Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ziemeļamerikāņu desants Salacgrīvā

Ziemeļamerikāņu desants Salacgrīvā – festivālā Positivus šoreiz kā nekad agrāk būs daudz mūziķu no Atlantijas okeāna otra krasta, un katrs no šiem viesiem būs spilgts akcents festivāla kopbildē

Baltijā lielākais populārās mūzikas festivāls Positivus līdz šim apmeklētājus centies piesaistīt ar jau atzinību ieguvušiem izpildītājiem un jaunajiem talantiem pārsvarā no Eiropas. Arī šogad festivāla galvenie mākslinieki būs no mūsu kontinenta, taču nepieredzēti plaši uz abām lielajām skatuvēm būs pārstāvēta Ziemeļamerika – kopā septiņas grupas un izpildītāji: Imagine Dragons, Crystal Castles, Darwin Deez, Twenty One Pilots, Suuns, !!! un Džons Grānts.

Neviens no aizokeāna viesiem pagaidām vēl nav iemantojis ne tuvu tik lielu popularitāti kā šīgada Positivus skaļākie vārdi – britu trio The xx un īslandiešu grupa Sigur Rós. Tas gan nenozīmē, ka viņu priekšnesumiem vajadzētu mest līkumu. Tieši pretēji – tos vajag kāri tvert, jo katrs no tiem solās būt spilgts akcents festivāla kopbildē. Tādēļ turpmākajās rindās iepazīsimies tuvāk ar daļu no ziemeļamerikāņu desanta.

Mērķis – piepildīt stadionus

Pazīstamākie pārstāvji no Atlantijas okeāna otra krasta būs amerikāņu indīroka grupa Imagine Dragons, kas pašlaik ir viena no karstākajām žanra pārstāvēm. Kolektīvs tika izveidots pirms pieciem gadiem Jūtas štatā, kas ir mormoņu baznīcas centrs. Pēc vairākkārtējām sastāva izmaiņām grupā palika četri pašreizējie dalībnieki – vokālists Dens Reinoldss, basģitārists Bens Makī, ģitārists Veins Sērmons un bundzinieks Dens Placmans –, un Imagine Dragons no vietas, kur tiek daudzināta tikumība, pārcēlās uz azartspēļu un izpriecu Meku Lasvegasu.

Pirmajos darbības gados grupa izdeva vairākus mazalbumus, pērn septembrī pie klausītājiem dzimtenē nonāca pirmais lielformāta ieraksts Night Visions, kas apliecināja vīru mērķi – piepildīt stadionus. Imagine Dragons skanējums ir plašs un varens, šī mūzika pēc dabas nav paredzēta spēlēšanai mazās koncertzālēs, tai vajag telpu, kur ieskrieties. Grupas dziesmas ir lipīgas un līdzi dungojamas poproka himnas. Brīžiem rodamas asociācijas ar Coldplay, Arcade Fire un Mumford & Sons, vietām ieskanas kaut kas no hiphopa un dabstepa. Piemēram, grāvēja Radioactive pamatā ir biezs un raupjš dabstepa raksts, ko pastiprina lēni pulsējoša bungu rīboņa, tam pa virsu pārklājas rečitējošs dziedājums un piedziedājums ar ūjināšanu. Žurnāls Rolling Stone pavasarī to nokristīja par "gada lielāko roka hitu".

Klausītājiem Imagine Dragons mūzika patīk. ASV albumu topā Night Visions aizrāpās līdz otrajai vietai, tāds pats panākums sasniegts arī Lielbritānijā, kur plate iznāca šogad martā. Līdz ar panākumiem augušas Imagine Dragons ambīcijas un pašapziņa, to apliecina nesen iedotais kurvītis britu rokzvaigznēm – grupai Muse, kas aicināja Imagine Dragons iesildīt atsevišķus savas turnejas koncertus. Amerikāņi paši ir sasnieguši līmeni, kad nevajag obligāti piekabināties kādam slavenākam kolēģim, lai iegūtu ievērību.

Apvienības līderis Dens Reinoldss uzsver, ka nemuzicē naudas dēļ. "Ja kāds mākslinieks mūsdienās vēlas iekarot mūzikas arēnu naudas dēļ, manuprāt, tas ir stulbi. Tā ir riskanta karjeras izvēle, un pašlaik būt mūziķim ir grūti," viņš stāsta raidsabiedrībai BBC. "Mēs esam laimīgi, ka ar smagu darbu četru gadu garumā esam sasnieguši pašreizējās pozīcijas."

Sakramento panku trilleris

No Lasvegasas pārcelsimies uz Kalifornijas galvaspilsētu Sakramento, kur kopš dibināšanas 1996. gadā ir pierakstīts diskopanka ansamblis !!! (latviski izrunā kā "čik, čik, čik"). Grupa, kuras sastāvā pašlaik ir seši dalībnieki, spēlē ģitārmūziku, pie kuras var dejot. Sākotnēji !!! mūzikā vairāk dominēja panks un skanējums bija raupjāks, bet pēdējos gados tas ir disko, tātad mūzika kļuvusi vēl dejiskāka.

Tomēr cauri laikiem to raksturo īpatnēji būvētas melodijas, fanka ģitāras rifi, grūvīgs bass un solista Nika Ofera čukstošais vokāls, kas kopā rada hipnotizējošu efektu. Aplūkojiet mūziķu uzstāšanās YouTube, un jūs tapsiet ieslodzīti viņu mūzikas slazdā. Apvienība kopš 2001. gada ir izdevusi piecus albumus, no kuriem pēdējais – Thri!!!er (atsauce uz Maikla Džeksona leģendāro ierakstu Thriller) – iznācis šogad. !!! nekad nav izpatikusi klausītāju kaprīzēm, tāpēc arī lieli komercpanākumi nav gūti.

Neirotiskais troksnis

Vēl viens spilgts viesis no Ziemeļamerikas būs kanādiešu elektropopa duets Crystal Castles. Iespējams, lēmums piesaistīt šo apvienību ir viens no Positivus organizatoru pārdrošākajiem festivāla pastāvēšanas vēsturē. Ir drosmīgi piedāvāt vairāk vai mazāk konservatīvajai latviešu publikai multiinstrumentālista Ītena Kata un vokālistes Elisas Glāsas trokšņaino un neirotisko mūziku, ko veido tumši un spokaini sintezatoru motīvi, 80. un 90. gadu videospēļu skaņu sampli un Elisas Glāsas dziedājums, kas reizēm var būt histēriski kliedzošs.

Līdz šim izdotie trīs kanādiešu studijas albumi ir izpelnījušies augstas mūzikas kritiķu atzīmes. Crystal Castles koncerti mēdz būt aizraujoši haotiski. Duets ir pieprasīts lielākajos festivālos – pirms vizītes Salacgrīvā grupa būs iesildījusies Glastonberijas festivālā Anglijā un Roskildes festivālā Dānijā.

Festivāls Positivus

Salacgrīvā 19.–21.VII

Biļetes Biļešu servisa tīklā Ls 21–41 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja