Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Žagars: LNO direktora amatā redzu Dālderi vai Rubeni

Bijušais Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktors Andrejs Žagars līdzšinējā amatā LNO redz Ojāru Rubeni vai Intu Dālderi, A.Žagars teica Latvijas Televīzijas raidījumā 100.pants.

Viņš atzina, ka O.Rubenis arī iepriekš strādājis LNO, "savu darbu darījis fanātiski" un šim amatam derot, savukārt I.Dālderim svarīga paša tēla veidošana, tomēr viņam ir laba muzikālā gaume. A.Žagars gan atzina, ka ar abiem kopā komandā nav strādājis, tādēļ nezina, kā tas būtu.

Uz jautājumu, vai A.Žagars atkal redz sevi LNO direktora amatā, viņš atbildēja, ka viņam "vairs nav varas ambīciju". "Es nejūtos kā lūzeris, kā zaudētājs [...] Svarīgi, lai projekti, kas iesākti, realizētos. Kādā komandā, kādā kapacitātē, nav svarīgi," teica A.Žagars. 

Raidījumā piedalījās arī kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende, kura neatbildēja, vai redz A.Žagaru direktora amatā. "Laba pārvaldība ir slikta tad, ja ir atslēgas persona," teica kultūras ministre. Viņa noraidīja apgalvojumu, ka jaunais vadītājs būs I.Dālderis. "Nezinu, no kurienes šādas spekulācijas," apgalvoja ministre.

Ž.Jaunzeme-Grende sacīja, ka jāatrisina operas finanšu problēmas, lai "Andrejam uz muguras nav jānes parādi". Viņa norādīja, ka nebūtu taisnīgi, ja A.Žagaram, nonākot direktora amatā, būtu jārisina parādu jautājumi.

Runājot par operas iecelto operatīvo vadību, A.Žagars atzina, ka pilnībā uzticas tai. "Šiem cilvēkiem operas vadību var uzticēt un man nav bažu par to,"  atzina bijušais LNO vadītājs.

Jautāta par LNO vadību nākotnē, Ž.Jaunzeme-Grende atzina, ka pagaidām to nevar pateikt,  bet iespējami vairāki scenāriji, piemēram, intendanta modelis vai valdes modelis, kurā darbotos trīs cilvēki.

"Muļķīgi ir slēpties no problēmām. Tas, ko darījis Andrejs Žagars, viņš ir mēģinājis turēt kvalitāti, nedomājot par finansēm," atzina Ž.Jaunzeme-Grende. "Es esmu gatava  - atrisināsim šo! Paņemam trīs mēnešus taimautu un ejam tālāk," izsakot vēlmi atrast operai iztrūkstošos līdzekļus, sacīja kultūras ministre. "Es esmu pārliecināta, ka naudu operai atradīsim, ja būs mērķtiecība. Ir daudz dažādu risinājumu," teica Ž.Jaunzeme-Grende. Viņa norādīja, ka patlaban ļoti negodīgi, raugoties no kultūras jomas, ka valsts kapitālsabiedrību devumu "nosmeļ" sports. Viņa arī skaidroja, ka, meklējot naudas līdzekļus operai, jāpārskata arī kultūras ministrijas budžets. "Skatāmies un meklējam," aicinot sadarboties A.Žagaru, uzsvēra ministre.

Ministre atkārtoti uzsvēra, ka novērtē A.Žagara māksliniecisko sniegumu, tomēr operas problēmas ir jāatrisina.

Raidījuma laikā kultūras ministre atzina, ka pirmās aizdomas par to, ka operā ir kādas problēmas, radās pēc Solvitas Zvidriņas paziņojuma, ka "viņai nav skaidrība par operas finansēm". Ministre norādīja, ka tad pieņemts lēmums, ka direktora amata jautājums ir "jāatliek". A.Žagars gan uzsvēra, ka S.Zvidriņai bija jābūt informācijai par operas finanšu lietām, jo katru mēnesi operai līdz mēneša 25.datumam jāiesniedz pārskats. A.Žagars, skaidrojot operas parādus, atzina, ka tie radušies LNO budžeta divu samazinājumu dēļ. Viņš skaidroja, ka naudas līdzekļi pietrūkst nodokļu nomaksai un personāla algām. Abas puses atzina, ka LNO jāizstrādā kultūrpolitikas un attīstības virzieni.

Jau ziņots, ka pēc konkursa noslēguma Ž.Jaunzeme-Grende "iespējamu nopietnu finanšu problēmu dēļ" LNO direktora amatā neapstiprināja A.Žagaru, kurš bija vienīgais, kas pieteicās konkursā uz šo amatu.

Savukārt pret Kultūras ministrijas valsts sekretāri Solvitu Zvidriņu ierosināta disciplinārlieta, un viņa uz tās laiku atstādināta no amata, bet par pienākumu izpildītāju iecelts valsts sekretāra vietnieks Uldis Lielpēters. S.Zvidriņa vērsusies pie Valda Dombrovska ar iesniegumu, jo disciplinārlietas ierosināšanu neuzskata par pamatotu. Viņa norādījusi arī uz citām ministres darbībām, kur saskata interešu konfliktu.

Kā vēstīts, Ministru prezidents V.Dombrovskis nosūtījis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) izvērtēšanai atstādinātās Kultūras ministrijas valsts sekretāres S.Zvidriņas vēstuli par kultūras ministres darbību.

Savukārt kultūras ministre Ž.Jaunzeme-Grende pilnībā atbalsta premjerministra V.Dombrovska lēmumu pārsūtīt Kultūras ministrijas Valsts sekretāres iesniegumu izvērtēšanai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, kas nodrošinās neatkarīgu izvērtējumu kopējai situācijai.

Jau ziņots, ka kultūras ministrija LNO pagaidu vadību atradusi iekšējā konkursā, ieceļot tajā operas izpilddirektori un finanšu direktoru. LNO operatīvajā vadībā iecelti LNO administrācijas pārstāvji – izpilddirektore Selga Laizāne un finanšu direktors Normunds Matutis.




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja