Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Rundāles pils muzeja apmeklējums kļūs dārgāks

Pieaugs Rundāles pils muzeja apmeklējuma biļetes cenas, paredz Kultūras ministrijas (KM) sagatavotais noteikumu projekts, ko otrdien apstiprināja valdībā.

KM norāda, ka līdz ar Covid-19 izraisīto krīzi muzeja ekonomiskajai izaugsmei bija raksturīga augšupejoša tendence. 2019.gadā muzeja apmeklējumu skaits sasniedza 275 449.

Savukārt Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes dēļ un vēlāk saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā tūrisma apmeklējumu skaits dramatiski saruka.

2020.gadā muzeja apmeklētāju skaits bija 103 138, kas ir samazinājums par apmēram 63%, 2021.gadā - 85 734, 2022.gadā - 36 999, kas ir par 50% mazāk nekā 2019.gadā.

KM skaidro, lai arī apmeklējumu skaits 2023.gadā pamazām pieauga, statistikas dati liecina, ka netiks sasniegts 2019.gada līmenis. Salīdzinoši līdz 2019.gada augustam apmeklējumu skaits bija 200 547, turpretī 2023.gada septiņos mēnešos tas ir 138 359, kas ir samazinājums par 31%.

Pēc KM norādītā, salīdzinot 2023.gada pirmos astoņus mēnešus ar šādu pašu 2022.gada periodu, redzams, ka līdz 2023.gada beigām pieaugums varētu būt 7% līdz 10% robežās.

Aptaujāto tūristu skaits sadalījumā pa valstīm 2023.gadā tāpat kā 2022.gadā parāda, ka visvairāk tūristu ieradās no Latvijas, Lietuvas un Vācijas. Analizējot apmeklējumus, iezīmējusies tendence dominēt individuālajam apmeklējumam. Arī 2023.gadā no janvāra līdz maijam individuālo tūristu bijis divas reizes vairāk nekā grupu tūristi.

KM norāda, ka sākotnēji apstiprinātie 2023.gada plānotie budžeta ieņēmumi no muzeja maksas pakalpojumiem un citiem pašu ieņēmumiem ir 2 miljoni eiro, tomēr reālie muzeja ieņēmumi 2023.gadā nepārsniegs 1,3 miljonus eiro. KM secina, ka pašu ieņēmumu plāns netiek pilnībā izpildīts, jo Covid-19 pandēmijas dēļ nav atjaunojies tūrisms no Tālajiem Austrumiem, Krievijas karadarbības dēļ ir slēgts Krievijas tūrisma tirgus un augstā inflācija ir mainījusi ieceļojošā tūrisma paradumus arī no Rietumeiropas.

KM atzīmē, ka, ņemot vērā apmeklētāju skaita samazinājumu attiecībā pret 2019.gadu un ceļošanas paradumu maiņu, prognozēts, ka arī turpmākajos gados muzeja apmeklētāju skaits pakāpeniski pieaugs, bet vēl nesasniegs pirms pandēmijas laika līmeni.

Atbilstoši tam tiek plānoti nākamo gadu ieņēmumi. Šī gada budžetā patlaban plānotie ieņēmumi no muzeja maksas pakalpojumiem un citiem pašu ieņēmumiem ir 2 miljoni eiro. 2025.gada un 2026.gada budžetā patlaban plānotie ieņēmumi no muzeja maksas pakalpojumiem un citiem pašu ieņēmumiem ir 2,1 miljons eiro. KM pieļauj, ka pašu ieņēmumu izpilde turpmākajos trīs gados sasniegs 2024., 2025. un 2026.gada budžetā plānotos ieņēmumus no muzeja maksas pakalpojumiem un citiem pašu ieņēmumiem.

Paredzēts, ka Rundāles pils pamatekspozīcijas apmeklējums pieaugušajiem maksās par četriem eiro vairāk, proti, biļetes cena palielināsies no astoņiem eiro līdz 12 eiro. Pilna laika studenti sešu eiro vietā maksās 8,50 eiro, skolēni 2,50 eiro vietā maksās 3,50 eiro.

Rundāles pils pamatekspozīcijas apmeklējums skolēniem grupā, ko veido vairāk nekā desmit cilvēki, par vienu biļeti maksās nevis eiro, bet gan divus eiro. Ģimenes biļete, kas paredzēta vienam pieaugušajam un diviem līdz četriem skolēniem, maksās nevis līdzšinējos 12 eiro, bet gan 15 eiro. Ģimenes biļete, kas paredzēta diviem pieaugušajiem un diviem līdz četriem skolēniem, maksās nevis 16 eiro, bet gan 25 eiro.

Paredzēts, ka apmeklējuma maksu neiekasēs no bērniem līdz septiņu gadu vecumam, no pedagogiem, kas pavada pirmsskolas vecuma bērnu grupu vai skolēnu grupu. Tāpat par Rundāles pils muzeja apmeklējumu neiekasēs naudu no bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem, dienas aprūpes centra, krīzes centra un speciālo izglītības iestāžu audzēkņiem, kā arī bērniem, kas ievietoti sociālās rehabilitācijas centrā.

Rundāles pils apmeklējuma maksu neiekasēs arī no personām līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti, personām ar I un II grupas invaliditāti, uzrādot invaliditātes apliecību, un no vienas personas, kas pavada personu līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti vai personu ar I grupas invaliditāti.

Apmeklējuma maksu neiekasēs no ģimenēm, kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti vai pilngadīga persona, kura nav sasniegusi 24 gadu vecumu un kurai ir noteikta I vai II invaliditātes grupa, uzrādot Latvijas Goda ģimenes apliecību vai dokumentu, kas apliecina personas invaliditāti, un dokumentus, kas noteikti normatīvajos aktos par Latvijas Goda ģimenes apliecības programmas īstenošanas kārtību.

Par Rundāles pils muzeja apmeklējumu nebūs jāmaksā arī sekojošiem individuālajiem apmeklētājiem, proti, izglītības iestāžu izglītojamiem un studējošajiem, kas apgūst vai studē restaurāciju, arhitektūru, būvniecību, interjera dizainu, dārzkopību, tūrismu, kultūras vēsturi, vizuālo un lietišķo mākslu, muzeoloģiju, izglītības vai studiju procesa laikā, Latvijas Mākslas akadēmijas pilna laika studentiem, Latvijas profesionālās ievirzes mākslas skolu un profesionālās vidējās mākslas izglītības iestāžu izglītojamiem.

Biļetes cena nebūs jāmaksā arī Latvijas muzeju darbiniekiem, Baltijas jūras reģiona piļu un muzeju asociācijas biedriem, Starptautiskās muzeju padomes biedriem un Starptautiskās ievērojamu vietu un pieminekļu padomes biedriem, Rundāles pils muzeja Goda kartes īpašniekiem un vienai pavadošai personai, plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, kas atspoguļo norises muzejā, grupu vadītājam, muzeja popularitāti veicinošu vizīšu organizatoriem un personām, kas piedalās muzeja rīkotā talkā vai muzeja teritorijas sakopšanā.

Savukārt biļeti ar 50% atlaidi varēs iegādāties daudzbērnu ģimenes, uzrādot dokumentus, kas noteikti normatīvajos aktos par Latvijas Goda ģimenes apliecības programmas īstenošanas kārtību, un dokumentus, kas apliecina daudzbērnu ģimenes statusu vai bērnu skaitu, tai skaitā arī individuālam apmeklējumam. Tāpat šāda atlaide tiks piemērota jaunlaulātajiem un viņu viesiem laulību reģistrācijas dienā, veicot laulību reģistrāciju Rundāles pilī.

Kā informēja KM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale, jaunie Ministru kabineta noteikumi sagatavoti pēc KM un Rundāles pils muzeja iniciatīvas, secinot, ka jāveic izmaiņas vairāk nekā pusē no muzeja pakalpojumu cenrādī ietvertā, jo būtiski mainījušās faktiskās ar pakalpojumu sniegšanu saistītās tiešās un netiešās izmaksas, mainījies muzeja sniegto publisko maksas pakalpojumu klāsts, kā arī secināts, ka atsevišķiem pakalpojumiem nepieciešams aktualizēt pakalpojumu saņēmēju grupas, kurām tiek noteiktas atšķirīgas pakalpojumu cenas.

Aktualizētajā muzeja pakalpojumu cenrādī vairs nav iekļauti pakalpojumi, pēc kuriem nav bijis sabiedrības pieprasījuma, kuri zaudējuši aktualitāti, kuriem nav iespējams nodrošināt pakalpojuma kvalitāti, vienlaikus cenrādis papildināts ar jauniem publisko maksas pakalpojumu veidiem, kas saistīti ar muzeja darbības paplašināšanu.

Tāpat jaunajā cenrādī vienkāršoti pakalpojumu veidi - apmeklējuma biļetes cena vairs netiek piesaistīta sezonalitātei - pamatekspozīcijas apskatei mazā un lielā loka biļešu veidus aizstāj viena veida pamatekspozīcijas apskates biļete visa gada garumā. Tas pats attiecas uz franču dārza apmeklējumu - tiks piedāvāta viena biļete par to pašu cenu visu aktīvā tūrisma sezonu, kas ir no 1.aprīļa līdz 31.oktobrim, vienlaikus tiek saglabāts iepriekšējais princips dārza apmeklējumam - aktīvā tūrisma sezonā franču dārza apmeklējums ir par maksu, bet laika posmā no 1.novembra līdz 30.martam dārza apmeklējams bez maksas.

Aktualizētajā muzeja cenrādī precizētas muzeja publisko maksas pakalpojumu cenas atbilstoši to faktiskajām izmaksām, vienlaikus saglabājot atlaides gandrīz visām iepriekšējā cenrādī minētajām apmeklētāju grupām, izņemot daudzbērnu ģimenes un Rundāles novada izglītības iestāžu izglītojamos un pedagogus mācību procesa laikā.

Muzejs ir izvērtējis negūtos finansiālos ienākumus, kā arī savas budžeta iespējas, un pieņēmis lēmumu, ka, ņemot vērā faktiskās pakalpojumu izmaksas, nodrošināt bezmaksas ieeju šai apmeklētāju grupai turpmāk vairs nav iespējams. Tomēr, ir paredzēts arī turpmāk veicināt valsts veidoto atbalsta programmu daudzbērnu ģimenēm, kurām muzeju būs iespējams apmeklēt ar 50% atlaidi. Administratīvi teritoriālās reformas rezultātā bijusī Rundāles novada teritorija ir iekļauta Bauskas novadā, tāpēc muzejs vairs nepiedāvās bezmaksas ieeju Rundāles novada izglītības iestāžu izglītojamiem un pedagogiem. Izvērtējot savas budžeta iespējas, muzejs ir secinājis, ka nevar nodrošināt bezmaksas ieeju visām Bauskas novada skolām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja