Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Domes pārkāpj demokrātiju

Vides un reģionālās ministrijas (VARAM) redzeslokā nonākušas vairākas pašvaldības, kas, izsakoties ministra Kaspara Gerharda vārdiem, "klaji pārkāpj demokrātijas pamatprincipus". Proti, pēc vēlēšanām, veidojot jaunos komisijas sastāvus, visām partijām nav tikusi dota vienlīdzīga iespēja tajos iekļūt, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.

Visskaļāk šobrīd izskanējis gadījums ar Salaspils domi – ministrs nācis klajā ar paziņojumu, ka atcels domes lēmumu par pastāvīgo komiteju izveidošanu un locekļu ievēlēšanu. Pašvaldības priekšsēdis Raimonds Čudars gan nav ar to mierā un sola tiesāties.

Jūlija sākumā VARAM saņēma Salaspils novada domes deputāta iesniegumu, kurā bija lūgts izvērtēt domes lēmumu par pastāvīgo komiteju izveidošanu un locekļu ievēlēšanu. Pēc iepazīšanās ar konkrēto situāciju VARAM aicināja domi precizēt saistošos noteikumus – katras politiskās partijas vai vēlētāju apvienības pārstāvju skaitu komitejās noteikt iespēju robežās proporcionāli no katras politiskās partijas vai vēlētāju apvienības ievēlēto deputātu skaitam.

"Ar vienlīdzības principu konkrētā gadījumā jāsaprot visu ievēlēto politisko partiju vienlīdzīgas iespējas piedalīties komiteju darbā atkarībā no katras politiskās partijas deputātu skaita domē. Izvērtējot ievēlēto politisko partiju un to apvienību deputātu skaitu attiecībā pret deputātu sadalījumu komitejās, VARAM konstatēja, ka proporcionalitātes princips nav ticis ievērots četru komiteju sastāva veidošanā," paskaidro ministrija. 

Atbildes vēstulē VARAM no Salaspils novada domes saņēma, ka pastāvīgo komiteju izveidošana un locekļu ievēlēšana ir politisks lēmums, kura izvērtēšana nav nedz VARAM, nedz tiesas kompetencē. Saņemot šādu atbildi, ministrs lēma apturēt pašvaldības domes pieņemto lēmumu. "Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika, šī rīcība ir pretēji noteiktajiem demokrātijas pamatprincipiem. Jebkuram politiskam lēmumam ir jābūt tiesiskam, nevar būt tā, ka ir tikai politiska griba," piebilst Gerhards.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 3. augusta, numurā!

Top komentāri

Pašvaldības = izšķērdība un korupci
P
Pašvaldības Latvijā ir izšķērdības un korupcijas perēkļi!
Kaspars
K
Interesanti, ka Latvijā nebūšanas ir konstatētas tikai pašvaldībās, kur NA ir opozīcijā, un iesniegumus NA ministram rakstīja NA pašvaldību deputāti. Ministrs politisko intrigu vajadzībām tērē administratīvos resursus.
Pilsonis
P
Apnicis klausīties vāvuļošanu. Kur rīcība bitīt matos?!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas