Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Ņujorkas jaunā himna

Atceroties neseno plosīšanos ap Jūrmalas "himnu" – dziesmu, kas melodiski raksturotu tieši šīs pilsētas "ritmu un pulsu", un to, ka rezultātā  sanāca mazpārliecinošs nemāksliniecisks čiks, vēl –  ņemot vērā, ka "mūsu Rīgai" savas himnas taču vispār nav, ja par tādu neskaita Rīga dimd, (bet, dies'pas', negribētos gan, lai pilsētas kreatīvais pārītis Šlesers ar Ušakovu vēl ķertos arī pie Rīgas muzikālās sejas radīšanas), varbūt der smelties iedvesmu no stāsta par aizvadītās nedēļas "karsto ziņu" – faktu, ka pasaules galvenajai metropolei Ņujorkai arī, visticamāk, drīzumā būs sava jauna mūsdienu himna.

Līdz šim par Ņujorkas neoficiālo himnu tika uzskatīts, nu, protams, Frenka Sinatras kanoniski saldi nodungotais meldiņš New York, New York, kura "pusoficiālo himnas statusu" apliecina fakts, ka tieši šo dziesmu atskaņo pirms Ņujorkas mēra nozīmīgākajām publiskajām uzrunām pilsētas iedzīvotājiem. Gandrīz katrs ir pārliecināts, ka – ja jau to dzied Sinatra, tad dziesmas saknes meklējamas kaut kur "zelta trīsdesmitajos" – par spīti Lielajai Depresijai, Ņujorka nebeidza žilbināt (bet tā patiesībā nemaz nav Sinatras dziesma un arī izcelsme ir daudz svaigāka, - hitu ražotāju duets, leģendārā Kabarē autori Kendlers & Ebbs New York, New York 1977. gadā sarakstīja īpaši mūziklam ar ģeniālo klaunesi Laizu Minelli).

Tomēr leģendārajai New York, New York ir uzradies spēcīgs konkurents.

Kā šo rindu autoram pastāstīja žurnālists, New York Magazine un The New Republic autors, citstarp, Rīgas iedzimtais, Maikls Idovs, kurš vienmēr lepni citē slaveno Apdaika frāzi par Ņujorku ("cilvēki, kas stāsta, ka viņi dzīvo kaut kur citur, droši vien zināmā mērā joko, - DZĪVOT var tikai Ņujorkā"), viņu pašu izbrīnījis "jaunas himnas" rašanās notikums. Pēdējo pāris mēnešu laikā šī jaunā himna burtiski pārpludinājusi "mūžīgi nomodā esošās" pilsētas publisko un katra individuālo telpu, tā skan Ņujorkā no katra stūra, no tūkstošiem automašīnu atvērtajiem logiem un – kas ir galvenais pārsteigums – no pilsētas saimnieka Maikla Blūmberga priekšvēlēšanu biroja! Maikls Idovs vairs nebrīnās, ka Ņujorkas lielākajā stadionā, pirms Yankies spēles un kluba galvenās zvaigznes Aleksa Rodrigesa iznāciena skan, jā, tieši viņa - Empire State of Mind!

Varētu paraustīt plecus, - nu un? Bet.

Aplūkojiet un noklausieties paši:

http://www.youtube.com/watch?v=f2K9A8tgJS0&feature

O.K., reperis Jay-Z mīl visur plātīties (arī dziesmā), ka viņš ir jaunais Ņujorkas Sinatra. Pašapziņas nēģeru puisim netrūkst.

O.K., viņš ir, nu, ļoooooooti bagāts mūziķis (un drīzumā kopā ar krievu miljardieri Mihailu Prohorovu kļūs par Ņujorkas basketa komandas Nets līdzīpašnieku), kurš pelna miljonus ne tikai ar repu, bet arī ar – nu, kaut vai tām pašām beisbola cepurītēm ("es Yankies cepuru noieta labā esmu izdarījis vairāk kā jebkurš cits").

Bet Jay-Z būtu štrunts, ja Empire State of Mind piedziedājumu, kurš ir ļoti lipīgs, neizpildītu burvīgā Ališa Kīza (Alicia Keys) – tieši šis piedziedājums ir tas, kas spēj konkurēt ar Kendlera-Ebba New York, New York uzbāzīgo hītismu!

Nu tu esi Ņujorkā

Akmens džungļos, kur piepildās sapņi,

Kur iespējams ir viss.

Šajās ielas tu atdzimsi,

Šīs ielas tevi iedvesmos.

Taču ir maza nianse, ar kuru būs jātiek galā tiem PR ļaudīm, kas Empire State of Mind tiešām bīdīs uz "NYC himnas" plauktiņu. Ir viens pantiņš reperim, kurā, kā jau attiecīgā "sociālā protesta" vārsmu autoram pieklājas, Jay-Z dalās savā autobiogrāfiskajā pieredzē... narkotiku tirgošanā. Jay-Z atklāti dzied/repo: Es tirgojos Hārlemā, arī tieši uz Brodveja, akurāt McDonald's ēstuvēs, naudu slēpu vienā graustā 560 State Street (žurnālisti jau izprašņājuši konkrētās adreses iemītniekus, vai tā taisnība? Jā, gribējāt gan – pilsonis Šons Kārters, pirms kļuva par Jay-Z, tiešām tur dzīvoja, bet bija ideāls, kluss kaimiņš. Melo, maitas!). Bet dziesmās "jaunais Sinatra" Jay-Z grib būt krutais.

Tomēr visticamāk, tuvā nākotnē reperis piekritīs mīkstināt šī panta saturu: Blūmberga kunga piedāvājums ir no tiem, no kādiem neatsakās.

Kaut kā tomēr grūti iedomāties, kā ņujorkiešu tauta skaļi dungos repu.

Ko mums būs mācīties no Ņujorkas himnas?

To, ka visam, pat himnai, ir nepieciešams savs stāsts, sava biogrāfija. Nevar tā –  ņemt un pasutīt pat vislabākajam komponistam un dzejniekam – saceriet mums himnu, kuru mīlēs tauta. Ir vajadzīgs personal touch/personīgais pieskāriens, pieeja un Jay-Z gadījumā tas atbilst "laika garam". Tikai trīs vārdi: melnādainais (Obamas radinieks), pilsēta-džungļi, un solījums "tikai tu te atdzimsi", ko seksīgi pārliecinoši dveš glamūra meiča pie spoži lakotām klavierēm uz Taimskvēra.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja