kolektīvu vadītāji, gan Svētku virsdiriģenti un virsvadītāji. Koprepertuāra nozares nākamvasar gaidāmajos Svētkos ir devušas iespēju daudzām debijām, kas ir lielisks signāls tradīcijas ilgtspējai, jo šīs prasmes rodamas un izslīpējamas tikai nepastarpināti saskaroties ar Svētku vērienu," akcentē Latvijas Nacionālā kultūras centra vadītāja Signe Pujāte.

Svētku programmā ir iekļauti divi koncerti Mežaparka estrādē jeb Sidraba birzī – koru lielkoncerts Tīrums. Dziesmas ceļš un noslēguma koncerts Kopā Augšup. Koru lielkoncertā Tīrums. Dziesmas ceļš gaidāmas vairākas debijas virsdiriģentu vidū – pirmo reizi Vispārējo latviešu Dziesmu svētku kopkori diriģēs Jānis Baltiņš, Jurģis Cābulis, Uldis Kokars, Aigars Meri, Jānis Ozols, Andris Veismanis un Edgars Vītols. Par noslēguma koncerta Kopā Augšup un lielkoncerta Tīrums. Dziesmas ceļš virsdiriģentiem kļūs Kaspars Ādamsons, Aira Birziņa, Gints Ceplenieks, Ivars Cinkuss, Agita Ikauniece-Rimšēviča, Mārtiņš Klišāns, Sigvards Kļava, Māra Marnauza, Māris Sirmais, Ints Teterovskis, Ilze Valce un Romāns Vanags, savukārt koru lielkoncerta virsdiriģents būs arī Jevgeņijs Ustinskovs, Mārtiņš Ozoliņš un Ārijs Šķepasts.

Nākamvasar gaidāmajos Svētkos notiks arī divi vērienīgi latviešu skatuviskās dejas koncerti. Lieluzveduma Mūžīgais dzinējs, kas notiks Daugavas stadionā, Svētku virsvadītāji ir Selga Apse, Dagmāra Bārbale, Ilmārs Dreļs, Jānis Ērglis, Ilze Mažāne, Zanda Mūrniece, Jānis Purviņš, Gunta Skuja, pirmo reizi virsvadītāja godā stāsies arī Dace Adviljone, Ieva Karele un Guna Trukšāne. Lielkoncerta Balts, kas notiks Arēnā Rīga, virsvadītāji būs Dace Adviljone (pirmo reizi), Dagmāra Bārbale, Agris Daņiļevičs, Taiga Ludborža, Iluta Mistre, Jānis Purviņš, Gunta Skuja un Guna Trukšāne (pirmo reizi).

Pūtēju orķestru dižkoncerts Laiks iet pāri notiks Andrejostā, par pūtēju orķestru svētku virsdiriģentiem kļūs Jānis Puriņš, Guntis Kumačevs, Egons Salmanis, Raitis Ašmanis, Gvido Brenčevs, Andrejs Cepītis, Andris Celms, Andis Karelis, Jānis Smilga, Raitis Rērihs, Māris Martinsons, Tomass Kokamegs un Jānis Retenais.

Kokļu mūzikas koncerta Laika upe virsvadītājas būs Kristīne Dmitrijeva, Anda Eglīte, Valda Bagāta un Ilze Žvarte.

XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku rīkotājs ir Latvijas Nacionālais kultūras centrs, kas ir Kultūras ministrijas padotībā esošā valsts iestāde, atbalsta lieldraugi Swedbank, Elektrum, Latvijas mobilais telefons (LMT), kā arī atbalstītāji Rimi, Circle K Latvia, Latvijas Finieris, Dzintars, DHL, Coffee Address.


Nosaukti XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku virsdiriģenti, virsvadītāji, Goda virsdiriģenti un virsvadītāji

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja