Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Strādā pie vadlīniju aktualizēšanas kultūrvietu, muzeju un bibliotēku darbības atsākšanai

Balstoties secinājumos, kas iegūti Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) īstenotajā pilotprojektā un ministrijas iepriekš izstrādātajās vadlīnijās darbam ārkārtējās situācijas apstākļos, Kultūras ministrija (KM) strādā pie vadlīniju aktualizēšanas kultūrvietu, muzeju un bibliotēku darbības atsākšanai, kad epidemioloģiskie rādītāji to atkal atļaus, informēja KM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale.

KM pārstāve akcentēja, ka klātienes darbu muzeju telpās un bibliotēku lasītavās paredzēts atsākt Covid-19 saslimstības kumulatīvajam rādītājam 14 dienu laikā uz 100 000 iedzīvotājiem noslīdot līdz 320, savukārt muzeju āra ekspozīcijas aizvien ir atvērtas un turpina apmeklētāju uzņemšanu.

Pēc Kokales paustā, LNMM īstenotajā pirmajā pilotprojektā pēc iepriekš izstrādātām vadlīnijām tika pārbaudīta epidemioloģiski droša muzeja izstādes atvēršana apmeklētājiem un darbiniekiem - starptautiski novērtētu izstādi Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā laikā no 21. aprīļa līdz 4. maijam apmeklēja 4040 pilotprojekta dalībnieki.

Atbilstoši pilotprojekta epidemioloģiskās drošības vadlīnijām LNMM bija pieejams tikai individuāliem apmeklētājiem vai vienas mājsaimniecības locekļiem. Tika noteikts maksimālais skatītāju skaits, kas vienlaicīgi varēja atrasties izstāžu zālē, kā arī apmeklējums bija iespējams tikai ar iepriekšēju reģistrāciju. Muzejā pastāvīgi tika nodrošināta vienmērīga apmeklētāju plūsma. Apmeklētāji un darbinieki tika aicināti ievērot divu metru distanci.

Tāpat tika veikta regulāra telpu un virsmu tīrīšana un dezinfekcija. Pēc rekonstrukcijas un restaurācijas ēkā darbojas mūsdienīga klimata un ventilācijas regulējošā sistēma, kas veic nepārtrauktu gaisa kvalitātes monitoringu. Muzeja darbinieki tika nodrošināti ar individuālajiem aizsardzības līdzekļiem, turklāt reizi nedēļā muzeja darbiniekiem tika veikts Covid-19 tests. Ikvienam brīvi bija pieejami spirtu saturoši roku dezinfekcijas līdzekļi, muzeja labierīcībās - viss nepieciešamais roku higiēnai. Plānojot muzeja apmeklējumu, interesentiem bija pieejama informācija muzeja mājaslapā, tai skaitā atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem, savukārt ēkā bija izvietotas pamanāmas norādes un audio paziņojumi par droša apmeklējuma nosacījumiem.

Pilotprojekta izstrāde un īstenošana notika ciešā LNMM sadarbībā ar KM, Veselības ministriju (VM) un Slimību un profilakses kontroles centru (SPKC). Īstenotā pilotprojekta scenārijs nodots arī izvērtēšanai Latvijas Muzeju biedrībai - lielākajai nevalstiskajai organizācijai, kura apvieno vairāk nekā 115 Latvijas muzejus kā institucionālos biedrus, kā arī Latvijas Darba devēju konfederācijai, kura sākusi strādāt pie drošas muzeju darba vides un nozarē strādājošo kompetences paaugstināšanas jautājumiem.

Valdība 20. aprīlī lēma īstenot pilotprojektus pakāpeniskai un epidemioloģiski drošai kultūrvietu publiskās darbības atsākšanai, pirmo pilotprojektu paredzot muzeju nozarē - LNMM. Pilotprojektu mērķis - pēc iepriekš izstrādātām vadlīnijām pārbaudīt epidemioloģiski drošu kultūras pasākumu norises iespējamību gan kultūrvietu apmeklētājiem, gan to darbiniekiem. Pilotprojektu izstrādi un īstenošanu KM veiks ciešā sadarbībā ar kultūras norišu, pasākumu rīkotājiem un VM, SPKC pārstāvjiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja